Robert Hunter

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Täsmennyssivulla on muita Robert Hunter -nimisiä henkilöitä.
Robert Hunter
Robert Hunter vuonna 2013.
Robert Hunter vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt 23. kesäkuuta 1941
Kalifornia
Kuollut 23. syyskuuta 2019 (78 vuotta)
San Rafael
Muusikko
Tyylilajit folk rock, country rock, psykedeelinen rock, bluesrock, rock and roll ja bluegrassView and modify data on Wikidata
Soittimet kitara, sähköbasso, mandoliini ja huuliharppuView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Relix ja Grateful Dead RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.hunterarchive.com

Robert C. Hunter (23. kesäkuuta 1941 Kalifornia23. syyskuuta 2019[1]) oli yhdysvaltalainen runoilija, lauluntekijä, laulaja ja kitaristi. Hän sanoitti ja yhdessä Jerry Garcian kanssa sävelsi merkittävän osan Grateful Dead -yhtyeen tuotannosta. Hän julkaisi myös soololevyjä, runoteoksia ja kääntänyt maailmanrunoutta englanniksi.

Robert Hunter ja Grateful Dead[edit | edit source]

Hunter tutustui Jerry Garciaan 1960-luvun alussa, ja he soittivat yhdessä folk- ja bluegrass-yhtyeissä. Tuolloin he eivät kuitenkaan vielä tehneet kappaleita yhdessä, koska ajan hengen mukaisina genre-uskollisina puristeina katsoivat, että folk-muusikoiden tehtävänä on kunnioittaa ja pitää hengissä kansanperinnettä soittamalla ainoastaan vanhoja muiden tekemiä kappaleita.

Varsinainen sävellysyhteistyö Grateful Deadin kanssa alkoi 1967. Runouteen ja huumausaineisiin perehtynyt Hunter lähetti Garcian uudelle yhtyeelle tekstiluonnoksia, jotka bändi sovitti yhteen säveltämiinsä kappaleisiin Alligator, China Cat Sunflower ja St. Stephen. Pian tämän jälkeen syntyi Dark Star, jonka Hunter on katsonut olevan ensimmäinen yhtyeen kanssa nimenomaan yhdessä sävelletty kappale. [2] Alligator julkaistiin yhtyeen toisella studio-levyllä Anthem Of The Sun (1968). China Cat Sunflower ja St. Stephen olivat mukana kolmannella studio-levyllä Aoxomoxoa (1969) – tällä sekä neljännellä studio-levyllä Workingman's Dead (1970) Hunter oli jo merkitty yhdeksi kirjoittajaksi levyn jokaiseen kappaleeseen. Hän jatkoi yhtyeen pääsanoittajana ja jäsenenä myös kaikilla myöhemmillä levyillä.

Tärkeästä roolistaan huolimatta Hunter ei ollut koskaan Grateful Deadin näkyvä jäsen. Hän ei esiintynyt yhtyeen levyillä, konserteissa tai valokuvissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta:

  • Hunter on yksi Workingman's Dead -levyn kannessa olevista henkilöistä.
  • Hunter lausuu ylimääräisen säkeistön ”Dark Star” -kappaleen lyhyen single-version lopussa.

Lähteet[edit | edit source]

  • McNally, Dennis: A Long Strange Trip – The Inside History Of The Grateful Dead. Iso-Britannia: Bantam Press, 2002. ISBN 0-593-04981-0.

Viitteet[edit | edit source]

  1. Browne, David: Robert Hunter, Grateful Dead Collaborator and Lyricist, Dead at 78 Rolling Stone. 24.9.2018. Rolling Stone, LLC. Viitattu 24.9.2019. (englanniksi)
  2. Hunter, Robert: A Box Of Rain – Lyrics: 1965–1993. Yhdysvallat: Penguin, 1993. ISBN 0-14-013451-4.

Aiheesta muualla[edit | edit source]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.