René Laënnec

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
René Laënnec
Henkilötiedot
Syntynyt17. helmikuuta 1781
Quimper, Bretagne, Ranska
Kuollut13. elokuuta 1826
Kerlouarnec, Bretagne, Ranska
Kansalaisuus Ranska ranskalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Hôpital de la Charité (1804)
Väitöstyön ohjaaja Jean Corvisart
Instituutti Hôpital Necker
Collège de France
Tutkimusalue lääketiede
Tunnetut työt stetoskooppi, Laënnecin kirroosi, Laënnecin veritulppa

René-Théophile-Hyacinthe Laënnec (17. helmikuuta 178113. elokuuta 1826) oli ranskalainen lääkäri, joka keksi vuonna 1816 stetoskoopin, jolla voidaan tutkia tarkasti potilaan hengitystä.

Laënnec syntyi vuonna 1781 Bretagnessa, Luoteis-Ranskassa. Hänen isänsä oli epäonninen lakimies ja äitinsä varhaisen kuoleman vuoksi hänen enonsa lääketieteen professori G. F. Laënnec käytännössä hoiti kasvatuksen. Valmistuttuaan vuonna 1804 tohtoriksi Hôpital de la Charité -lääketieteenoppilaitoksesta hän oli töissä eri laitoksissa. Pitempiaikaisempi työpaikka löytyi Hôpital Neckeristä, jossa hän oli töissä 1814–1822. Collège de Franceen professoriksi pääseminen oli syy lähteä Neckeristä vuonna 1822. Hän kuoli tuberkuloosiin Bretagnessa vuonna 1826 vetäydyttyään sitä ennen professuuristansa.

Oman kertomuksensa mukaan hän keksi stetoskoopin kun vuonna 1816 hänen vastaanotolleen saapui nuorehko naispotilas, joka valitteli sydäntänsä. Laënnec huomasi olevansa ongelmallisessa tilanteessa, sillä tavallisesti sydäntä kuulosteltiin painamalla korva potilaan rintaa vasten. Tällainen menettely tulkittaisiin naisen ollessa potilaana siveettömäksi. Pian hän kuitenkin äkkäsi käyttää rullalle käärittyä paperikääröä, jonka toisen pään hän asettaisi potilaan rinnalle ja toisen omaan korvaansa. Laënnec totesi tämän toimivan yllättävän hyvin, ja se toimi jopa paremmin kuin vanhempi menetelmä. Laënnecin keksintö tuli nopeasti ammattilaisten tietoisuuteen, kun hänen kirjoittamansa teksti käännettiin vuonna 1821 englanniksi ja kaksi vuotta myöhemmin se julkaistiin Yhdysvalloissa. Stetoskoopista tuli nopeasti lääkärin perustyöväline.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Daintith, John; Mitchell, Sarah; et al.: Biographical encyclopedia of scientists, s. 508. CRC Press, 1994. ISBN 978-075-03028-7-6.