Raymond Gravel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raymond Gravel

Raymond Gravel (4. marraskuuta 1952 Saint-Damien-de-Brandon, Québec11. elokuuta 2014 Lanaudière, Québec[1]) oli kiistelty kanadalainen katolisen kirkon pappi ja poliitikko. Hän tuli valituksi maansa parlamentin jäseneksi vuonna 2006 edeltäjänsä Benoît Sauvageaun kuoltua. Tämä onnistui vain erityisluvalla, sillä tavallisesti katolisten pappien ei anneta toimia politiikassa. Myöhemmin Vatikaani totesikin, että Gravelin oli valittava joko pappeus tai politiikka, ja Gravel valitsi pappeuden hyväksi. Hän ei ollut uudelleen ehdolla parlamentin jäseneksi vuoden 2008 vaaleissa.

Gravel edusti parlamentissa Bloc Québécois -puoluetta ja québeciläistä Repentignyn vaalipiiriä. Aluksi häntä pidettiin abortin kannattajana, mutta myöhemmin hän itse totesi vastustavansa aborttia. Abortin kriminalisointia hän ei kuitenkaan kannattanut, koska ei katsonut sen ratkaisevan ongelmia. Hän kannatti homojen oikeuksia ja vastusti muun muassa kirkon kantaa homoliittoja vastaan. Kenties vielä enemmän kohua herätti se, että Gravel oli ennen pappeuttaan toiminut miesprostituoituna ja baarimikkona.

Pappisseminaariin Gravel meni vasta 32-vuotiaana. Aluksi tiedotusvälineet pitivät häntä julkihomona, mutta myöhemmin Gravel itse kiisti tämän.

Vuonna 2005 Gravel väitti haastattelussa, että useimmat papit eivät eläneet selibaatissa ja että puolet Québecin papeista oli homoja.

Gravel kuoli keuhkosyöpään 61-vuotiaana 11. elokuuta 2014.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Father Raymond Gravel, outspoken social activist, dies CBC News. 11.8.2014. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)
Tämä pappiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.