Rob-Vel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Robert Veltier (9. helmikuuta 1909 Pariisi27. huhtikuuta 1991 Saint-Malo) oli ranskalainen sarjakuvan tekijä. Tunnetuin hänen luomistaan hahmoista on Piko (fr. Spirou). Pikoa ja Fantasiota tehdessään hän käytti nimimerkki Rob-Vel.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Veltierin ensimmäinen työpaikka 16-vuotiaana oli ollut Ritz Charlton Lontoossa. Hotellissa hän työskenteli hissin kuljettajana. Myöhemmin hän eteni urallaan laivaston upseeriksi kunnes tapasi Martin Brannerin. Veltier teki yhdessä Martin Brannerin kanssa Kulmalan kaverit -sarjakuvaa vuosina 1934–36.

Belgialainen kustantamo Dupuis aloitti huhtikuussa 1938 uuden Spirou-sarjakuvalehden julkaisemisen. Uusi lehti tarvitsi uusia hahmoja ja Dupuisin mielestä Veltier oli sopiva sellaisen luomaan. Lehti nimettiin Spirouksi Veltierin hissipojaksi pukeutuneen hahmon mukaan.

Sodan sytyttyä Veltier astui palvelukseen ja haavoittui 1940. Vuonna 1943 Veltier myi hahmonsa oikeudet Dupuisille. Veltier jatkoi sarjakuvien tekemistä aina vuoteen 1971 saakka, mutta mikään niistä ei tullut yhtä suosituksi kuin Piko.

Edeltäjä:
-
Pikon ja Fantasion tekijä
19381943
Seuraaja:
Jijé

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]