Rhône-Poulenc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rhône-Poulenc
Perustettu 1928
Perustaja Étienne Poulenc
Lakkautettu 1999 Hoechst AG:n kanssa fuusioitiin uusi lääkeyritys Aventis
Kotipaikka Pariisi, Ranska
Toiminta-alue maailma
Toimiala kemian- ja lääketeollisuus
Tuotteet Imovane (unilääke)

Rhône-Poulenc ​[ʁon pulɛ̃k ] oli ranskalainen kemian- ja lääketeollisuusyhtiö, joka oli perustettu 1928. Vuonna 1999 se fuusioitui saksalaisen Hoechstin kanssa Aventis-yhtiöksi. Vuonna 2004 ranskalainen Sanofi osti Aventiksen ja sulautti sen itseensä. Nykyisin Rhône-Poulencin entinen lääketeollisuus jatkuu Sanofi-yhtiössä, kemianteollisuus Solvay-konsernissa ja maatalouskemia Bayer CropScience -yhtiössä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhône-Poulenc syntyi vuonna 1928 lyonilaisen Société des usines chimiques du Rhône ja pariisilaisen Établissements Poulenc Frères -yhtiöiden fuusiona. Poulenc-yhtiön oli perustanut 1800-luvulla pariisilainen apteekkari Étienne Poulenc, ja hänen poikansa Émilie ja Camille olivat kasvattaneet siitä merkittävän lääketehtaan.

Vuonna 1950 Rhône-Poulenc onnistui syntetisoimaan klooripromatsiinin, maailman ensimmäisen antipsykootin.

Vuonna 1990 Rhône-Poulenc yhdistyi lääkeyhtiö Rorerin kanssa, ja syntyi Rhône-Poulenc Rorer. Vuonna 1997 yhtiön kemianteollisuus eriytettiin Rhodia-nimiseksi yhtiöksi, jonka Solvay osti 2011. Rhodia-nimi periytyi Rhône-Poulenc-konserniin kuuluneesta, vuosina 1922–1981 toimineesta yhtiöstä nimeltä Société Rhodiacéta, joka oli 1960-luvun puolivälissä suuri synteettisten tekstiilikuitujen tuottaja noin 10 prosentin osuudella maailmanmarkkinoista[1].

Vuonna 1999 Rhône-Poulenc ja saksalainen Hoechst yhdistyivät Aventis-nimiseksi yhtiöksi. Rhône-Poulencin maatalouskemian teollisuus myytiin vuonna 2002 Bayerille.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ranskalaista tekniikkaa ranskalaista palvelua. (Rhodiacetan mainos.) Helsingin Sanomat, 21.9.1966, s. 24. Näköislehti (maksullinen).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rhône-Poulenc