Raymond Queneau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raymond Queneau, salanimi Sally Mara, (21. helmikuutalähde? 1903 Le Havre, Ranska[1]25. lokakuutalähde? 1976 Pariisi, Ranska[1]) oli ranskalainen kirjailija ja OuLiPon eli kokeellisen kirjallisuuden työpajan (Ouvroir de littérature potentielle) toinen perustajajäsen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raymond Queneau syntyi Le Havressa lyhyttavarakauppiasperheeseen. Hän opiskeli Sorbonnen yliopistossa filosofiaa.lähde? Hän osallistui vuodesta 1924 surrealistien toimintaan, mutta erosi ryhmästä jouduttuaan erimielisyyksiin André Bretonin kanssa vuonna 1929. Hän työskenteli Gallimard-kustannusyhtiössä ja toimitti La Pléiade -teossarjaa.[1] Hän osallistui patafyysikkojen toimintaan satraappina. Vuonna 1960 hän perusti yhdessä matemaatikko François Le Lionnais’n kanssa OuLiPon, joka toimii edelleen. Lyhenne tulee sanoista Ouvroir de littérature potentielle eli kokeellisen tai potentiaalisen kirjallisuuden työpaja.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Queneau ryhtyi kirjoittamaan ensimmäistä romaaniaan Le Chiendent (Vitsaus, 1933) asuessaan Kreikassa. Hän oli pannut merkille kuinka valtava ero oli puhutun ja kirjoitetun kielen välillä ja halusi kirjoittaa mieluummin puhutun kieleen tapaan. Parhaiten Queneau tunnetaan romaanistaan Zazie dans le métro (1959, suom. Zazie Pariisin päiviä), jossa tarina kerrotaan 12-vuotiaan lapsen näkökulmasta.

Ranskan myydyimpiä kirjoja on Exercices de style (1947, suom. Tyyliharjoituksia). Siinä kerrotaan ruuhkabussissa tapahtunut pikku sattumus 99 kertaa tyylilajia vaihdellen. Tarina kerrotaan oodina, sonettina, saarnana, kyökkilatinaksi, hoonolla soomella jne. Idean tähän kirjaan Queneau sai kerran konsertissa istuessaan. Musiikkiesityksessä samaa teemaa muunneltiin loputtomiin, joten Queneau arveli, että samoin voi tehdä myös kirjallisuudessa.

Lukuisia hypertekstiversioita on tehty runosta "Cent mille milliards de poèmes" (1961), joka muuttaa muotoaan käytännöllisesti katsoen loputtomiin. Queneaun laskujen mukaan runon lukemiseen menisi 190 258 751 vuotta, jos sitä lukisi vuorokauden ympäri.

Queneau kirjoitti myös salanimellä Sally Mara teokset On est toujours trop bon avec les femmes (1947), Journal intime (1950) ja Sally plus intime (1962).

Queneau on kirjoittanut myös laulunsanoituksia, esseitä ja artikkeleita. Hän maalasi myös tauluja ja edisti kokeellisia taidemuotoja. OuLiPo-ryhmä toimii edelleen ja on saanut seuraajia muiltakin kuin kokeellisen kirjallisuuden aloilta.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde[3]

Antologioissa
Runot
  • En niinkään pelkää (Je crains pas ça Tellment), suom. Aale Tynni, teoksissa: Tuhat laulujen vuotta 1974, 2004 ja Tulisen järjen aika
  • Jos kuvittelet (Si tu t'imagines), suom.Aale Tynni, teoksessa: Tulisen järjen aika
  • Metaforain selitys (L'Explication des Métaphores), suom. Aale Tynni, teoksessa: Tulisen järjen aika
  • Runon taiteesta (Pour un art poétique), suom.Aale Tynni, teoksessa: Tulisen järjen aika
  • Vanheneminen (Vieillir), suom. Aale Tynni, teoksissa: Maailman runosydän,Tuhat laulujen vuotta ja Tulisen järjen aika

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Risto Rantala ja Kaarina Turtia (toim.): ”Queneau, Raymond”, Otavan kirjallisuustieto, s. 609. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-X.
  2. Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola, Lukijalle. Teoksessa: 101 tapaa tapppaa aviomies. s. 12. Siltala 2022. ISBN 978-952-234-806-7
  3. Raymond Queneau, Luettelo suomennetuista runoista. Lahden kaupunginkirjaston runotietokanta. Päivitetty 13.8.2021, viitattu 14.8.2021

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]