Reyen oireyhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maksa on halkileikkauksessa hieman vaaleampi rasvan kerääntymisen takia

Reyen oireyhtymä on sairaus, joka aiheuttaa maksan ja useiden muiden sisäelinten paksuuntumista ja aivopaineen lisääntymistä. Tämä saattaa johtaa kehitysvammaisuuteen ja jopa kuolemaan. Hengenvaarallista sairautta esiintyy enimmäkseen lapsilla ja nuorilla aikuisilla, mutta myös muut voivat sairastua siihen.[1]

Reyen oireyhtymä voi puhjeta esimerkiksi virustartunnan jälkeen. Vuonna 1963 havaittiin, että aspiriinin käyttö lisää sairastumisen riskiä huomattavasti. Peräti 90 % potilaista oli käyttänyt ennen oireiden alkamista aspiriinia.[2]

Reyen oireyhtymään sairastuu yksi miljoonasta ihmisestä. Barbituraatit ja insuliini auttavat sairauden hoidossa, ja joskus tarvitaan hengityslaitetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. National Reye's Syndrome Foundation: National Reye's Syndrome Foundation National Reye's Syndrome Foundation. 1974. Arkistoitu 11.5.2013. Viitattu 27.12.2018.
  2. Viitapohja, Kari: Reyen oireyhtymä – Maksan ja sisäelinten paksuuntuminen, aivopaineen lisääntyminen. Kehitysvammahuollon tietopankki. 16.5.2004. Arkistoitu 27.10.2007. Viitattu 22.11.2020.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.