Renren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Renren Inc
Yritysmuoto julkinen
ISIN US7598921028
Perustettu joulukuu 2005
Perustaja Wang Xing, Wang Huiwen, Lai Binqiang
Toiminta-alue Kiina
Toimiala pikaviestintä
Henkilöstö 4,602


Renren
Kehittäjä Renren Inc.
Julkaisija Renren Inc.
Kehityshistoria
Ensijulkaisu joulukuu 2005
Vakaa versio

Windows: 14.0.0 (7. maaliskuuta 2018; 4 vuotta sitten)

iOS: 9.4.4 (8. maaliskuuta 2019; 3 vuotta sitten)

Android: 9.4.9 (30. huhtikuuta 2019; 3 vuotta sitten)
Tiedot
Käyttökielet kiina
Aiheesta muualla
[renren.com Verkkosivusto]

Renren (joka tunnettiin aiemmin nimellä Xiaonei Network) on kiinalainen yhteisöpalvelu, joka muistuttaa Facebookia. Se on suosittu opiskelijoiden keskuudessa. Renren Inc:n pääkonttori sijaitsee Chaoyangin alueella Pekingissä, ja sillä on lisätoimistoja Shanghaissa ja Guangzhoussa . Renren järjesti 740 miljoonan dollarin listautumisannin New Yorkin pörssissä huhtikuussa 2011.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renrenin, jonka nimi oli tässä vaiheessa Xiaonei.com, perusti joukko opiskelijoita, mukaan lukien Wang Xing, Wang Huiwen ja Lai Binqiang Tsinghuan yliopistosta ja Tianjinin yliopistosta joulukuussa 2005. Joseph Chen, joka oli itse yrittänyt perustaa ChinaRen-nimisen opiskelijayhteisösivuston jo vuonna 1999 ja myi sen vuonna 2000, osti Xiaonein uuden yrityksensä Oak Pacificin kautta lokakuussa 2006.

Vuonna 1970 Kiinassa syntynyt Chen muutti perheensä kanssa Yhdysvaltoihin, missä hän opiskeli Massachusetts Institute of Technologyssa ja suoritti myöhemmin MBA-tutkinnon Stanfordin yliopistossa. Hän jatkaa hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana. [1]

Maaliskuussa 2008 Xiaonei julkaisi WAP-versionsa, jota käyttäjät pystyivät käyttämään matkapuhelimien kautta. Xiaoneissa on pikaviestipalvelu (Rénrénzhuōmiàn, kiina: 人人桌面), joka on suunniteltu tyypillisesti XMPP:tä käyttäville käyttäjille, joka on suositumpi kuin Facebook-chat.

Elokuussa 2009 Xiaonei muutti virallisesti nimensä Renreniksi sekä verkkotunnuksensa www.renren.com:ksi. Ja myös logo on muuttunut kiinalaisesta sanasta "xiaonei" kiinalaiseksi sanaksi "renren" ("ren", joka tarkoittaa "ihmisiä" tai "henkilöitä" ja "kaikkia", kun sitä käytetään kahdesti peräkkäin). Tämä nimenmuutos "koulun sisällä" (Xiaonei 校内) "kaikkiin" (renren 人人) heijasti Oak Pacificin laajentumispyrkimyksiä – olla enemmän kuin opiskelijoille omistettu verkosto, mutta sen sijaan Kiinan suurin sosiaalisen verkoston verkkosivusto.

Huhtikuussa 2011 yhtiö haki SEC:lle nostaakseen 584 miljoonaa dollaria Yhdysvaltain listautumisannissa [2] tarjoten Renrenin osakkeita New Yorkin pörssissä. Yrityksen liikevaihto vuonna 2010 oli 76 miljoonaa dollaria.

Aluksi käyttäjät pystyivät käyttämään sivustoa vain tietyistä korkeakouluille kuuluvista IP-osoitteista. Tämä tehtiin kannustamaan käyttäjiä käyttämään todellista identiteettiään palvelussa.

Yritysasiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renren Inc:n pääkonttori sijaitsee Jing An Centerin (S: 静安中心, T: 靜安中心, P: Jìng'ān Zhōngxīn ) 23. kerroksessa Chaoyangin alueella Pekingissä. Renrenin Shanghain toimisto sijaitsee SOHO Zhong Shan -aukiolla (S: SOHO中山广场, T: SOHO中山廣場, P: SOHO Zhōngshān Guǎngchǎng ) Shanghain Changningin alueella . Renrenin Guangzhoun toimisto sijaitsee China Shine Plazassa (S: 耀中广场, T: 耀中廣場, P: Yàozhōng Guǎngchǎng ) Tianhen alueella, Guangzhoussa.

Helmikuussa 2011 Renren ilmoitti ennen listautumista, että sillä oli 160 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää. Myöhemmin, huhtikuussa 2011, sen täytyi päivittää lausuntonsa "yhteensä 31 miljoonaan aktiiviseen kuukausittaiseen käyttäjään".

Avoin alusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2007 Xiaonei julkisti virallisesti avoimen alustansa, jolloin kolmannet osapuolet pystyvät integroitua alustaan tekemällä muutoksia ja lisäämällä toimintoja. Xiaonein luetellut sovellusliittymät ovat melko samanlaisia kuin Facebookin tarjoamat sovellusliittymät, ja osa Xiaonein kehittäjistä kehittää Facebookin SDK:n pohjalta.

Tietosuojakäytäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renrenillä on tietosuojakäytäntö henkilötietojen säilyttämiseksi. Yksityisyysasetuksissa voidaan muokata profiilin, yhteystietojen ja blogien eri tietosuojatasoja, jolloin muut, jotka eivät täytä tietosuojavaatimuksia, eivät voi selata tietyn käyttäjän tiettyjä tietoja tai sisältöä.

Huhtikuussa 2008 SoftBank osti 14 %:n osuuden Xiaoneista ja nousi sen suurimmaksi osakkeenomistajaksi. Tämän seurauksena julkaistiin huhu, että "miljoonien kiinalaisten Xiaonein yliopisto-opiskelijoiden henkilötiedot paljastuvat japanilaisille sen jälkeen, kun japanilaisesta yrityksestä tuli Xiaonein pomo". Pian tällainen väite levisi monille suosituille foorumeille, QQ-ryhmille ja sosiaalisen verkostoitumisen sivustoille, kuten Xiaoneille. Myöhemmin Xiaonei ilmoitti tuomitsevansa kilpailijoitaan panettelusta ja kielsi huhun.

Tietosuojavuoto huhtikuussa 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

29. huhtikuuta 2011 useat Renrenin käyttäjät saivat henkilökohtaisen viestin, jossa kerrottiin, että joku rakastaa sinua, sekä osan haitallista koodia, joka sisältää käyttäjän tunnuksen, nimen, koulun, syntymäajan, matkapuhelinnumeron, MSN:n jne. kolmannen osapuolen verkkosivustolle. Tällainen henkilökohtainen viesti hyödynsi Renrenin virhettä ja sisäänrakennettua automaattista edelleenlähetysominaisuutta. Joten suuri määrä käyttäjiä joutui vuodon kohteeksi. Seuraavana päivänä Kiinan suuret IT-uutissivustot raportoivat tällaisista uutisista, mutta artikkelit poistettiin. Vain sarja kuvakaappauksia, lyhyt lausunto ja osa hyökkäävää koodia säilyi. Yhteisö on arvostellut Renrenin reaktiota tähän tapahtumaan. He eivät selventäneet, mitä sen käyttäjille tai medialle tapahtui, mutta yrittivät poistaa tiedot ja käyttivät myös PR-tiimiään poistamaan viestit jokaiselta IT-uutissivustolta.

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renren on tyypillinen SNS, jolla on useita toimintoja ja omat ominaisuutensa. Pääsääntöisesti se päivitetään kerran tai kahdesti vuodessa, kun järjestelmän toiminnot vaativat korjausta ja kehittämistä. Lisäksi se muuttaa verkkosivun ulkoasua erityisinä päivinä, kuten kevätjuhla tai kansallispäivä.

Profiili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Renren palvelee pääasiassa korkeakouluopiskelijoita, keskeisiä tietoja identiteetin tehostamiseksi ovat korkeakoulu, lukio sekä yläkoulu. Tällä hetkellä 32 000 yliopistoa ja korkeakoulua, 56 000 lukiota ja 85 000 yritystä Kiinassa ja 1 500 yliopistoa 29 muussa maassa ovat käytettävissä Renrenin vahvistusjärjestelmässä. Jokaiselle mainitulle korkeakoululle, koululle ja yritykselle on perustettu sosiaaliset verkostot. Henkilökohtaisten profiilien lisäosaan käyttäjät voivat myös laittaa tietoja yhteystiedoistaan, harrastuksistaan, suosikkimusiikistaan, elokuvistaan, klubeistaan, joihin he ovat liittyneet jne. Profiilin mukauttamiseksi Renren on myös kehittänyt toimintoja profiilimusiikin ja taustan muokkaamiseen.

Ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä ystäviä ystäväluetteloon. Määrittämällä profiilissa koulutustiedot käyttäjä löytää helposti muita käyttäjiä. Käyttäjät voivat myös olla sidoksissa ryhmiin (yleensä olemassa olevaan luokkaan, kouluun tai organisaatioon).

Sovellukset ja sensuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renrenissä on joitain yleisiä ilmaisutyyppejä, kuten mielialan uudistaminen (lit. henkilökohtaisen tilan päivittäminen), blogaaminen, äänestäminen ja muiden blogien jakaminen. Lisäksi käyttäjät lataavat valokuvia ja jakavat valokuvia, artikkeleita ja ulkoisia linkkejä (yleensä videoita). Viestin jättäminen tai kuvien, blogien, tilan jne. kommentoiminen on melko yleistä; vuorovaikutuksessa olevia käyttäjiä, jotka lähtevät viesteihin ja vastaavat niihin, pidetään Renrenin perusviestinnän näkyvänä esimerkkinä. Aktiviteetit voidaan järjestää verkossa kutsumalla ystäviä osallistumaan. Tarjolla on myös useita oheissovelluksia, kuten online-minipelit, tavalliset pelit, koirat, testaus, parkkipaikka sekä ystävien myynti ja ostaminen.

Renrenin sensuuri on kuitenkin melko tiukka, etenkin blogien arkaluontoisten avainsanojen suhteen, verrattuna muihin Kiinan SNS-sivustoihin. Blogimerkintöjä, jotka sisältävät avainsanoja, kuten Tiananmenin aukion verilöyly, Falun Gong ja Zhao Ziyang, ei voida julkaista. Muut, joiden epäillään liittyvän poliittisiin aiheisiin, siveettömyyteen tai trillereihin, sensuroidaan manuaalisesti järjestelmänvalvojien toimesta, mikä viivästyttää tai estää niiden julkaisun.

Renrenzhuomian on eräänlainen renren.net-käyttäjille tarjottava pikaviestipalvelu, joka on perustettu vuonna 2009. Sen avulla käyttäjät voivat katsella uutisia ja viestejä verkossa, luoda uusia lyhyitä blogeja, vastata muille ja välittää uutisia yksinkertaisesti avaamalla ohjelmisto ja kirjautumalla tilille.

Nykyään ihmiset haluavat enemmän asentaa tämän yksinkertaisen ja älykkään ohjelman kirjautuakseen Renreniin, selatakseen ja jakaakseen uutisia muiden kanssa sen sijaan, että kirjautuisivat alkuperäiselle verkkosivulle selaimissa. Tämä johtuu pääasiassa Renrenzhuomian-mobiilisovelluksen perustamisesta (sekä IOS:lle että Androidille). Ihmiset voivat kirjautua renren-tileilleen missä tahansa, ja tämä on paljon kätevämpää.

Muita toimintoja ovat:

  • Kirjaudu sisään näkymättömässä tilassa

Yksi napautuksella käyttäjä voi valita online-tilansa, ja jos he valitsevat "näkymättömän tilan", muut eivät näe, että käyttäjä on online-tilassa. Tämä toiminto on hyödyllinen, kun joku haluaa katsoa uutisia, mutta haluaa pysyä näkymättömänä.

  • Online-chat

Monen käyttäjän chat on saatavilla Renrenzhuomianissa. Voit puhua useiden ihmisten kanssa samanaikaisesti ja kaikki ihmiset lisätään chat-ryhmään automaattisesti.

  • GIF:it

GIF:it ovat saatavilla Renrenzhuomianissa, jota verkkosivustot eivät tue teknisesti. GIF-hymiö voi tarjota eloisampaa ilmaisua, ja nuoret käyttäjät pitävät tästä toiminnosta.

  • Joukkokuvien lataus

Renrenzhuomianin avulla käyttäjät voivat ladata kaikki albumin kuvat yhdellä napsautuksella. Joukkolataustoiminto ei ole saatavilla Renren-sivustoilla, mutta se on saatavilla mobiilisovelluksessa ja se on varsin tehokas.

  • Widget-ilmoitus

Käyttäjä saa ilmoituksen, kun joku vastaa tai kun ystävät julkaisevat tuoreita uutisia. Renrenzhuomian tarjoaa nopeamman ilmoituksen.

Akateemiset opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin monet muut sosiaaliset verkostot, Renren on tehnyt yhteistyötä akateemisten tutkijoiden kanssa ymmärtääkseen käyttäjäyhteisönsä kasvua ja rakennetta. Tulokset ovat tuottaneet useita akateemisia julkaisuja. Yksi ensimmäisistä tutkimuksista tutki Renrenin sosiaalisen verkon rakennetta ja havaitsi sen olevan samanlainen kuin Facebookin sosiaalisen verkon aikaisemmat tutkimukset. Tutkimuksessa käytettiin myös Renrenin ainutlaatuista ominaisuutta, käyttäjäkohtaista "äskettäisten vierailijoiden" lokia, luomaan anonyymi historia käyttäjistä ja siitä, kuinka he selaavat toistensa profiileja, mikä oli ensimmäinen laatuaan. Toisessa tutkimuksessa kuvattiin yksityiskohtaisesti Renrenin väärennettyjen käyttäjien (kutsutaan myös Sybil-tileiksi) analysointia ja havaitsemisen parantamista.

Pisteet ja tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renrenin käyttäjät ansaitsevat "pisteitä" erilaisista toiminnoista, kuten säännöllisestä kirjautumisesta, päivitysten lähettämisestä ja kommenttien ja vastausten vastaanottamisesta yhteyshenkilöiltä. Kun käyttäjät ansaitsevat pisteitä, heidän "tasonsa" verkkosivustolla nousee, ja tietyillä tasoilla käyttäjät saavat lisäoikeuksia, kuten pääsyn lisähymiöihin, profiilinsa kustomointiin ja mahdollisuuden tarkastella muiden käyttäjien profiileja heidän tietämättään. Vaihtoehtoisesti käyttäjät voivat saada kaikki etuoikeudet maksamalla kuukausimaksun, jonka avulla pääsee VIP-käyttäjäksi.

Renrendou[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renrendou eli Renren-pavut (人人豆) on Renrenin virtuaalinen valuutta. Joidenkin käyttäjämaksuja veloittavien toimintojen vuoksi Renrendoulla voidaan ostaa lahjoja, aloittaa Purple Bean -palvelu (紫豆服务), vaihtaa pelikolikoihin ja mainostaa. 1 RMB vastaa 1 Renrendoua.

Kaixin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renrenin emoyhtiö Oak Pacific Interactive julkaisi Kaixin001:n kopion nimeltä Kaixin. 29. syyskuuta 2010 Oak Pacific ilmoitti integroivansa Renrenin Kaixiniin. Käyttäjät voivat käyttää samaa käyttäjätunnusta kirjautuakseen Renreniin ja Kaixiniin. Kaixin käytti samaa asettelua kuin Kaixin001.

11. huhtikuuta 2011 Renren todettiin syylliseksi Kaixin001:n oikeuksien loukkaamiseen ja määrättiin maksamaan 400 000 yuania kilpailijalleen. Kaixin001.com ilmoitti 26. huhtikuuta 2011, että se oli valittanut 11. huhtikuuta annetusta päätöksestä, koska se ei ollut tyytyväinen korvauksen määrään sekä siihen, että Renrenin Kaixin.comin käytössä ei ollut muutoksia. Se vaati myös virallista anteeksipyyntöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asia Times Online : Renren seeks US listing, Apr 22, 2011 www.atimes.com. Arkistoitu 24.4.2011. Viitattu 13.7.2016.
  2. Chao, Loretta. "Renren Lowers Key User Figure Before IPO", WSJ.com, April 29, 2011.