Rick Joyner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rick Joyner

Rick Joyner (s. 1948 tai 1949)[1] on yhdysvaltalainen karismaattisen kristillisen liikkeen saarnaaja, joka johtaa MorningStar Ministries -nimellä tunnettua toimintaa (tunnettu myös nimellä MorningStar Publications and Ministries). Hän aloitti toiminnan yhdessä vaimonsa Julie Joynerin kanssa vuonna 1985, minkä myötä hän alkoi samoihin aikoihin herättää myös laajempaa huomiota[1] yhdysvaltalaisessa karismaattisessa kristillisyydessä. Joyner on myös perustanut ja toimii toimitusjohtajana sekä vanhempana pastorina MorningStar Fellowship Church -seurakunnassa, joka sijaitsee Fort Millissä, Etelä-Carolinassa.

Elämä, työ ja opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joyner varttui ongelmaisessa perhetaustassa Virginian Richmondissa ja hän ei koskaan mennyt esimerkiksi lukioon, vaan kertoo opiskelleensa omatoimisesti tietosanakirjoja lukemalla. Hän suoritti lukion oppimäärää vastaavan loppukokeen (engl. GED) Yhdysvaltain laivastossa, jonne hän oli pestautuneena lyhyen aikaa. Joyner kertoo kokeilleensa nuorena huumeita ja löytäneensä Jeesuksen Jeesus-liikkeen välityksellä. Rick Joyner kertoo uudistuneensa uskossaan 1970-luvun alussa hänen ilmailualan yrityksensä mentyä vararikkoon.[1] Hänen palvelutyönsä alkoi hengellisen kokemuksen jälkeen, jonka yhteydessä hän muun muassa kertoo vastaanottaneensa kolme päivää kestävän profeetallisen ilmestyksen elämässään, koskien Jeesuksen toista tulemista ja lopun aikaa, jota myös eräs hänen kirjasarjansa käsittelee.

Joyner katsoo olevansa Jumalan innoittama profeetta, joka, eräiden työtoveriensa tavoin, saa jatkuvasti uutta jumalallista ilmoitusta. Joyner katsoo saamansa ilmoituksen olevan jumalallista totuutta sikäli kuin se ei ole ristiriidassa Raamatun kanssa.[2]

Joynerin johtama seurakunta tunnetaan järjestämistään konferensseista ja ylistysmusiikista. Sen päämääräksi on ilmoitettu raamatullinen julistus. Joyner myös kouluttaa seurakuntien johtajia ja työskentelee yhteistyössä paikallisten johtajien kanssa valmistaen ja "voimaannuttaen" seurakuntaa niin sanottua viimeisten päivien sadonkorjuuta varten. Organisaatiolla on useita haaroja Pohjois-Carolinan Charlottessa, Wilkesborossa, Wilmingtonissa sekä Winston-Salemissa.

Rick Joyner on julkaissut yli 30 kirjaa[3] joita oli vuonna 2001 käännetty 32 kielelle[4]. Suomennosten kustantajina ovat toimineet kustannusyhtiöt Kuva ja Sana sekä Itätuuli-kustannus[5]. Useat Joynerin kirjoista koskevat profeetallista palvelutyötä modernissa kirkossa, joiden ilmoitetaan tuovan esiin taivaallista ilmestystietoa, jonka hän on vastaanottanut ja joka on hänen mukaansa selkeästi luettavissa Raamatustakin. Hän toimittaa seuraavia MorningStar -yhtiön kustantamia hengellisiä julkaisuja: The MorningStar Journal, The MorningStar Prophetic Bulletin ja neljännesvuosittain ilmestyvä Prophetic Journal. Vuonna 2000 Joynerin kirjallisen tuotannon ja seurakunnan toiminnan arvioitiin tuottaneen noin viisi miljoonaa dollaria[1].

Rick Joynerilla on viisi lasta: Anna, Aaryn, Amber, Ben ja Sam.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joynerin kriitikot pitävät häntä muun muassa helluntailaisena ns. "kolmannen aallon" uuskarismaattisena gnostikkona, joka lisää "uutta tietoa" Raamatun ilmoitukseen. Hänen opetustaan on arvosteltu epäjohdonmukaiseksi ja suorastaan vaaralliseksi, ja hänen arvostelijansa tulkitsevat hänen oppinsa kieltävän Jeesuksen ruumiillisen ylösnousemuksen.[6]

Joyneria on myös kritisoitu hänen kuulumisestaan Johanniittain ritarikuntaan, mitä eräät kristilliset suunnat pitävät kristitylle epäsopivana salaseurana[1].

Vuonna 1998 Joyneria kritisoitiin voimakkaasti hänen ennustettuaan 31. joulukuuta 1997, että sarja katastrofeja iskee eteläiseen Kaliforniaan yhdeksän kuukauden aikana, sisältäen terrori-iskuja Los Angelesin lentokentälle ja maanjäristyksen, joka muuttaisi Death Valleyn sisäjärveksi. Ennustetut tapahtumat eivät toteutuneet.[1] Vastineessaan Joyner kertoo, että ilmoitettu aikaraja koski sitä, milloin ennustetut tapahtumat ilmenisivät aikaisintaan "we have until October (before the earthquake)" ja sanoo toivovansa, että ennustetut tapahtumat viivästyisivät tai lievenisivät muun muassa ihmisten kääntymyksen ja katumuksen vuoksi[7].

Kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Two Trees in the Garden
  • Delivered from Evil
  • The Apostolic Ministry
  • The Prophetic Ministry
  • Final Quest -sarja:
  • Joyner, Rick: Viimeisten päivien taistelu. suom. Mäntyjärvi, Marjut. Salo: Itätuuli, 2003. ISBN 9789525460063.
  • Ennen taivasta. Saarijärvi: Kuva ja sana, 2003. ISBN 951-585-075-4.
  • Shadows of Things to Come

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Cedric Harmon: God's Lightning Rod (Haastattelu joulukuussa 2000) Charisma Magazine Online. Huhtikuu 2001. Strang Communications. Viitattu 2.1.2008. (englanniksi)
  2. Morning star ministries. Statement of faith (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 2.1.2008 (englanniksi). Ryhmän uskontunnustuksessa viitataan toisaalta siihen, ettei mitään raamatunvastaista doktriinia, profetiaa, näkyä ynnä muuta hyväksytä, mutta toisaalta korostetaan, että ryhmä pyrkii saamaan armolahjoja, joihin viitatussa heprealaiskirjeen kohdassa luetaan myös profetiat. Ryhmä korostaa profetian merkitystä, mikä käy selkeästi esille muun muassa tästä "profeetallisesta lausunnosta" (engl. prophetic statement): Joyner, R. (2007) Holy Spirit and the arts (Arkistoitu – Internet Archive). MorningStar prophetic bulletin. Marraskuu 2007. (englanniksi)
  3. http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw/104-8994934-4611141?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=Rick+Joyner&x=18&y=23,
  4. RICK JOYNER AND CHARISMA MAGAZINE 2001. Charisma Magazine. Viitattu 2.1.2008. (englanniksi)
  5. Fennica-tietokantahaku[vanhentunut linkki] nimellä Joyner, Rick. Viitattu 2.1.2008
  6. Pentecostal, Charismatic, Third Wave Movements www.believershome.com. 2005. Arkistoitu 25.1.2008. Viitattu 2.1.2008. (englanniksi)
  7. Rick Joyner: RESPONSE TO THE CHARISMA ARTICLE (Uudelleenjulkaistu Morninstar-sivustolta) Morninstar Ministries Online. 2001. Morningstar. Viitattu 2.1.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]