Ristihämähäkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ristihämähäkki
Ristihämähäkki verkossa.
Ristihämähäkki verkossa.
Uhanalaisuusluokitus
Suomessa:

Elinvoimainen [1]

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Lahko: Hämähäkit Araneae
Alalahko: Araneomorpha
Yläheimo: Araneoidea
Heimo: Ristihämähäkit Araneidae
Suku: Araneus
Laji: diadematus
Kaksiosainen nimi

Araneus diadematus
Clerck, 1758[2]

Katso myös

  Ristihämähäkki Wikispeciesissä
  Ristihämähäkki Commonsissa

Ristihämähäkki eli aitoristihämähäkki eli aitoristikki[3] (Araneus diadematus) on ristihämähäkkien (Araneidae) heimon tunnetuin laji. Se on saanut nimensä selässään olevasta valkoisesta ristikuviosta. Lajin väritys vaihtelee yksilöittäin oljenvärisestä oranssiin ja tummanruskeaan. Ristihämähäkin kansanomainen nimitys ristilukki on harhaanjohtava, sillä laji ei kuulu lukkeihin eikä ole niille läheistä sukua. Ristihämähäkin koko on 7–18 mm. Naaras on koirasta huomattavasti suurempi.

Ristihämähäkki on yleinen Länsi-Euroopassa, ja Suomessakin sitä tavataan lähes koko maassa. Sitä esiintyy myös osissa Pohjois-Amerikkaa. Ristihämähäkki saalistaa pyyntiverkolla, jonka keskellä tai välittömässä läheisyydessä se odottaa saalista, joskus vuorokaudenkin kerrallaan. Kun saalis tarttuu verkkoon, hämähäkki tunnistaa pyristelyn tuntolankaa pitkin ja rientää heti sen kimppuun. Joskus ristihämähäkki paketoi saaliin seittiin ja raahaa sen takajaloillaan sivuun kiinnittäen sen yhteen tukilangoista odottamaan suurempaa nälkää.

Ristihämähäkit parittelevat loppukesästä. Naaras munii 200–300 munaa kotelossa esimerkiksi kaarnanrakoseen. Kuoriutuneet poikaset ovat keltaisia ja niillä on takaruumiissa musta täplä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pedro Cardoso: Aitoristihämähäkki – Araneus diadematus Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.
  2. ARANEIDAE Clerck, 1758, Araneus Clerck, 1758 and Tegenaria Latreille, 1804 (Arachnida, Araneae): proposed conservation insecta.bio.spbu.ru. Viitattu 14.7.2014.
  3. Luoto, Leena: Aitoristikki Ötökkätieto. Viitattu 9.4.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]