Ritari Ässä (vuoden 1982 televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ritari Ässä
Knight Rider
Sarjan tunnusteksti
Sarjan tunnusteksti
Tyyli toiminta, rikos
Kestoaika noin 50 minuuttia
Luoja(t) Glen A. Larson
Pääosissa David Hasselhoff
William Daniels (KITTin ääni)
Edward Mulhare
Patricia McPherson
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat: NBC
Suomi: MTV, MTV3, TVTV!, Subtv, TV5
Esitetty Yhdysvallat: 26. syyskuuta 1982 – 4. huhtikuuta 1986
Tuotantokausia 4
Jaksoja 90
(Luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Glen A. Larson
Käsikirjoittaja(t) Glen A. Larson
Säveltäjä(t) Stu Phillips
Don Peake
Glen A. Larson
Morton Stevens
Tuotantoyhtiö(t) Glen A. Larson Productions
Universal Television
Aiheesta muualla
IMDb

Ritari Ässä (alkuperäiseltä nimeltä Knight Rider) on yhdysvaltalainen vuosina 1982-1986 valmistunut NBC:n tuottama televisiosarja. Sarjaa tehtiin yhteensä neljä tuotantokautta, joka kattoi yhteensä 90 jaksoa.[1] Vuonna 1991 valmistui vielä televisioelokuva Ritariässä 2000.[2][3] Ritari Ässän tuotti käsikirjoittaja ja tuottaja Glen A. Larson.[4]

Ritari Ässästä on myös tehty vuonna 2008 uusi televisiosarja, joka perustuu vuoden 1982 sarjaan.[5]

Sarjan tunnusmusiikki on muunnelma Léo Delibesin baletista Sylvia ("Bacchuksen kulkue").[6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja kertoo Michael Knightin (David Hasselhoff) ja tekoälyllä varustetun autonsa KITTin (Knight Industries Two Thousand) seikkailuista.

Sarjan pilottijaksossa Michael Long -niminen poliisi vammautuu vakavasti ampumavälikohtauksessa. Knight-säätiön johtaja, kuolemansairas miljonääri Wilton Knight on pitkään etsinyt miestä, joka voisi toimia Lain ja oikeuden säätiön keulakuvana, ja niinpä Michaelille tehdään kasvovamman vuoksi uudet kasvot ja Long saa uuden identiteetin Michael Knightina. Siitä eteenpäin Michael toimii vain säätiön hyväksi ihmeautonsa avulla. Hän joutuu jättämään koko entisen elämänsä taakseen. Myöhemmissä jaksoissa Michael kohtaa muun muassa entisen poliisiparinsa sekä kihlattunsa Longin ajalta. Kihlattu, Stephanie Mason, ei ilmaise tunnistavansa Michaelia, mutta jättää KITTin hansikaslokeroon kaulakorun. Kun KITT kysyy Michaelilta syytä tähän, hän vastaa, että yhteinen ystävä, kauan sitten kuollut Michael Long antoi korun Stephanielle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

KITT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritari Ässän "ihmeauto" KITT. Tämä auto on replika.

KITT on Michael Knightin Pontiac Trans Am -auto vuosimallia 1982. KITT (Knight Industries Two Thousand) on samalla autoon rakennettu ja ohjelmoitu, pitkälle kehitetty tietokone, jolla on tekoäly. KITTissä on huippuominaisuudet sekä autona että tietoteknisesti. 1980-luvulla ne edustivat suurta teknistä haastetta sekä kykyä. Autoa voi ohjata ja se vastaa käskyihin puheella. Tietokone voi murtautua toisiin järjestelmiin tiedon etsimiseksi tai turvajärjestelmien ohittamiseksi. Se voi myös etsiä sekä käyttää radio- ja puhelinjärjestelmiä liikkeellä oltaessa. Auton tietokonepohjaiseen varustukseen kuuluvat lisäksi skanneri kohteiden tai materiaalien etsimiseen ja analysoimiseen, navigaattori, paikannin sekä tutka. Kojetaulun mittarit ja näytöt ovat digitaalisia ja lisäksi kojetaulussa on kuvaputkinäyttöjä. Niitä käytetään valvontaan sekä kuvan, karttojen, kaavioiden ja analyysien näyttämiseen täydentämään KITTin puheella antamaa raporttia.

KITT voi ajaa autoa itsenäisesti, ja toisinaan Knight nukkuu pitkien matkojen aikana. Tietokone on ohjelmoitu reagoimaan vain Michael Knightin käskyihin. Michael voi hallita autoaan myös erillisellä digitaalisella rannekellon kaltaisella viestimellä, jossa on radiopuhelin. Tällöin KITT jätetään erilliseen valvontatilaan, jossa se tarkkailee paitsi omaa, myös Michaelin ympäristöä.

Autona KITTin suorituskyky on yli huippu-urheiluautojen ja se pystyy poikkeuksellisiin ajoteknisiin suorituksiin suurillakin nopeuksilla. Autoa ei voi vaurioittaa kuin suoralla räjähdyksellä tai kajoamalla tekoälyyn. Tätä yritetäänkin monessa jaksossa, mutta KITT on ohjelmoitu toimimaan Michaelin autona ja KITT havaitsee sitä kohtaavat vaarat tutkansa avulla. KITT on ohjelmoitu ensisijaisesti suojelemaan ihmishenkiä, joten sitä ei voida käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Kolmannen tuotantokauden jaksossa "Junk Yard Dog" KITT tuhoutuu lähes täysin pudottuaan happoaltaaseen, mutta se rakennetaan uudelleen.

KITTillä on sarkastinen huumori. Se on kone, joten sillä ei varsinaisesti ole tunteita. KITT kuitenkin loukkaantuu helposti, joten se voi olla itseoppiva. Usein se vihjailee Michaelin naisseikkailuista. Michael on luvannut elävänsä vain säätiötä varten, joten hän ei voi elää parisuhteessa naisen kanssa. Naiset kuitenkin tuntevat vetovoimaa häntä kohtaan ja niinpä lähes jokaisessa jaksossa Knight auttaakin juuri naisia.

KITT kohtaa kahdessa jaksossa KARRin (Knight Automated Roving Robot). Se on Wilton Knightin suunnittelema tulevaisuuden auton prototyyppi. Sen tekoälyn ohjelmoinnissa kuitenkin oli perustavanlaatuinen virhe ja siksi Wilton Knight oli deaktivoinut KARRin ja se oli määrä purkaa. Epähuomiossa auto oli kuitenkin unohdettu Knight Laboratories'n varastoon. Ensimmäisessä kohtaamisessa kaksi juoppoa varasta kytkee sen vahingossa päälle. KARRissa on kaikki samat ominaisuudet kuin KITTissäkin, mutta sen perimmäinen tarkoitus ei ole ihmishenkien pelastaminen; se on itsekäs ja ajattelee ensisijaisesti itseään. Sen takia se onkin KITTin arkkivihollinen. Auto esiintyi kahdessa jaksossa, ensimmäisellä sekä kolmannella tuotantokaudella. Ensimmäisessä jaksossa KARRin nähtiin tuhoutuvan. Michael Knight ohitti KITTin suojelu-ohjelmoinnin manuaalisesti ja ajoi kohti KARRia. Tämä väisti suojellakseen itseään, syöksyi mereen ja räjähti. Toisella kerralla paljastui KARRin tuhoutumisen sijasta vain uponneen rantahiekkaan josta nuori pariskunta löysi auton. Viimeisessä taistelussa Michael ja KITT ensin vaurioittivat laserilla KARRia vakavasti, minkä jälkeen KITT ja KARR ajoivat yhteen. Seuranneesta räjähdyksestä vain KITT ja Michael selvisivät.

Vuonna 1991 julkaistiin elokuva Ritariässä 2000, joka kuvasi KITTin ja Michaelin tilannetta vuonna 2000. Heidät oli syrjäytetty ja tilalle kehitettiin uutta Knight 4000 -autoa, mutta Michael palasi vielä kerran KITTin rattiin kun sen ohjelmisto istutettiin 1957 Chevy BelAiriin. Knight 4000 -autona toimi Pontiac Banshee IV, mutta koska sitä ei virallisesti saatu käyttää, tuottajat päättivät palkata Jay Ohrbergin muotoilemaan vuoden 1991 Dodge Stealth -autosta samantapaisen kuin alun perin oli suunniteltu.[3]

Pääosissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 David Hasselhoff  Michael Knight  
 William Daniels  KITT-auton ääni  
 Edward Mulhare  Devon Miles  
 Patricia McPherson  Bonnie Barstow, KITT-mekaanikko (kaudet 1, 3 ja 4)  
 Rebecca Holden  April Curtis, KITT-mekaanikko (kausi 2)  
 Peter Parros  Reginald Cornelius III (kausi 4)  

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritari Ässää esitettiin ensimmäisen kerran Suomen televisiossa MTV-kanavalla vuosina 1984–1987, jonka välissä oli ajoittaisia esitystaukoja.[7][8][9] Sarjan ensimmäinen jakso ensiesitettiin MTV:llä 10. tammikuuta 1984.[7] Ensimmäisellä esityskerralla kaikkia sarjan jaksoja ei esitetty.[8] Ensiesityksen aikana olevan suosion myötä Hessu Reijonen kutsui näyttelijä David Hasselhoffin ja sarjan KITT-auton vierailuille Suomeen vuonna 1987.[10][11] Hasselhoff osallistui tuolloin muun muassa Espoossa järjestettyihin Lasten messuihin.[10][11] Sarjan ensiesityksen aikana Suomessa oli markkinoilla Ritari Ässä -nimellä myytäviä tuotteita, kuten makeisrasia (valmistajana Merijal[12]) sekä lastenmusiikkia sisältäviä kokoelmalevyjä muun muassa nimillä Ritari Ässä - Lasten Pop Non-Stop[13][14]ja Ritari Ässän toivekonsertti[15][16]. Sarja esitettiin ensimmäisen kerran uusintana MTV3-kanavalla vuosina 1993–1994.[17] Uusintakierroksella sarjaa esitettiin aluksi kerran viikossa tiistaisin, ja myöhemmin maanantaista perjantaihin.[17][18] Sarjaa ovat myöhemmin uusintana esittäneet muun muassa televisiokanavat TVTV!, Subtv, ja TV5[19].

Suomalaisten keskuudessa tunnetaan myös sarjan tunnusmusiikista keksitty "suomenkielinen" riimitys Kikkarapää, käkkäräpää, naisia metsästää, joka oli alkujaan lähtöisin Ulla Lipposen vuonna 1987 julkaistusta koululaisvitsikirjasta Kilon poliisi ja muita koululaisjuttuja.[20][21]

Suomessa Yle TV1:ssä lokakuussa 2009 esitetyn Disko ja ydinsota -dokumentin mukaan Ritari Ässä vaikutti osaltaan kommunistisen järjestelmän romahtamiseen Virossa. Sarja näkyi TV-vastaanottimissa myös Tallinnassa.[22]

Suomessa on vuosina 2004–2009 julkaistu kaikki neljä tuotantokautta kokonaisuudessaan DVD-kokoelmina. Kaikki tuotantokaudet sisältävät 21 jaksoa ja 1. tuotantokaudessa mukana on "KITT 2000" -elokuvajakso. Suomessa ja myös muissa Pohjoismaissa julkaisijana on toiminut Universal Studios.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Knight Rider (1982) epguides.com. Viitattu 4.2.2024. (englanniksi)
  2. Knight Rider 2000 elonet.finna.fi. Viitattu 4.2.2024.
  3. a b Knight Rider 2000 - Jay Ohrberg's Hollywood Cars Jay Ohrberg's Hollywood Cars. Viitattu 13.7.2015. (englanniksi)
  4. Naalisvaara, Mikko: Ritari Ässän, Magnumin ja Taisteluplaneetta Galactican luoja kuollut Yle Uutiset. 16.11.2014. Viitattu 4.2.2024.
  5. Knight Rider (2008) nbc.com. Viitattu 4.2.2024. (englanniksi)
  6. Fräntilä, Jarkko: Ritari Ässä saapui televisioon tasan 40 vuotta sitten – tätä et tiennyt sarjan ikonisesta tunnussävelmästä 26.09.2022. Rumba. Viitattu 26.9.2022.
  7. a b Fränti, Mikael: Tietokoneajan seikkailuviihdettä. Helsingin Sanomat, 10.1.1984, s. 42. Verkkojulkaisu. Näköislehti, tilaajille.
  8. a b Terho, Juha: Ritari Ässä -jaksojen esitysajat Suomessa 1984–1987 archive.ph. Viitattu 4.2.2024.
  9. Ohjelmatiedot 26.8.1987. Helsingin Sanomat, 26.8.1987, s. 57. Verkkojulkaisu. Näköislehti, tilaajille.
  10. a b Tv-tähtien tuoja Heikki Reijonen. Helsingin Sanomat, 2.12.1997, s. 4. Näköislehti, tilaajille. Viitattu 4.2.2024.
  11. a b Pekkola, Velipekka: Waldo's Peoplen Marko Reijonen kasvoi julkkisten keskellä – David Hasselhoff vei ulos roskapussin, ja Ronn Moss auttoi surun hetkellä Yle. 18.9.2019. Viitattu 4.2.2024.
  12. pastillirasia, Ritari Ässä; pastillirasia; rasia finna.fi. Viitattu 4.2.2024.
  13. Ritari Ässä : Lasten pop nonstop finna.fi. Viitattu 4.2.2024.
  14. Ritari Ässä - Lasten Pop Non-Stop discogs.com. Viitattu 4.2.2024. (englanniksi)
  15. Ritari Ässän toivekonsertti finna.fi. Viitattu 4.2.2024.
  16. Ritari Ässän toivekonsertti discogs.com. Viitattu 4.2.2024. (englanniksi)
  17. a b Päivän sankari. Helsingin Sanomat, 27.4.1993, s. 57. Verkkojulkaisu. Näköislehti, tilaajille.
  18. Ohjelmatiedot 7.7.1994. Helsingin Sanomat, 7.7.1994, s. 40. Verkkojulkaisu. Näköislehti, tilaajille.
  19. Stotesbury, Sally: Nauhurit valmiiksi – Ritari Ässä alkaa huomenna alusta! Mutta mikä olikaan Michael Knightin oikea nimi? Ilta-Sanomat. 2.2.2015. Viitattu 4.2.2024.
  20. David Hasselhoff pian 60 vuotta! Onko kulttitähti vampyyri? Ilta-Sanomat. 1.6.2012. Viitattu 4.2.2024.
  21. Ruotsalainen, Asta: Ritari Ässä oli seksiä ja kuolemaa. Helsingin Sanomat, 10.1.1987, s. 12. Verkkojulkaisu. Näköislehti, tilaajille.
  22. Disko ja ydinsota vintti.yle.fi. 2.8.2010. Viitattu 4.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]