Raymond Carver

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raymond Carver
Henkilötiedot
Syntynyt25. toukokuuta 1938
Clatskanie, Oregon, Yhdysvallat
Kuollut2. elokuuta 1988 (50 vuotta)
Port Angeles, Washington, Yhdysvallat
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Aikakausi 1958–1988
Tyylilajit minimalismi
Esikoisteos Furious Seasons
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Raymond Clevie Carver, Jr. (25. toukokuuta 1938 Clatskanie, Oregon2. elokuuta 1988 Port Angeles, Washington) oli yhdysvaltalainen novellikirjailija ja runoilija.[1] Carveria pidetään yhtenä 1900-luvun jälkipuolen keskeisistä kirjailijoista ja novellin 1980-luvun uuden nousun tärkeimpänä edustajana.

Carver syntyi Clatskanien pikkukaupungissa Oregonissa ja kasvoi Yakimassa, Washingtonissa. Hänen isänsä oli alkoholisoitunut sahatyöläinen. Carverin äiti työskenteli tarjoilijana ja kauppa-apulaisena. Carver luki nuorena Mickey Spillanen romaaneja. Hän meni vuonna 1956 naimisiin raskaana olevan 16-vuotiaan tyttöystävänsä Maryann Burken kanssa. Carver oli 20-vuotias heidän toisen lapsensa syntyessä.

Carver muutti perheineen Kaliforniaan, missä hänen vaimonsa vanhemmilla oli asunto, ja kiinnostui kirjoittamisesta. Hän osallistui luovan kirjoittamisen kurssille, jota piti kirjailija John Gardner. Gardnerilla oli suuri vaikutus Carverin elämään ja tuotantoon. Carver jatkoi opintoja ensin Chico State Collegessa ja sitten Humboldt State Collegessa, josta hän suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon vuonna 1963.

1960-luvun puolivälissä Carver asui Sacramentossa, työskenteli sairaalan yövalvojana ja opiskeli Kalifornian osavaltionyliopistossa. Hänen ensimmäinen runoteoksensa Near Klamath ilmestyi 1968. 1970- ja 1980-luvuilla kirjailijan työ alkoi kantaa hedelmää, ja Carver opetti yliopistoissa ympäri Yhdysvaltoja. Vuosina 1980–1983 hän toimi englannin kielen professorina Syracusen yliopistossa.

Vuosien myötä alkoholista tuli Carverille yhä pahempi ongelma, mutta hän lopetti juomisen vuonna 1977. Carver erosi ensimmäisestä vaimostaan 1982. Hän oli elänyt vuodesta 1979 yhdessä runoilija Tess Gallagherin kanssa ja meni tämän kanssa naimisiin 1988. Kahden kuukauden kuluttua, 2. elokuuta 1988, Carver kuoli keuhkosyöpään 50-vuotiaana.

Carverin tuotanto keskittyi novelleihin ja runoihin. Hänen aiheensa tulivat usein työväenluokan elämästä, mikä samoin kuin alkoholismin kuvaaminen heijasti Carverin omaa taustaa. Carverin tyyliä ja aiheita on usein verrattu Ernest Hemingwayhin, Anton Tšehoviin ja Franz Kafkaan. Tšehov lienee Carverin suurin vaikuttaja, ja hän kirjoitti novellinkin Tšehovin elämän viimeisistä hetkistä. Carverin tyyliä on kuvattu vähäeleiseksi mutta vaikuttavaksi.lähde?

Suomennetut teokset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Liukkonen, Petri (author) & Pesonen, Ari: Raymond Carver Authors Calendar. Viitattu 3.3.2012. (englanniksi)