Richard Pryor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Pryor vuonna 1986.

Richard Franklin Lennox Thomas Pryor III (1. joulukuuta 1940 Peoria, Illinois10. joulukuuta 2005 Encino, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen koomikko ja näyttelijä. Hän oli uransa aikana yksi arvostetuimpia koomikoita ja on innoittanut monia myöhempiä koomikoita, kuten Chris Rockia, Dave Chappellea ja Eddie Murphyä. Vuonna 2004 Pryor äänestettiin Comedy Central -televisiokanavan äänestyksessä kaikkien aikojen parhaimmaksi stand up -koomikoksi. Vuonna 2005 Pryor sijoittui kymmenenneksi Koomikoiden koomikko -äänestyksessä, jossa koomikot itse valitsivat keskuudestaan parhaimmat.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pryorilla oli hankala lapsuus. Hän kasvoi bordellissa, jossa hänen isänsä oli sutenööri ja äitinsä prostituoitu.[1] Kun hänen äitinsä hylkäsi hänet 10-vuotiaana, hänen isoäitinsä otti hänet hoiviinsa. Lisäksi lapsena häntä hyväksikäyttivät naapuri ja pappi.[1]

Pryor oli tunnettu erittäin kovasta kielenkäytöstä ja ihonväriin liittyvistä vitseistä. Hän kiroili paljon ja käytti mustaihoisista nimitystä nigger, tosin Pryor luopui jälkimmäisen sanan käytöstä käytyään Afrikassa vuonna 1979. Hän myös otti omasta elämästään tapahtumia ja kertoi niitä stand up -illoissa.

1980-luvulla Pryorin asema maailmanlaajuisena tähtenä sinetöitiin, kun hän teki arvokkaan sopimuksen Columbia Pictures -elokuvayhtiön kanssa ja esiintyi useissa komediaelokuvissa. Pryorin viimeiseksi elokuvarooliksi jäi pieni osa David Lynchin elokuvassa Lost Highway.

Pryorilla diagnosoitiin MS-tauti vuonna 1986. Sairauden johdosta hän vähensi julkisia esiintymisiään. Hänen viimeiset stand up-esiintymisensä olivat vuonna 1992, ja niistä koostettiin filmi …And It’s Deep Too! Pryor kuoli sydänkohtaukseen 65-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]