Rin Tin Tin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee koiria. ”Rin Tin Tin” on myös Leevi and the Leavings -yhtyeen kappale sekä muusikko Tommi Läntisen yhtye.
Rin Tin Tin vuoden 1929 elokuvassa Frozen River

Rin Tin Tin on useille televisiossa ja elokuvissa esiintyneille saksanpaimenkoirille annettu nimi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Rin Tin Tin syntyi lokakuussa 1918 Lorrainessa Ranskassa. Sen Betty-emä synnytti viisi pentua, joista vain kaksi selviytyi: narttu Nannette ja uros Rin Tin Tin. Amerikkalainen Lee Duncan otti koirat huostaansa ja opetti niille temppuja. Hän oli vaikuttunut siitä, kuinka hyvin saksanpaimenkoirat oppivat eri asioita.

Ensimmäisen maailmansodan loputtua Duncan päätti viedä koirat mukanaan kotiinsa Los Angelesiin. Nannette sairastui laivamatkalla New Yorkiin ja kuoli junamatkalla Kaliforniaan. Vuonna 1922 Duncan järjesti esityksiä, joissa Rin Tin Tin hämmästytti yleisöä esimerkiksi hyppäämällä 13½ jalan (4,1 metrin) korkeudelle. Darrell Zanuck tarjosi Duncanille 350 dollaria, jos hän saisi kuvata koiraa filmille. Duncan suostui, koska hän arveli siitä olevan hyötyä.

Eräänä päivänä Duncan oli kävelemässä kuvausalueella. Hän huomasi erään elokuvan kuvauksissa, että elokuvaa varten koulutettu susi ei suostunut tottelemaan sille annettuja käskyjä, joten hän ehdotti kohtaukseen Rin Tin Tiniä. Tuosta elokuvasta alkoi Rin Tin Tinin filmiura. Elokuva oli Warner Brothersin tuottama, ja sen nimi oli Man from Hell's River. Elokuvasta tuli erittäin suosittu.

Rin Tin Tin näytteli kaikkiaan 26 elokuvassa ennen kuin se kuoli 10. elokuuta 1932 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Ensimmäisen Rin Tin Tinin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duncan nimesi Rin Tin Tinin pennun Rin Tin Tin junioriksi. Myös tästä koirasta tuli elokuvatähti. Juniorin pennuista tuli niin ikään kuuluisia. Rin Tin Tin III:lla ja Rin Tin Tin IV:lla oli oma tv-sarja nimeltä The Adventures of Rin Tin Tin vuosina 1954-59. Lee Duncan kuoli vuonna 1960, mutta Jannettia Brodsgaard Propps jatkoi alkuperäisen Rin Tin Tinin jälkeläisten jalostusta. Proppsin sanojensa mukaan "There Will Always Be a Rin Tin Tin!" (Aina tulee olemaan Rin Tin Tin!). Proppsin kuoltua vuonna 1988 hänen tyttärentyttärensä Daphne Hereford jatkoi koirien kasvatusta ja koulutusta.[1]

TV-sarja ja sarjakuvalehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa esitettiin 1960-luvulla vuosina 1954-1959 tehtyä lasten TV-sarjaa, jossa Rin Tin Tin (Rinty) oli Yhdysvaltain ratsuväen koulutettu koira. Rintyn paras ystävä oli pikkupoika Rusty, joka oli sotilasarvoltaan alikersantti. Sotilasarvon Rustylle antoi Rip Masters, jotta poika ja koira saattoivat jäädä Fort Apacheen.[2].

Suomessa ilmestyi vuonna 1960 lyhyen aikaa sarjakuvalehti Rin Tin Tin ja Rusty, jonka jälkeen julkaistiin Rin Tin Tin -nimistä sarjakuvalehteä vuosina 1961-1964 (Kustannus Oy Pecos Bill) vuorokuukausittain Lassien kanssa. Ilmeisesti lisenssisyistä lehdessä ei enää ollut mukana Rustya ja muita televisiosarjan hahmoja. Sarjakuvalehdessä Rin Tin Tinin kumppanina olivat inuiittipoika Mukluk ja Red Johnson, jotka seikkailivat yhdessä Kanadan saloseuduilla. Lehti ilmestyi vuoroin väreissä ja vuoroin mustavalkoisena. Kakkossarjana Rin Tin Tinissä oli Paul Bunyan Jr.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The True Story of Rin Tin Tin Miss Daphne Hereford and Rin Tin Tin incorporated. Arkistoitu 15.8.2009. Viitattu 7.8.2009. Klo
  2. The Adventures of Rin-Tin-Tin, (Arkistoitu – Internet Archive) Tv.com, viitattu 28.5.2019

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rin Tin Tin.