Rebekka (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjan ensimmäinen painos

Rebekka (engl. Rebecca) on Daphne du Maurierin kirjoittama romaani. Kun se julkaistiin vuonna 1938, du Maurier nousi – suureksi yllätyksekseen – yhdeksi tuon ajan suosituimmista kirjailijoista. Rebekkaa on luonnehdittu yhdeksi hänen parhaista töistään. Kirjassa on huomattu yhtäläisyyksiä Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaaniin.[1] Du Maurier kirjoitti suuren osan romaanista Egyptin Aleksandriassa, jonne hänen miehensä oli tuolloin lähetetty.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Rebekka julkaistiin ensimmäisen kerran, sitä painettiin 20 000 kappaletta ja se oli huikea menestys. Se ei kuitenkaan ollut kriitikoiden suosiossa. The Times -lehti luonnehti romaania seuraavasti: ”aineisto on vähäpätöistä... mikään tässä ei yllä pienoisromaanin tasolle...”. Muutama näki romaanissa sen, mitä kirjailija halusi heidän näkevän: voimakkaan miehen ja heikon naisen suhteen tarkastelun.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfred Hitchcock ohjasi romaanin pohjalta ensimmäisen yhdysvaltalaisen elokuvansa Rebekka vuonna 1940. Hitchcockin elokuvista se oli ainoa, joka voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Rebekka oli Hitchcockin toinen ohjaus du Maurierin teoksen pohjalta. Hänen edellinen ohjaustyönsä Jamaica Innin rannikkorosvot perustui niin ikään du Maurierin romaaniin. [2] Hitchcockin kolmas du Maurier -filmatisointi oli Linnut vuonna 1960. [3] Daphne Du Maurierin isä, näyttelijä, tuottaja ja kirjailija Gerald du Maurier, oli Hitchcockin ystävä.[3] Siksi Daphne du Maurier lienee ollut yksi Hitchcockin suosikkikirjailijoista. Hitchcock ei näet ole tehnyt kenenkään muun kirjailijan teoksista näin monta elokuvasovitusta.

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaani on innoittanut kolmea uutta kirjaa ja kirjailijaa:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chandler, Charlotte: Se on vain elokuvaa - Alfred Hitchcokin elämäkerta. Jyväskylä: Ajatus Kirjat, 2007. ISBN 978-951-20-7347-4. (suomeksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yeardley, Jonathan: Du Maurier's 'Rebecca,' A Worthy 'Eyre' Apparent Washington Post. 16.3.2004. Viitattu 7.4.2011. (englanniksi)
  2. Brittiläisen elokuvan toivo. Charlotte Chandler, sivut 105, 112 ja 144
  3. a b Universal Internationalin vuodet. Charlotte Chandler, sivut 307

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ferreira, Teresa: ”Reframing Absence: Masquerade as Turning Point in Du Maurier’s and Hitchcock’s Rebecca”, Turning Points: Concepts and Narratives of Change in Literature and Other Media, s. 229–244. Toim. Ansgar Nünning & Kai Marcel Sicks. Berlin: Walter de Gruyter, 2012. ISBN 978-3-11-029694-5.