Rikkaat Internet-sovellukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rikkaat Internet-sovellukset (engl. Rich Internet Application) oli 2000-luvun alun ajatus Web-sovelluksista, jotka toimisivat kuten tietokoneen työpöytäohjelmat, mutta joita ajettaisiin selaimessa. Termin keksi Macromedia kuvaamaan Macromedia Flash MX -tuotettaan vuonna 2002 (myöhemmin Adobe Flash).[1]

Nämä ovat Internetista ladattavia sovelluksia, joiden ominaisuudet ja toiminnallisuus muistuttavat perinteisiä tietokoneiden sovellusohjelmia. Rikkaissa Internet-sovelluksissa sovelluksen latauksen jälkeen suuri osa prosessoinnista tapahtuu selaimessa. Selain ja palvelin kommunikoivat asynkronisesti. Käyttöliittymän toteutuksessa on käytetty korkeaa interaktiotasoa tarjoavia komponentteja. Asiakkaan puoleinen osa sovelluksesta voidaan toteuttaa joko Web-selaimen päällä toimivilla tekniikoilla tai Web-toimitusta hyödyntävillä tekniikoilla. RIA-teknologioita ovat esimerkiksi Ajax, Adobe Flex, Adobe Air ja Microsoftin Silverlight.

Yleisin tekniikka Flash kärsi monista ongelmista ja tietoturva-aukoista. Apple ei ikinä lisännyt tukea sille iPhoneen tai Safari-selaimeen ja teollisuudessa oli konsensus siirtyä standardinmukaiseen HTML5-tekniikkaan. Vuonna 2012 Adobe lakkautti Flashin tuen mobiilissa ja televisioissa. Heinäkuussa Adobe 2017 lopettavansa Flash Playerin kehittämisen ja jakelun vuoden 2020 lopussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.