Reoviridae

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reoviridae
Rotaviruspartikkelit
Rotaviruspartikkelit
Virusten luokittelu
Ryhmä: III: dsRNA virukset
Kunta: Virus
Heimo: Reoviridae
Suvut
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Reoviridae Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Reoviridae Commonsissa

Reoviridae eli Reovirukset on kaksijuosteisten RNA-virusten heimo, joka voi vaikuttaa ruoansulatuskanavaan ja hengityselimistöön. Reoviruksilla on segmentoitunutta kaksijuosteista RNA:ta (dsRNA) sisältävät genomit.[1] Heimon nimi tulee englanninkielisestä fraasista respiratory enteric orphan viruses.[2] Englanninkielinen termi "orphan virus" tarkoittaa virusta, johon ei ole yhdistetty yksikään tunnettu tauti. Alkuperäinen nimi on vieläkin käytössä, vaikka nykyään jotkin reovirukset on yhdistetty tiettyin tauteihin, esimerkiksi rotavirukseen.

Vaikka reovirustartunnat ovat vähäoireisia, ne ovat ihmisillä kuitenkin aika yleisiä. Virus on helposti löydettävissä ulosteista. Sen lisäksi sitä voi löytää nielu- tai nenäerityksistä, virtsasta, aivo-selkäydinnesteestä tai verestä. Siitä huolimatta, että reovirukset ovat helposti löydettävissä kliinisistä näytteistä, niiden rooli ihmisten taudeissa tai hoidoissa ei ole varma.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Patton, J. T. (toim.): Segmented Double-stranded RNA Viruses: Structure and Molecular Biology. Caister Academic Press, 2008. ISBN 978-1-904455-21-9. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. MicrobiologyBytes: Reoviruses (incl. Rotaviruses) microbiologybytes.com. 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WikiNews-Logo-en.svg
Wikinewsissä on aiheeseen liittyvä uutinen:
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.