Rise of the Triad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rise of the Triad
kansikuva (piirtänyt Les Dorscheid)
kansikuva (piirtänyt Les Dorscheid)
Kehittäjä Apogee Software
Julkaisija Apogee Software
Jakelija FormGen, GOG.com, Steam ja App Store
Ohjaaja Tom Hall
Tuottaja Tom Hall
George Broussard
Scott Miller
Suunnittelija Tom Hall
Joe Siegler
Marianna Vayntrub
Taiteilija Chuck Jones
Tim Neveu
Susan Singer
Säveltäjä Robert Prince
Lee Jackson
Ohjelmoija Mark Dochtermann
Jim Dosé
William Scarboro
Pelimoottori Wolfenstein 3D engine
Julkaistu 21.12.1994 (shareware-versio)
17.2.1995(kokoversio)
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta DOS
Jakelumuoto Levyke, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Rise of the Triad: Dark War on Apogee Softwaren kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on julkaistu DOSille vuonna 1995. Pelin shareware-version nimi on Rise of the Triad: The HUNT Begins.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoisagenttiryhmä nimeltään HUNT (High-risk United Nations Task Force) lähetetään San Nicolas -saarelle Kalifornian edustalle vakoilemaan vaarallista kulttia, joka toimii vanhassa luostarissa. Viholliset kuitenkin havaitsevat päähenkilöt ja estävät näitä vetäytymästä, joten nämä eivät voi muuta kuin tappaa kaikki.

Pelinkehityksen varhaisessa vaiheessa Rise of the Triadista piti tulla jatko-osa Wolfenstein 3D:lle nimeltään Wolfenstein 3D II: Rise of the Triad. Tästä on muistona joidenkin aseiden ja vihollisunivormujen tyyli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelissä on rajallinen määrä elämiä ja pistelasku. Valittavana on viisi pelihahmoa, jotka eroavat toisistaan kestävyyden, nopeuden ja ampumatarkkuuden osalta.

Pelaajan on kerättävä avaimia päästäkseen kulkemaan ovista. Kentissä voi olla monta uloskäyntiä. Maassa olevat hyppyalustat heittävät pelaajan ilmaan, jolloin tämä voi kerätä bonusesineitä tai päästä korkealla oleviin paikkoihin. Muutoin pelissä eteneminen on suoraviivaista. Pelikentissä olevaa irtaimistoa ja ikkunoita voi rikkoa. Peliengine perustuu Wolfenstein 3D:hen, ja vaikka parannuksia onkin paljon, kaikki seinät ovat edelleen pohjois-etelä- tai länsi-itä-suuntaisia.

Pelaajan käytettävissä on 13 asetta. Osa ampuu luoteja, osa on erilaisia sinkoja ja loput taika-aseita. Luotiaseet ovat heikoimpia mutta niihin on rajattomasti ammuksia. Pelaaja voi kantaa yhtä aikaa kaikkia luotiaseita mutta vain yhtä muuta asetta. Pelissä on myös rajoitetun ajan vaikuttavia bonusesineitä kuten luodinkestävät liivit.

Joillakin vihollisilla on erikoisia kykyjä: ne osaavat väistellä pelaajan ammuksia, yllättää tämän tekeytymällä kuolleeksi, vangita tämän verkon sisään tai varastaa tältä aseen. Pomovihollisia on neljä.

Moninpeliä (COMM-BAT) voi pelata yksitoista pelaajaa yhtä aikaa. Moninpelimuotoja on yhdeksän ja niissä on säädeltäviä asetuksia.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit-lehden Kaj Laaksonen antoi pelin shareware-versiolle 76 pistettä sadasta.[1] Myöhemmin saman lehden Kimmo Veijalainen katsoi kokoversion 81 pisteen arvoiseksi.[2] Molemmat kehuivat ääniä ja moninpeliä mutta moittivat grafiikkaa ja yksinpelin tylsyyttä. Mikrobitin Petri Teittiseltä sen sijaan heltisi shareware-versiolle 96 pistettä sadasta, eikä hän löytänyt siitä juuri muuta moitittavaa kuin helppouden.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pelit, 1995, nro 2, s. 46–47.
  2. Pelit, 1995, nro 5, s. 36–37.
  3. Mikrobitti, 1995, nro 3, s. 82.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rise of the Triad