Rihtniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kylästä Pyhärannassa. Sanan Rihtniemi muista merkityksistä kertoo Rihtniemi (täsmennyssivu).

Rihtniemi (ruots. Werknäs) on varsinaissuomalaisessa Pyhärannan kunnassa sijaitseva kylä.

Rihtniemi-nimen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Vanhimmat nimitykset niemelle ovat peräisin vuodelta 1650 olevasta kirjoituksesta, jossa sitä kutsutaan nimillä Rictaniemi ja Wärknäsudd. Tohtori Arvo Loppmeren mukaan niemi olisi ollut alun perin nimeltään Rihtimäki.

Kylä sijaitsee nimestäänkin päätellen niemen päällä. Rihtniemen editse on vuosisatojen ajan kulkenut Raumalle kulkeva laivaliikenne. Niemen karikkoisuuden vuoksi alueella on sattunut useita merionnettomuuksia.

Rihtniemellä sijaitsee muun muassa Pyhärannan seurakunnan, Pyhärannan kotiseutuyhdistyksen ja Marttojen omistuksessa oleva leirikeskus sekä hyvällä paikalla sijaitseva lintutorni. Niemen keskiosassa on noin 4,5 hehtaarin kokoinen, Lounais-Suomen ympäristökeskuksen rauhoittama luonnonsuojelualue.

Rihtniemen kylä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Rauman kaupungista, ja Ruotsin rannikolle on niemeltä vain noin 200 kilometrin matka. Rihtniemi on myös Varsinais-Suomen maakunnan pohjoisin ja Etelä-Suomen mantereen läntisin kohta[1].

Museovirasto on vuonna 2009 määritellyt Rihtniemen kylän yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[2]

Yhdistystoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pro Rihtniemi ry toimii Rihtniemen asukkaiden yhteisen hyvän puolesta. Yhdistys perustettiin alunperin vastustamaan alueelle suunniteltuja tuulivoimaloita vuonna 2009. Suunnitelmat ovat kaatuneet, eikä Rihtniemeen ole tulossa tuulivoimaloita.lähde?

Rihtniemen Nuorisoseura on paikallinen suunnistuksen erikoisseura, joka on osallistunut Jukolan viestiin vuosina 2022 ja 2023. Seuran tunnusväreinä ovat vihreä ja keltainen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ojanperä, Päivi: Rihtniemen ranta maata rakkaampi. Turun Sanomat, 18.1.2015, s. 15-16.
  2. Rihtniemen kylä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.