Robert Hunter

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Täsmennyssivulla on muita Robert Hunter -nimisiä henkilöitä.
Robert Hunter

Robert Hunter (s. 23. kesäkuuta 1941, Kalifornia) on yhdysvaltalainen runoilija, lauluntekijä, laulaja ja kitaristi. Hän sanoitti ja yhdessä Jerry Garcian kanssa sävelsi merkittävän osan Grateful Dead -yhtyeen tuotannosta. Hän on myös julkaissut soololevyjä, runoteoksia ja kääntänyt maailmanrunoutta englanniksi.

Robert Hunter ja Grateful Dead[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunter tutustui Jerry Garciaan 1960-luvun alussa, ja he soittivat yhdessä folk- ja bluegrass-yhtyeissä. Tuolloin he eivät kuitenkaan vielä tehneet kappaleita yhdessä, koska ajan hengen mukaisina genre-uskollisina puristeina katsoivat että folk-muusikoiden tehtävänä on kunnioittaa ja pitää hengissä kansanperinnettä soittamalla ainoastaan vanhoja muiden tekemiä kappaleita.

Varsinainen sävellysyhteistyö Grateful Deadin kanssa alkoi 1967. Runouteen ja huumausaineisiin perehtynyt Hunter lähetti Garcian uudelle yhtyeelle tekstiluonnoksia, jotka bändi sovitti yhteen säveltämiinsä kappaleisiin Alligator, China Cat Sunflower ja St. Stephen. Pian tämän jälkeen syntyi Dark Star, jonka Hunter on katsonut olevan ensimmäinen yhtyeen kanssa nimenomaan yhdessä sävelletty kappale. [1] Alligator julkaistiin yhtyeen toisella studio-levyllä Anthem Of The Sun (1968). China Cat Sunflower ja St. Stephen olivat mukana kolmannella studio-levyllä Aoxomoxoa (1969) – tällä sekä neljännellä studio-levyllä Workingman's Dead (1970) Hunter oli jo merkitty yhdeksi kirjoittajaksi levyn jokaiseen kappaleeseen. Hän jatkoi yhtyeen pääsanoittajana ja jäsenenä myös kaikilla myöhemmillä levyillä.

Tärkeästä roolistaan huolimatta Hunter ei ollut koskaan Grateful Deadin näkyvä jäsen. Hän ei itse esiintynyt yhtyeen kanssa levyillä, konserteissa tai valokuvissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta:

  • Hunter on yksi Workingman's Dead -levyn kannessa olevista henkilöistä.
  • Hunter lausuu ylimääräisen säkeistön Dark Star -kappaleen lyhyen single-version lopussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • McNally, Dennis: A Long Strange Trip – The Inside History Of The Grateful Dead. Iso-Britannia: Bantam Press, 2002. ISBN 0-593-04981-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hunter, Robert: A Box Of Rain – Lyrics: 1965–1993. Yhdysvallat: Penguin, 1993. ISBN 0-14-013451-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.