Rekisterikilpinumerotarkkailu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomessa rekkaribongauksessa tarkkaillaan suomalaisia autojen rekisterikilpiä.

Rekisterikilpinumerotarkkailu eli rekkaribongaus on harrastus, jossa tarkoitus on etsiä autojen rekisterikilpien numerot järjestyksessä 1:stä 999:ään. Tarkkailua harrastetaan muun muassa Suomessa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekkaribongausta voi harrastaa yksin tai muiden kanssa. Tarkoituksena on tarkkailla autojen rekisterikilpiä ja etsiä niistä numerot järjestyksessä 1:stä 999:ään tai vaihtoehtoisesti "väärinpäin" aloittaen 999:stä 1:een[1]. Rekisteritunnusten kirjaimilla ei ole väliä. Suomessa tarkkailun kohteena ovat vain suomalaiset musta- tai valkopohjaiset autojen rekisterikilvet, mukaan lukien Ahvenanmaan kilvet, joissa on 1–3 kirjainta ja 1–3 numeroa.

Turun Seudun Rekisterikilpinumerotarkkailijoiden Klubin mukaan perävaunujen, moottoripyörien tai mopojen kilvet, keltapohjaiset työkonekilvet, diplomaattikilvet tai puolustusvoimien kilvet eivät käy.

Bongattavat kilvet tulee nähdä selkeästi omin silmin, ja kilvissä tulee olla vain se luku, jota sillä hetkellä etsitään. Numero 999:ään pääseminen voi kestää useita vuosia. [2]

Kilpitarkkailija voi pitää kirjaa edistymisestään. Päiväkirjaan voi merkitä esimerkiksi auton rekisteritunnuksen, päivämäärän ja kunnan, josta kilpi on bongattu. Kilpitarkkailijat voivat auttaa toisiaan kertomalla esimerkiksi Internetissä, mistä tiettyjä numeroita löytää, tai huomauttaa, mikäli bongaa toisen tarkkailijan etsimän kilven, eikä tämä itse sitä huomaa.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://winku.fi/bongaus/
  2. Säännöt Turun seudun rekiserikilpinumerotarkkailijoiden klubi. Viitattu 23.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]