Rerum Novarum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rerum Novarum (”Uusista asioista”, suom. Työväenkysymyksestä) on paavi Leo XIII:n 15. toukokuuta vuonna 1891 antama kiertokirje. Se käsittelee työväenluokkien oloja, ja sitä pidetään tärkeänä julistuksena paaviuden historian kannalta.

Kiertokirjeessä paavi tuomitsee sekä sosialismin että liberaalit talousaatteet, ja arvostelee aikansa talousjärjestelmää eriarvoistamisesta. Kirjeessä puolustetaan työläisten ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia, ja näki perheen yhteiskunnan ja talousjärjestelmän luonnollisena lähtökohtana. Kiertokirjeessä kannatetaan työläisten oikeutta järjestyä poliittisesti ammattiliittoihin, ja todetaan työläisillä olevan oikeus kunnolliseen palkkaan. Paavi puolustaa oikeutta yksityiseen omaisuuteen ja kannattaa lepopäivän pitämistä sekä naisten ja lasten jäämistä kotiin raskaista työolosuhteista. Leo XIII:n mukaan valtion tulisi toimia siten, että sosiaalisen tasa-arvon olisi mahdollista toteutua. [1]

Monet Rerum Novarumin kannoista vahvistettiin myöhemmillä kiertokirjeillä, joita olivat esimerkiksi Pius XI:n Quadragesimo Anno vuodelta 1931, Johannes XXIII:n Mater et Magistra vuodelta 1961 ja Johannes Paavali II:n Centesimus annus vuodelta 1991.

Rerum Novarumin voidaan katsoa synnyttäneen kristillisdemokratian itsenäisenä ideologiana.

  1. Rerum Novarum -julistuksen teksti Vatikaanin verkkosivuilla vatican.va. Viitattu 6. kesäkuuta 2007. (englanniksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Leo XIII: ”Rerum novarum”, Paavien yhteiskunnallinen opetus. Katoliset sosiaaliensyklikat Leo XIII:sta Johannes Paavali II:een. Helsinki: Katolinen tiedotuskeskus, 1990.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.