Renniini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruuansulatusentsyymiä. Katso reniini, jos tarkoitit verenpainetta säätelevää entsyymiä.
Malli nautaeläinten renniinin rakenteesta

Renniini eli kymosiini on imeväisikäisten nisäkkäiden mahalaukun pohjukkaosan erittämä entsyymi, joka katalysoi maidon kaseiiniproteiiniin pilkkoutumista. Kaseiinin pilkkoutuminen aiheuttaa maidon proteiinien koaguloitumisen, jonka seurauksena maito jää pidemmäksi aikaa mahalaukkuun, jotta proteiineja pilkkovalla pepsiinillä on enemmän aikaa toimia. Renniiniä käytetään myös juustonvalmistuksessa.

Naudan kymosiini-geeni on pystytty siirtämään yhdistelmä-DNA-tekniikan avulla mikro-organismeihin. Kymosiinin tuottaminen mikro-organismeilla on nykyisin halvempaa ja tehokkaampaa verrattuna aikaisempiin tapoihin. Kymosiiniä tuotetaankin nykyään lähinnä sieni- tai bakteeriviljelmien avulla. Mikrobeilla tuotettu juoksute sisältää lähinnä kymosiiniä. Eläinperäisessä juoksuttimessa on myös muitakin entsyymejä. Sienistä Aspergillus niger ja Kluyveromyces lactis ja bakteereista Escherichia coli ovat yleisimmät mikro-organismit, joita käytetään nykyisin kymosiinin tuotannossa.[1]

Renniinin CAS-numero on 9001-98-3 ja EC-numero 3.4.23.4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pauliina Lankinen, Antti Savin, Sari Timonen: Maidon juoksuttaminen juustoksi ja laktoosin pilkkominen entsyymien avulla Helsingin yliopisto. Viitattu 13.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.