Rebel Rouser (Duane Eddyn kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rebel Rouser (tai Rebel-A'Rouser) on yhdysvaltalaisen kitaristi ja säveltäjä Duane Eddyn ensimmäinen Top 10 -hitti. Se nousi Yhdysvalloissa listalle heinäkuussa 1958 ja oli parhaimmillaan sijaluvulla kuusi (6). Levy-yhtiö oli Jamie Records.

Monien muiden singlejensä tavoin Eddy teki kappaleen tuottaja Lee Hazlewoodin kanssa. Kappale on instrumentaali ja siinä on kuultu vaikutteita kappaleesta "When the Saints Go Marching in".

Eddyn lisäksi levytyskokoonpanossa ovat mukana mm. saksofonisti Gil Bernal sekä Thurston Harrisin taustalaulajat The Sharps (myöhempi The Rivingtons), joiden osalle tulivat levyllä kuultavat kapinahuudot ja kättentaputukset.

Eddy oli usein nähty vieras Dick Clarkin suositussa televisio-ohjelmassa ja mukana myös hänen Caravan of Stars -kiertueellaan[1], joten "Rebel Rouser" on itseoikeutetusti mukana Clarkin 20-vuotisjuhlalevyllä Dick Clark – 20 Years of Rock n' Roll (Buddah Records, 1973). Sen mukaan kappaleen kesto on 2:22.

Eddyn seuraava Top 10 -hitti oli Henry Mancinin televisiosarjaan säveltämä Peter Gunn Theme, joka nousi London American -merkin julkaisemana brittilistalle kesäkuussa 1959 ja oli sekin parhaimmillaan sijalla kuusi (6). Single julkaistiin Yhdysvalloissa vasta vuoden 1960 puolella, koska siellä Ray Anthony oli ehtinyt ensimmäisenä saada kappaleella hitin.

1960-luvulla toiminut brittiyhtye Cliff Bennett & The Rebel Rousers on saanut kappaleesta nimensä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dave McAleer: Encyclopedia of Hits... the 1950s. Lontoo: Blandford, 1997. ISBN 0-7137-2659-8.
  1. The Jive Five LP Our True Story (Ace Records, 1983), Mark Jameisonin tekemä kansiteksti
  2. Waldemar Wallenius: CLIFF BENNETT & THE REBEL ROUSERS The Best of... (EMI NUT 14). (Levyarvostelu) Soundi, 1978, 4. vsk, nro 9, s. 71. Pirkkala: Lehtijussi Oy.