Representaatio (psykologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee esitystä kognitiivisen psykologian käsitteenä. Taiteessa representaatio on kuvaamista tai esittämistä.

Representaatio eli edustus, esitys, kuvaaminen, kuvaus on kognitiivisen psykologian käsite, joka tarkoittaa mielikuvaa tai mielen sisältöä, eli mielen esittämää kuvausta, joka edustaa mielen ulkopuolista todellisuutta, ja siis aistitoiminnallisesti havaittavissa olevaa ja aistittavaa ympäristöä. Jos joku ajattelee esimerkiksi jotain tiettyä ihmistä, voidaan sanoa, että hänen mielessään on representaatio tuosta ihmisestä eli näkömuistiin perustuva mielikuva.[1]

Representationalismi eli epäsuora realismi on kanta, jonka mukaan representaatiot ovat tärkein keino, jonka kautta pääsemme käsiksi ulkoiseen todellisuuteen. Ulkoinen todellisuus on anatomisen kehonrakenteen ja fysiologisten sisäisten prosessien ulkopuolista todellisuutta. Ulkopuolinen todellisuus on aistein havaittavissa. Aistitieto ja informaatio välittyvät näköaistin, kuuloaistin, hajuaistin, makuaistin ja tuntoaistin välityksellä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korte, Tapio: Filosofian keskeistä terminologiaa Turun yliopisto. Viitattu 26.11.2008. [vanhentunut linkki]
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.