Robert Sands Järnväg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Sands Järnväg
Perustiedot
Omistaja Robert Sand
Ylläpitäjä harrastajavoimin
Liikenne

harrastajavoimin tarvittaessa

Tekniset tiedot
Pituus 0,5 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 600 mm
Sähköistys ei

Robert Sands Järnväg on suomalainen kapearaiteinen harrastusrautatie Alavetelissä. Rautatien raideleveys on 600 mm.

Radan omistaja hankki jo aikaisemmin omistukseensa lakkautetun ja puretun Ähtärin eläinpuiston rautatien kiskotuksen ja vaihteet. Vuonna 2008 kaupat tehtiin myös lopusta Ähtärin kalustosta.

Radalla on kaksi veturia: Valmet Move 1a, joka oli aikaisemmin VAPO Kurjennevan radalla (0-4-0dm, 1947) ja Diema DL 6/3 (0-4-0 dm, 1969), joka on entinen Komun radan veturi. Molemmissa vetureissa on höyryveturin näköinen lisäkuori. Marraskuussa 2009 omistaja kertoi Kurjennevan veturin siirtyneen odottamaan koneen korjausta ja Dieman olevan ykkösveturi.

Lisäksi varaveturina on toinen Move 1, entinen Kiikan tiilitehtaan veturi, johon on vaihdettu alkuperäisen tilalle Fordson Major -traktorin moottori, itse veturi on valmistunut numerolla 29 vuonna 1947.

Myös tämä veturi on korjauksen alaisena ja siitä on tarkoitus saada uusi ykköskone. Veturista puuttuu toistaiseksi kuljettajansuojus.[1]

Rautatielle tuli heinäkuun 2014 alussa lisää yksi veturi, kun omistaja osti entisen Tankavaaran rautatien ykkösveturin. Veturi on höyryveturiksi naamioitu Move1[2].

Matkustajavaunuja on kolme neliakselista ja kaksi kaksiakselista. Lisäksi radalla on seitsemän kuuppavaunua, kolme kuuppavaunurunkoa ja kymmenen tavallista tavaravaunua.

Kiskotusta on toistaiseksi vain noin 500 metriä.[3] Radalle hankittiin lisää kiskoja ja vaihteita vuonna 2012 kun Lahnuksen rautatie purettiin.

Radan jatkorakentaminen on marraskuussa 2018 edelleen käynnissä; siitä tiedotetaan säännöllisesti Resiina-lehdessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Resiina 3/2008, s. 45–46.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]