Rebekka (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjan ensimmäinen painos

Rebekka (engl. Rebecca) on Daphne du Maurierin kirjoittama romaani. Kun se julkaistiin vuonna 1938, du Maurier nousi – suureksi yllätyksekseen – yhdeksi tuon ajan suosituimmista kirjailijoista. Rebekkaa on luonnehdittu yhdeksi hänen parhaista töistään. Kirjassa on huomattu yhtäläisyyksiä Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaaniin.[1] Du Maurier kirjoitti suuren osan romaanista Egyptin Aleksandriassa, jonne hänen miehensä oli tuolloin lähetetty.

Kun Rebekka julkaistiin ensimmäisen kerran, sitä painettiin 20 000 kappaletta ja se oli huikea menestys. Se ei kuitenkaan ollut kriitikoiden suosiossa. The Times -lehti luonnehti romaania seuraavasti: ”aineisto on vähäpätöistä... mikään tässä ei yllä pienoisromaanin tasolle...”. Muutama näki romaanissa sen, mitä kirjailija halusi heidän näkevän: voimakkaan miehen ja heikon naisen suhteen tarkastelun.

Alfred Hitchcock ohjasi romaanin pohjalta ensimmäisen yhdysvaltalaisen elokuvansa Rebekka vuonna 1940. Hitchcockin elokuvista se oli ainoa, joka voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Rebekka oli Hitchcockin toinen ohjaus du Maurierin teoksen pohjalta. Hänen edellinen ohjaustyönsä Jamaica Innin rannikkorosvot perustui niin ikään du Maurierin romaaniin. [2] Hitchcockin kolmas du Maurier -filmatisointi oli Linnut vuonna 1960. [3] Daphne Du Maurierin isä, näyttelijä, tuottaja ja kirjailija Gerald du Maurier, oli Hitchcockin ystävä.[3] Siksi Daphne du Maurier lienee ollut yksi Hitchcockin suosikkikirjailijoista. Hitchcock ei näet ole tehnyt kenenkään muun kirjailijan teoksista näin monta elokuvasovitusta.

Romaani on innoittanut kolmea uutta kirjaa ja kirjailijaa:

  • Chandler, Charlotte: Se on vain elokuvaa - Alfred Hitchcokin elämäkerta. Jyväskylä: Ajatus Kirjat, 2007. ISBN 978-951-20-7347-4. (suomeksi)
  1. Yeardley, Jonathan: Du Maurier's 'Rebecca,' A Worthy 'Eyre' Apparent Washington Post. 16.3.2004. Viitattu 7.4.2011. (englanniksi)
  2. Brittiläisen elokuvan toivo. Charlotte Chandler, sivut 105, 112 ja 144
  3. a b Universal Internationalin vuodet. Charlotte Chandler, sivut 307

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ferreira, Teresa: ”Reframing Absence: Masquerade as Turning Point in Du Maurier’s and Hitchcock’s Rebecca”, Turning Points: Concepts and Narratives of Change in Literature and Other Media, s. 229–244. Toim. Ansgar Nünning & Kai Marcel Sicks. Berlin: Walter de Gruyter, 2012. ISBN 978-3-11-029694-5.