Road switcher

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen road switcher -tyyppinen dieselveturi, Alco RS-1
EMD GP7 Illinoisissa 2005

Road switcheriksi kutsutaan useimmissa dieselvaihtovetureissa sekä useissa diesellinjavetureissa käytettyä rakennetta. Road switcher -konseptin loi American Locomotive Company (Alco) vuonna 1941. Road switcher -vetureissa on pituussuunnassa keskellä ohjaamo, ja sen molemmin puolin konesuojat. Yleensä etummainen konesuoja on lyhyempi ja takimmainen konesuoja, joka sisältää moottorin, on pidempi. Konesuojien molemmin puolin on käyntisillat, ja ohjaamosta on näkyvyys kumpaankin suuntaan. Suomalaisista vetureista muun muassa Dv12 edustaa road switcher -rakennetta.

Amerikkalaisissa vetureissa molemmat konesuojat ovat yleensä olleet ohjaamohytin korkuisia, joten näkyvyys etenkin pitkän konesuojan puolelle on ollut todella heikko. Aluksi vetureita ajettiin kuitenkin pitkä pää edellä törmäysturvallisuuden vuoksi. Seuraava askel oli madaltaa lyhyen pään konesuoja niin, että sen yli oli esteetön näkyvyys ohjaamosta. Lopulta vakiintui tapa ajaa amerikkalaisia vetureita lyhyt pää edellä. Dv12 on esimerkki veturista, jossa molemmat konesuojat ovat matalia.

Amerikkalainen road switcher -rakenteen uranuurtaja oli EMD GP7 -veturi. Muita tunnettuja esimerkkejä ovat muun muassa EMD SD40-2 ja EMD DDA40X.