Rinne (mangasarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rinne 1 Suomen kansikuva, päähahmot Rinne ja Sakura

Rinne (Kyoukai no Rinne) on Rumiko Takahashin luoma mangasarja. Sarja alkoi ilmestyä Suomessa 2010. Sarja edustaa shōnen tyyliä. Suomessa ikärajaksi on asetettu 13 vuotta. Sarjan on suomentanut Antti Kokkonen. Japanissa sarja alkoi ilmestyä Weekly Shonen Sunday - lehdessä 2009.[1] Sarjan julkaisu Suomessa päättyi loppuvuodesta 2013 numeroon 14 kustantajan lopetettua manga- pokkareiden julkaisemisen.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan päähenkilö on Rinne Rokudõ -niminen 16-vuotias lukiota käyvä köyhä opiskelija. Hän on puoliksi henkien maailmaan kuuluva shinigami ja puoliksi ihminen ja hänen työnään on opastaa kuolleiden sieluja. Rinnen päätehtävä on auttaa erityisesti niitä, jotka ovat jostakin syystä jääneet kiinni maalliseen elämään aiheuttaen kummittelua ja muita pelottavia ilmiöitä. [3] Rinne kykenee liikkumaan henkimaailman ja tavallisen maailman välillä käyttämällä erityistä takkia, joka muuttaa hänet hengeksi ja samalla näkymättömäksi tavallisessa maailmassa. Rinne kykenee näkemään henget ollessaan ihminen. Rinne ansaitsee osan elannostaan uhrilahjoina tarjoamalla henkenä apua oppilaille joilla on ongelmia jostakin merkillisestä tapauksesta, johon voi liittyä tuonpuoleisen olentoja tai sieluja.

Osin vastoin tahtoaan hän saa avukseen Sakura Mamiyan joka on samaa luokkaa käyvä tyttö, joka kykenee näkemään henkiä. Lisäksi hänen avukseen tulee Rõkumon joka on musta sopimuskissa ja voi näyttäytyä tavallisena kissana tai hiukan demonimaisena olentona. Rõkumon voi niin ikään kulkea tavallisen maailman ja henkimaailman välillä ja kuljettaa usein Rinneä ja Sakuraa.[4] Rinne on velkaa, jonka hänelle jätti isoäiti. Hän rakastui kuolevaan mieheen, ja sai 50 vuotta aikaa ihmisten maailmassa tämän kanssa vastineeksi moninkertaisesta työmäärästä, jota hän ei saanut tehdyksi annetuna aikana. Rinne ei ole tästä katkera.[5]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Rinne Rokudõ on noin 16-vuotias lukion ensimmäistä luokkaa käyvä köyhä opiskelija, joka asuu koulun vanhassa kerhorakennuksessa. Rinne on shinigami eli hänen työnään on opastaa tuonpuoleiseen kuolleiden henkiä. Erityisesti hän vapauttaa niitä, joita jokin on jäänyt maallisessa elämässä kaihertamaan. Hän on puoliksi ihminen ja tarvitsee siksi enemmän apuvälineitä työnsä tekemiseen. Apuvälineet ovat maksullisia ja Rinne myykin sivutöinään paperikukkia ja kerää ilmaisia välineitä sekä kiinniottopalkkioita pahoista damashigami-olennoista aina tilaisuuden tullen.[6]
 • Sakura Mamiya on Rinnen luokkaa käyvä tyttö, joka eksyi pienenä tuonpuoleiseen. Hän tapasi tietämättään Rinnen isoäidin. Hän osti Sakuralle karamellejä muistamatta, että jos syö tai juo jotakin henkien maailmassa ihminen saa kyvyn nähdä henkiä. Asia selviää Rinnelle kun Sakura muistaa jälkeenpäin olleensa aikaisemminkin henkimaailmassa. Rinne hypnotisoi hänet unohtamaan ensimmäisen yhteisen seikkailun, mutta Sakura muistaa silti Rinnen shinigami-hahmon ja tunnistaa hänet koulussa samaksi henkilöksi.[7] Hänen suhteensa Rinneen on enimmäkseen toverillinen, mutta toisinaan hän vaikuttaa mustasukkaiselta.[8] Sakura päätyi auttamaan Rinneä tämän työssä. Sakuran ystäviä ovat Rika ja Miho.
 • Tsubasa Jümonji on Rinnen luokalla toisesta koulusta tullut manaajanuorukainen, jolla on tunteita Sakuraa kohtaan.[9] Tsubasa kokee Rinnen kilpailijakseen ja hän tekee nopeasti mielikuvituksensa ruokkimia johtopäätöksiä.[10] Hänen keinonsa vihjaavat kristilliseen taustaan.[11]
 • Rõkumon on shinigameja työssään avustavien mustien sopimuskissojen klaaniin kuuluva Rinnen uskollinen apuri. Hän tulee Rinnen palvelukseen saatuaan potkut Tamakolta. Rinnellä ei olisi varaa pitää häntä, mutta muuntautumalla kissanpennuksi Rõkumon hankkii elantonsa osaksi itse.[12] Hän on nokkela ja käytännöllinen[13] ja osaa pitää huolta Rinnen raha-asioista.[14] Rõkumon voi kulkea henki- ja tavallisen maailman välillä ja pystyy kuljettamaan muita henkimaailmaan ja -maailmassa.
 • Tamako on Rinnen isoäiti ja shinigami, joka auttoi Sakuraa kun tämä eksyi pienenä tuonpuoleiseen. Tamako rakastui kuolevaan mieheen jonka sielua hän oli tullut noutamaan ja meni tämän kanssa naimisiin.[15] Hän sai 50 vuotta aikaa ihmisten maailmassa moninkertaista työmäärää vastaan, joka jäi Rinnen vastuulle ajan kuluttua umpeen.
 • Sabato Rokudõ on Rinnen isä ja Tamakon poika. Sabato on damashigami, joka houkuttelee laittomasti sieluja joiden ei vielä kuulu siirtyä tuonpuoleiseen lisätäkseen työmääräänsä ja siten saadakseen lisää palkkaa. Sabato on moraaliton ja naisiin menevä. Tamako pitää häntä kelvottomana ja Rinne käytännössä vihaa häntä. Sabatolla on yritys nimeltä ”Laittomat huijarihenget OY”.[16] Damashigameista on luvattu palkkio oikeille shinigameille, jos he onnistuvat tuhoamaan tai vangitsemaan niitä.
 • Ageha on Shinigami-tyttö. Hän kohtaa Rinnen tämän pitäessä silmällä oppilaita, jotka ovat kuulleet huhun älykkääksi tekevästä kynästä. Kynän käyttäjät ovat kadonneet ja Ageha luulee Rinneä damashigamiksi joka jakaa kyniä ja vetää käyttäjät niiden avulla tuonpuoleiseen.[17] Ageha vihaa damashigameja sisarensa kadottua yrittäessään ottaa kiinni niiden johtajan. Hän pystyy muuttumaan ihmisille näkyväksi kääntämällä hiuskoristeensa nurinpäin. Hän ihastuu Rinneen, mistä seuraa omat hankaluutensa etenkin jos Tsubasa kannustaa Agehaa.
 • Masato on demoni, joka kantaa Rinnelle kaunaa jo kouluajoista lähtien. Hän pyrkii kostamaan Rinnelle mutkikkailla juonilla [18] ja manipuloimalla.[19].
Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 • Rumiko Takahashi Rinne-kirjat 1-8 Egmont-kustannus 2010-2012
 1. Japan pop- lehti 7/2010 s.55
 2. Anime-lehti 8/2013, Verkkoversio (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. Rinne 1 s.42
 4. Rinne 4 s. 124
 5. Rinne nrot 1, 4 s. 129 s. 17
 6. Rinne 7, s. 136
 7. Rinne 1 s.43
 8. Rinne 4 s.165
 9. Rinne 3, s. 24
 10. Rinne 5 s.73
 11. Rinne 3 s.109
 12. Kirja 1 s.162
 13. Kirja 5, s. 79
 14. Kirja 4, s. 18
 15. Rinne 1, s. 155
 16. Rinne 4, s. 96-120
 17. Kirja 4, s. 140
 18. Kirja 8, s. 60
 19. Kirja 6, s. 6