Rengaslippusimppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rengaslippusimppu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Lippusimput Hemitripteridae
Suku: Nautichthys'
Laji: oculofasciatus
Kaksiosainen nimi

Nautichthys oculofasciatus
(Girard, 1858)

Katso myös

  Rengaslippusimppu Wikispeciesissä
  Rengaslippusimppu Commonsissa

Rengaslippusimppu (Nautichthys oculofasciatus) on lippusimppuihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Tyynenmeren pohjoisosista.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengaslippusimppu voi kasvaa suurimmillaan noin 20 cm pitkäksi. Ruumiinmuodoltaan laji on pitkänomainen. Selkäeviä on kaksi, ja niistä etumainen on hyvin korkea ja takimmainen pitkä. Kalan rintaevät ovat kookkaat. Väriltään rengaslippusimppu on vaihtelevasti harmahtava tai kellertävä. Silmän poikki kulkee musta vinojuova.[2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengaslippusimpun levinneisyysalue ulottuu Alaskasta Kaliforniaan. Kala on yöaktiivinen ja liikkuu lähellä rannikkoa kivikkoisilla ja levää kasvavilla alueilla. Lajin lisääntymiskausi on kevättalvella.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Orr, W. & Jensen, G.C.: Nautichthys oculofasciatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.4.2022. (englanniksi)
  2. a b Nautichthys oculofasciatus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 15.4.2022. (englanniksi)
  3. a b Milton S Love, Julianne Kalman Passarelli: Miller and Lea's Guide to the Coastal Marine Fishes of California, s. 183. UCANR Publications, 2020. ISBN 978-1-62711-125-6. Teoksen verkkoversio (viitattu 15.4.2022). (englanniksi)