Rehman Dheri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rehman Dheri vuonna 2016.

Rehman Dheri oli muinainen asutuskeskus lähellä nykyistä Dera Ismail Khanin kaupunkia nykyisen Khyber Pakhtunkhwan alueella Luoteis-Pakistanissa. Neliömäisen rauniokummun ala on 22 hehtaaria. Paikka oli asuttu noin 3300–1900 eaa. Rehman Dheri on varhaisimpia Etelä-Aasian kaupunkeja ja myös varhaisimpia asemakaavan mukaan rakennettuja paikkoja. Esiharappalaisessa Rehman Dherissä väitetään asuneen jopa 10 000 asukasta. Sieltä on löydetty varhaista Indus-kirjoitusta. Paikalla oli varhaista teollisuutta: helmitehtailua ja saviruukun polttouuneja. Näin se edelsi myöhempää Indus-asutusta, jonka suuret keskukset olivat käsityökeskuksia.lähde?

Paikka on Luoteis-Pakistanissa Indusjoen sivuhaaran varrella. Siitä 22 kilometriä etelään on nykyinen Dera Ismail Khanin kaupunki. Gumlan ja Hisam Dherin löytöpaikat ovat lähellä Rehman Dheriä.lähde?

Varhaisimmassa vaiheessa n. 3300–2850 eaa. Rehman Dheriin syntyi säännöllisen asemakaavan mukaan rakennettu asutuskeksus. Sen ala on noin 500x325 m. Asutus jatkui 2850–2500 BC. Mutta viimeinen Indus-kulttuurin ajan asutus 2500–1900 eaa. oli suppea[1].

  1. Archaeological Site of Rehman Dheri Unesco World Heritage Centre. Viitattu 23.8.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rehman_Dheri