Rikkiheksafluoridi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rikkiheksafluoridi
Sulfur-hexafluoride-3D-vdW.png
Sulfur-hexafluoride.png
Tunnisteet
Muut nimet Rikkifluoridi
CAS-numero 2551-62-4
PubChem CID 17358
Ominaisuudet
Molekyylikaava SF6
Moolimassa 146,1 g/mol
Ulkomuoto Väritön, hajuton kaasu
Sulamispiste –64 °C (209 K) (härmistyy), hajoaa 500 °C:ssa
Kiehumispiste Härmistyy normaalipaineessa
Tiheys 1 900 kg/m3 (neste)
 6 kg/m3
Liukoisuus veteen Matala

Rikkiheksafluoridi, (rikkifluoridi), (SF6) on rikistä ja fluorista koostuva hajuton, myrkytön ja palamaton kaasu. Rikkiheksafluoridin moolimassa on 146,1 g/mol, härmistymislämpötila –64 °C, sulamispiste –51 °C, suhteellinen höyryn tiheys: 5,11 (ilma = 1) ja CAS-numero on 2551-62-4.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rikkiheksafluoridimolekyyli on oktaedrin muotoinen. Keskusatomina on rikkiatomi, johon on kovalenttisesti sitoutunut yksi fluoriatomi (F) oktaedrin joka kärjessä.

Rikkiatomin ja fluoriatomin merkittävästä elektronegatiivisuuserosta johtuen SF6 on varsin pysyvä yhdiste. SF6 on ulkoisesti pooliton johtuen sen keskipisteen suhteen symmetrisestä muodosta.

SF6-molekyyli hajoaa noin 500 °C:n lämpötilassa, millä on käytön kannalta merkitystä. Rikkiheksafluoridissa äänen nopeus on pienempi kuin ilmassa. Tämän vuoksi rikkiheksafluoridia hengittävän ääni madaltuu. Päinvastainen ilmiö on havaittavissa hengitettäessä heliumia.[1] Rikkiheksafluoridia hengitettäessä on kuitenkin huomioitava, että se syrjäyttää hengitysilmassa elintärkeän hapen ja on vaikea saada ulos keuhkoista, koska se on happea noin 6 kertaa raskaampaa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SF6 on kolme kertaa parempi sähköeriste kuin ilma. Tästä syystä sitä käytetään yleisesti sähköalalla jäähdytykseen ja eristykseen. Käyttökohteita ovat sähkönsiirron kytkinlaitokset ja katkaisijat sekä jakeluverkkojen laitteet. SF6-eristetyt laitteet voidaan rakentaa pienemmiksi ja ne ovat toimintavarmempia kuin ilmaeristeiset. Kaasun käytöstä tuulivoimatuotannossa on myös keskusteltu, ja pyritään kehittämään korvaavia menetelmiä kuten esimerkiksi tyhjiöeristeet[2].

Ympäristövaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rikkiheksafluoridi on hyvin stabiili yhdiste, joka pysyy ilmakehässä kauan. SF6 ei kuulu otsonikerrosta tuhoaviin aineisiin, mutta se on voimakas kasvihuonekaasu. Rikkiheksafluordin ilmastoa lämmittävä vaikutus (GWP) on 22 800[3]. Se on yksi Kioton pöytäkirjassa mainituista kuudesta ilmakehän lämpiämiseen vaikuttavista kaasusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rikkiheksafluoridi – Tiedeleikkejä
  2. Suomen Tuulivoimayhdistys: Miten SF6-kaasu liittyy tuulivoimaan? Tietoa tuulivoimasta. Viitattu 18.8.2020. [vanhentunut linkki]
  3. Global Warming Potentials (IPCC Fourth Assessment Report) The secretariat of the United Nations Framework Convention on Climate Change. Viitattu 20.1.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rikkiheksafluoridi.