Riigivolikogun vaalit 1940

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 1940 vaalien ehdokkaat julisteessa.

Riigivolikogun vaalit 1940 olivat Viron parlamenttivaalit. Ne pidettiin Konstanin Pätsin valtakaudella säädetyn Viron vuoden 1938 perustuslain mukaisesti 14.–15. heinäkuuta 1940.

Vaalit eivät olleet vapaat, sillä Neuvostoliiton vaikutusvalta Virossa oli kasvanut suureksi sen jälkeen kun maahan oli syksystä 1939 alkaen tullut Neuvostoliiton joukkoja. Vain Viron työväenliitto ETRL (vir. Eesti Töötava Rahva Liit) -nimiseen kommunistijohtoiseen blokkiin kuuluneet saivat asettua ehdokkaiksi. [1]

Vaalit voitti ETRL, joka virallisten tietojen mukaan sai 92,5 % äänistä ja äänestysprosentti oli 84,1 %. Tosin äänestysprosenttia nostettiin keinotekoisesti vähentämällä äänioikeutettujen kansalaisten määrää (noin 35 000 kansalaista katosi vaaliluettelosta). Kaikki 80 Viron Työväenliiton ehdokasta julistettiin valituiksi.

Pätsin valtakausi oli päättynyt Neuvostoliiton miehitettyä Viron kesäkuun puolivälissä 1940. Monet hallituksen silloiset ja aiemmat jäsenet karkotettiin tai teloitettiin, mukaan lukien kahdeksan entistä pääministeriä ja 38 ministeriä. Ne vastuuhenkilöt, joita venäläiset eivät tavoittaneet, pakenivat maasta tai piiloutuivat.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: et:1940. aasta Riigivolikogu valimised