Riccardo Campogiani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Riccardo Campogiani oli 16-vuotias ruotsalainen teini, joka hakattiin kuoliaaksi Tukholman keskustassa olleissa juhlissa 6. lokakuuta 2007.

Campogiani kuoli sairaalassa vakaviin vammoihin, jotka aiheutuivat useista, päähän kohdistuneista potkuista. Kuolema herätti median kiinnostuksen, kun viisi muuta Campogianin ikäistä teiniä tuomittiin syyllisiksi kuolemantuottamukseen. Kaikki viisi saivat erilaiset tuomiot, mutta nuoren ikänsä takia (kaikki alle 18-vuotiaita) ketään heistä ei voitu tuomita vankeuteen. Yksi viidestä vapautettiin kaikista syytteistä.

Campogianin tapaus oli erikoinen, koska siihen osallistui nuoria Tukholman yläluokkaisissa osissa, ja sekä murhatun että murhaajien perheillä oli rikkaat taustat.

Murhasta tuli maailmankuulu, kun Anton Abele palkittiin MTV Europe Music Awardeissa vuonna 2007 työstään katuväkivaltaa vastaan Campogianin kuoleman jälkeen.

Ilmeneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riccardo Campogianin kuolema tuli otsikoihin Ruotsissa ja useat kuuluisuudet puhuivat katuväkivaltaa vastaan. Anton Abele on luonut ruotsinkielisen Facebook-ryhmän nimeltä "Bevara oss från gatuvåldet” (Säästäkää meidät katuväkivallalta). Yhdessä viikossa ryhmä sai yli 100 000 uutta jäsentä. Lisäksi 12. lokakuuta 2007 Anton Abele järjesti Tukholmassa mielenosoituksen "Lopettakaa katuväkivalta". Siihen osallistui noin 10 000 nuorta ja aikuista. Samoihin aikoihin myös muissa Pohjoismaiden suurissa kaupungeissa järjestettiin katuväkivaltaa vastustavia mielenosoituksia.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa XVI ja Ruotsin kruununprinsessa Victoria ylistivät Riccardo Campogiania ja Anton Abelen työtä. Kruununprinsessa myös osallistui Campogianin muistotilaisuuteen. Campogianin perheellä oli läheiset suhteet Ruotsin kuningasperheen ja muiden Tukholman korkea-asemaisten kanssa.

Riccardo Campogiani & Alesso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riccardo Campogiani oli myös ruotsalaisen elektronisen musiikin tuottaja Alesson hyvä ystävä. Campogianin kuolema motivoi Alessoa luomaan menestyvän musiikkiuran.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Riccardo Campogiani