Recopilación de Leyes de los Reynos de las Indias

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Recopilación de las Leyes de los Reynos de las Indias (Intioiden koottu lakikokoelma) on kuningas Kaarle II:n käskystä vuonna 1681 julkaistu lakikokoelma. Se käsitteli Espanjan imperiumin siirtomaa-alueita. Sen valmistelutyöt oli toteuttanut Real y Supremo Consejo de las Indias, eli Kuninkaallinen Intioiden Ylin Neuvosto.

Recopilación muodostuu hallitsijoiden vuosien mittaan hyväksymistä määräyksistä, joiden jokaisen valmistelu on vaatinut jossakin vaiheessaan laajaa asioihin paneutumista. Kirjeenvaihdon määrää, joka on tarvittu kyseisten lakipykälien laatimiseen, on ollut mittava, samoin kuin silloisten sihteerien ja kirjureiden työn määrä. Teos muodostuu yhdeksästä kirjasta ja se sisältää tuhansia lakeja ja määräyksiä, jotka monesti ovat keskenään ristiriitaisia. Recopilación de las Indiasin edeltäjä ja Espanjan lakeihin suuresti vaikuttanut lakiteos on kuitenkin Alfonso Viisaan, 1200-luvulta peräisin oleva lakiteos Las Siete Partidas, joka on vaikuttanut kaikkiin myöhemmin julkaistuihin espanjalaisen maailman lakeihin.

Espanjan kuningas Kaarle II, heikoksi hallitsijaksi mainittu, määräsi toimitettavaksi ja julkaistavaksi nuo Kootut Intioiden Lait. Teoksen neljännen kirjan kymmenennessä luvussa Kaarle II julistaa mielipiteensä vastalauseena Uudessa Maailmassa tuolloin vallinneelle järjestyksenpidolle. Tuo Kaarle II:n julistus on hengeltään kuningatar Isabellan testamentin kaltainen. Recopilaciónin valmistelutyöt oli toteuttanut Real y Supremo Consejo de las Indias, eli Kuninkaallinen Intioiden Ylin Neuvosto. Recopilación muodostuu hallitsijoiden vuosien mittaan hyväksymistä määräyksistä ja laeista, joiden valmistelu on vaatinut jossakin vaiheessaan laajaa asioihin paneutumista. Kirjeenvaihdon määrää, joka on tarvittutuhansien lakipykälien laatimiseen ja kokoamiseen, on ollut mittava. Recopilación de las Indiasin edeltäjä ja Espanjan lakeihin suuresti vaikuttanut lakiteos on kuitenkin Alfonso Oppineen, 1200-luvulta peräisin oleva lakiteos Las Siete Partidas, joka on vaikuttanut kaikkiin myöhemmin julkaistuihin espanjalaisen maailman lakeihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Recopilación. Teoksen vuonna 1791 julkaistun neljännen painoksen näköispainos vuodelta 1998.
  • Riva Palacios, Vicente; México a través de los siglos. Näköispainos jostakin 1900-luvun alkupuolen laitoksesta.