Retrofuturismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Retrofuturistinen kuvaus lentävästä veturista, dieselpunk-tyylissä, joka muistuttaa 1940-luvun alkua.

Retrofuturismi (adjektiivi retrofuturistinen) on termi taiteelle, jossa kuvataan aikaisemman aikakauden vaikutuksia tulevaisuuteen. Jos ”futurismia kutsutaan joskus ’tieteeksi’, joka ennakoi mitä tulee, retrofuturismi on tämän ennakoinnin muistamista.”[1] Retrofuturismille on ominaista sekoitus vanhanaikaista ”retroa” tyyliä, jossa on futuristinen teknologia. Retrofuturismi tutkii teemoja ja jännitteitä menneisyyden ja tulevaisuuden välillä sekä myös vieraannuttavia ja voimaannuttavia teknologian vaikutuksia.

Retrofuturismi voidaan nähdä ”maailman näkökulman animointina”. Ensisijaisesti se heijastuu taiteellisiin luomuksiin muunnetusta tekniikasta, jotka luovat rinnakkaisen todellisuuden kuvitelluista esineistä.[2] Sitä kuitenkin esiintyy myös muodissa, arkkitehtuurissa, designissa, musiikissa, kirjallisuudessa, elokuvissa ja videopeleissä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Retrofuturismi sisältää kaksi päällekkäistä suuntausta, jotka voidaan tiivistää: tulevaisuus nähtynä menneisyydestä ja menneisyys nähtynä tulevaisuudesta.

Ensimmäinen suuntaus, varsinainen retrofuturismi, on suoraan tulevaisuuden ennustamista yrittäneiden kirjoittajien, taiteilijoiden ja elokuvantekijöiden mielikuvitusta ajalta ennen 1960-lukua. Tällaiset futuristiset mielikuvat ovat kunnostettu ja päivitetty nykyaikaan, ja ne tarjoavat nostalgisen, vaihtoehtoisen kuvan siitä, mitä tulevaisuus olisi voinut olla, mutta ei ole.

Toinen suuntaus on päinvastainen ensimmäisestä: futuristinen retro. Se alkaa retron lisäämisestä; vanhoja taidetyylejä, vaatetusta ja tapoja, sitten lisätään futuristisia teknologioita päälle, näin luodaan sekoitus menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden elementtejä.

Tyylilajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Retrofuturismin tyylilajeja ovat kyberpunk, steampunk, dieselpunk, atompunk ja ”Raygun Gothic”, jokainen viitaten tietyn aikakauden teknologiaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elizabeth Guffey and Kate C Lemay, "Retrofuturism and Steampunk," The Oxford Handbook to Science Fiction, Oxford University Press, 2014, s. 434.
  2. Robert Lanham, "Introduction," The Oxford Handbook to Science Fiction, Oxford University Press, 2014, s. 14
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.