Reginald Johnston

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reginald Johnston, Wanrong ja Isabel Ingram Kielletyssä kaupungissa

Reginald Fleming Johnston (13. lokakuuta 18746. lokakuuta 1938) oli skotlantilainen akateemikko, diplomaatti, pedagogi ja Kiinan viimeisen keisarin Pu Yin henkilökohtainen opettaja ja Britannian hallitseman Weihaiweinin territorion komissaari.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnston syntyi Edinburghissa ja opiskeli Edinburghin ja Oxfordin yliopistoissa. Vuonna 1898 hän meni siirtomaahallinnon palvelukseen Hongkongiin ja myöhemmin Weihaiweihin territorioon vuonna 1906.

Vuonna 1919 Kiinan uusi hallitus palkkasi hänet opettajaksi 13-vuotiaalle keisari Pu Yille, joka tuolloin asui vailla valtaa olevana monarkkina Kielletyssä kaupungissa. Johnstonia arvostettiin suuresti ja hän asui Kielletyssä kaupungissa ensimmäisenä ulkomaalaissyntyisenä ihmisenä sitten Marco Polon ja koko Qing-dynastian aikana Kesäpalatsissa.

Lokakuussa 1924 sotaherra Feng Yuxiang saapui joukkoineen Pekingiin ja järjesti vallankaappauksen syrjäyttäen presidentti Cao Kunin. 4. marraskuuta Feng Yuxiangin hallitus uudisti hyväntahtoisen asiakirjan ja riisti Pu Yilta hänen keisarillisen tittelinsä tehden hänestä Kiinan tasavallan tavallisen kansalaisen. Seuraavana päivänä armeija piiritti Kielletyn kaupungin yksityistilat ja pakotti Pu Yin allekirjoittamaan sopimuksen. Samana päivänä hänet karkotettiin Kielletystä kaupungista.

Johnstonin pesti loppui ja hän sai töitä Britannia–Kiina-yhteistyökomiteasta. Vuonna 1927 Johnstonista tuli brittiläisen Weihaiwein territorion komisaari. Tämä Englannin hallussa oleva maa-alue palautettiin Kiinan tasavallalle 1. lokakuuta 1930. Tämän jälkeen Johnston palasi Englantiin.

Johnstonista tuli Lontoon yliopiston kiinan kielen professori vuonna 1931, vaikka hän ei ollut opettajatyyppiä ja inhosi yliopiston hallintoa. Johnston ja Pu Yi pitivät edelleen yhteyttä, mikä kävi kiusalliseksi sen jälkeen kun entisestä keisarista tuli Japanin nukkevaltion Mantšukuon hallitsija.

Johnston jäi eläkkeelle vuonna 1937. Hän oli hankkinut Loch Craignishista Skotlannista pienen Eilean Righ -nimisen saaren, jonne perusti oman kiinalaisen puutarhan. Hän kuoli Edinburghissa ja on haudattu Eilean Righin saarelle. Hän ei ollut koskaan naimisissa mutta oli kihloissa historioitsija Eileen Powerin kanssa ja seurusteli läheisesti kirjailija Stella Bensonin kanssa. Rouva Elizabeth Sparshott, jonka kanssa hän ilmeisesti oli kihloissa kuolemansa aikaan, tuhosi Johnstonin toivomuksen mukaisesti kaikki hänen jälkeenjääneet paperinsa.

Johnston kirjoitti kirjan Iltahämärä Kielletyn kaupungin yllä (1934), joka kertoo hänen elämästään keisarin opettajana Pekingissä. Bernardo Bertolucci käytti kirjaa lähteenä elokuvassaan Viimeinen keisari (1987), joka sai yhdeksän Oscar-palkintoa. Johnstonin roolia näytteli brittiläissyntyinen näyttelijä Peter O'Toole.