Riitta Castrén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Riitta Elina Castrén (s. 10. helmikuuta 1955 Oulu lähde?) on suomalainen toimittaja ja tietokirjailija.[1]

Castrén kirjoitti ylioppilaaksi Tornionjokilaaksossa sijaitsevasta Pellon lukiosta 1974 ja valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1981 pääaineenaan kotimainen kirjallisuus. Pro gradu -työnsä hän teki lappilaisesta kirjailijasta Timo K. Mukasta. Castrénin lehtiura alkoi kristillisestä Sana-lehdestä ja jatkui Suomen lähetyskongressi 77 -tiedotussihteerinä. Opiskelujensa päätyttyä hän siirtyi aikakauslehtityöhön, ensin Yhtyneisiin Kuvalehtiin ja sieltä A-lehtiin, jossa hän työskenteli pitkään toimittajana ja toimituspäällikkönä. Pääosan urastaan hän teki Eeva-lehdessä, kunnes siirtyi vapaaksi toimittajaksi. Riitta Castrénin intohimona ovat syvälliset henkilöhaastattelut, joissa hän kokee voivansa parhaiten hyödyntää intuition lahjaansa.

Vuonna 2017 ilmestyi Castrénin kirjoittama omakohtainen teos Läpivalaisu – Pitkät jäähyväiset alkoholille (Gummerus), jossa hän valottaa elämyksellisyyttä, addiktioita ja ihmisen ikuista pyrkimystä harmoniaan. Erityisen painavasti hän käsitteli työelämän ja alkoholikulttuurin suhdetta. Syksyllä 2022 ilmestyneen kirjan Enemmän elossa – Tarinoita uuden löytämisestä (Kirjapaja) Castrén on kirjoittanut yhdessä toimittaja Sinikka Klemettilän kanssa. Kirjassa haastateltavat kertovat elämänmuutoksestaan. Kirjan aihealueina ovat ajankohtaiset teemat, kuten ilmastoahdistus, yhteisöllisyys, hengellisyyden uudistuminen sekä identiteetti- ja arvokysymykset.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Läpivalaisu – Pitkät jäähyväiset alkoholille (2017, Gummerus)[2]
  • Enemmän elossa – Tarinoita uuden löytämisestä (2022, Kirjapaja)[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anne Flinkkilä: Inhimillinen tekijä: Tunnollisen naisen salainen elämä Yle. 30.9.2016. Viitattu 23.9.2022.
  2. Läpivalaisu Gummerus. 2017. Arkistoitu 21.9.2022. Viitattu 23.9.2022.
  3. Miksi elämänmuutos käynnistyy ja millainen matkasta uuden löytämiseen muodostuu? Kirjapaja. 15.9.2022. Viitattu 23.9.2022.