Rengashäntämaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rengashäntämaki
Ring tailed lemur and twins.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Makit Lemuridae
Suku: Lemur
Laji: catta
Kaksiosainen nimi

Lemur catta
Linnaeus, 1758

Rengashäntämakin levinneisyys
Rengashäntämakin levinneisyys
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Rengashäntämaki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rengashäntämaki Commonsissa

Rengashäntämaki, vanhalta nimeltään kissamaki (Lemur catta) on kädellinen, joka elää eteläisen Madagaskarin kuivilla, vuoristoisilla seuduilla. Rengashäntämaki on ainoa laji suvussaan Lemur.[2] Tämä raitahäntäinen makimainen puoliapina menestyy hyvin eläintarhoissalähde?. Rengashäntämakit elävät naaraiden johtamissa ryhmissä, joissa voi olla jopa 40 yksilöä. Urokset siirtyvät joskus ryhmästä toiseen, mutta naaraat pysyvät aina yhdessä. Rengashäntämaki elää maassa ja liikkuu päivisin.lähde?

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiima-aikana urokset tappelevat joskus naaraista ja voivat yrittää liittyä kilpailevaan laumaan saadakseen paritella. Kilpailevat urokset hierovat hännällään kainaloiden ja sukuelinten luona sijaitsevia hajurauhasia. Sitten ne viuhtovat häntäänsä kilpailijan kuonon edessä tyrmätäkseen sen voimakkaammalla lemullaan. Naaraan rengashäntämakiurokset viettelevät hieromalla tuoksuaan ranteissa sijaitsevilla hajurauhasilla häntäänsä ja leyhyttelemällä hajua naarasta kohti.lähde?

Naaraat parittelevat tavallisesti usean uroksen kanssa. Poikasia ne saavat melko vähän, vain yhden tai joskus kaksi vuodessa. Vastasyntyneenä se tarttuu emon mahapuolelle, pariviikkoisena taas siirtyy ratsastamaan selässä. Ensimmäiset itsenäiset askeleet poikanen ottaa kolmen neljän viikon iässä. Seuraavien viiden kuukauden aikana se itsenäistyy vähitellen, mutta palaa aina emon luo syömään ja nukkumaan.lähde?

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengashäntämakien pääravinto on kasvispainotteista, mutta sen lisäksi ne syövät hyönteisiä. Rengashäntämakit syövät aina laumana. Notkeilla ja vahvoilla sormillaan makit poimivat hedelmiä, lehtiä, kukkia, puun kuorta ja mahlaa. Muista makeista poiketen rengashäntämakit viettävät jopa 40 prosenttia ajasta maassa ruoaksi kelpaavia suupaloja etsien. Niiden suosikkeja ovat tamarindipuun hedelmät.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andriaholinirina, N., et al.: Lemur catta IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)
  2. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Lemur Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 2.7.2012. (englanniksi)