Reino Kosonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reino Kosonen (s. 6. lokakuuta 1941)[1] on entinen suomalainen lentopallovalmentaja sekä pelaaja. Hän valmensi urallaan muun muassa Suomen lentopallomaajoukkuetta sekä Pieksämäen NMKY:tä. Hän on kautta aikojen menestyksekkäin suomalaisvalmentaja.lähde?

Pieksämäen NMKY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reino Kosonen tuli Pieksämäen NMKY:n peräsimeen kaudella 1973. Ennen sitä hänellä ei ollut lähes ollenkaan lentopallon valmentamisen kokemusta. Nousu SM-sarjaan ei vielä ensimmäisellä valmennuskaudella onnistunut, mutta toisella Namika nousi SM-sarjaan. Kesän joukkue harjoitteli ankarasti Kososen valmennusopein. Etenkin fyysinenpuoli oli joukkueen harjoituksissa pääasia, sillä Kosonen oli aktiiviaikoinaan ollut huippuhiihtäjä. Kosonen toimi Namikassa pelaaja-valmentajana alkuvuosina. Heti ensimmäisellä SM-sarjakaudella hän johdatti joukkueen suomenmestaruuteen, joka on edelleenkin historiallinen sillä mikään muu joukkue ei ole pystynyt sarjanousijana samanlaiseen. Kosonen johdatti Namikan lopulta peräti seitsemään peräkkäiseen SM-kultaan, sekä yhdeksään Suomen Cupin mestaruuteen. Lisäksi hän valmensi joukkueen peräti kolme kertaa Euroopan Cupin finaaleihin, joka on edelleenkin historiallinen saavutus suomalaiselta seurajoukkueelta. Reino Kosonen toimi lopulta Pieksämäen NMKY:n valmentajana 1973-1988 aikana.

Hän toimi myös lentopallomaajoukkueen päävalmentajana vuonna 1983. Hän valmensi joukkueen Euroopan mestaruuskilpailuissa seitsemännelle sijalle, joka oli vuoteen 2007 asti Suomen lentopallohistorian paras arvokisasijoitus.

Tarmo & Pateri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieksämäen NMKY:n jälkeen Kosonen johti Varkauden Tarmon heti mestaruuteen vuonna 1989 ja Suomen cupin hopeaan 1990. Kaudella 1999 hän johdatti Keski-Savon Paterin Suomen-mestaruuteen sekä Suomen cupin voittoon. Kaudella 1998, ja 2000 Kosonen valmensi Paterin pronssille SM-liigassa. Suomen cupin mestaruuteen hän vei Paterin myös 1997 sekä hopealle 1998 ja 2000, jolloin hän lopetti pitkän valmentajauransa.

Pieksämäki Volley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosonen ei pysynyt poissa kauan ennen kuin palasi Pieksämäki Volleyn neuvonantajaksi naisten lentopalloliigaan. Pian hän alkoi valmentaa joukkuetta, joka eteni Suomen-mestaruuteen 2003 ja cupin hopealle 2004. Tämän jälkeen Kosonen siirtyi valmentamaan lentopalloilijoita Pieksämäen ammattiopistoon (nyk. Etelä-Savon ammattiopisto).

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kososen poika, Henrik Kosonen valmentaa nykyisin Keski-Savon Paterin joukkuetta. Isä ja poika voittivat yhdessä Suomen-mestaruuden kaudella 1999, ja monet muut mitalit Paterin kulta-aikoina.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 3 Euroopan cupin finaaleissa
  • 10 Suomenmestaruutta
  • 12 Suomen cupin voittoa
  • 4 Suomen cupin hopeaa
  • 1 Suomen cupin pronssi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Siukonen, Markku; Rantala, Risto: Kaikki urheilusta, s. 466. Otava, 2006. ISBN 978-951-1-20841-9.