Rayman 2: The Great Escape

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ensimmäistä Rayman-peliä. Pelisarjasta on oma artikkeli.
Rayman 2: The Great Escape
Kehittäjä Ubisoft Montpellier
(Nintendo 64, Dreamcast)
Ubisoft
DC Studios (Nintendo DS)
Gameloft (iOS)
Julkaisija Ubisoft
Gameloft
Jakelija Steam, GOG.com, Nintendo eShop, PlayStation Store ja App Store
Tuottaja Arnaud Carrette
Suunnittelija Michel Ancel
Säveltäjä Eric Chevalier
Pelisarja Rayman
Pelimoottori RenderWare
Julkaistu
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus USK 0
Alusta Nintendo 64, Microsoft Windows, PlayStation, PlayStation 2, Game Boy Color, Nintendo DS, PlayStation Network, iOS, Nintendo 3DS
Jakelumuoto CD, DVD, pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Rayman 2: The Great Escape
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 93 % [1]
Metacritic 90/100
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9.3 / 10 [2]
IGN 9.6 / 10 [3]

Rayman 2: The Great Escape on Ubisoftin vuonna 1999 julkaisema tasohyppelypeli. Edellisosaan verrattuna suurin muutos on ympäristön muuttuminen kolmiulotteiseksi. Pelistä tehtiin uusintaversio Rayman Revolution PlayStation 2:lle. Pelin pohjalta luotiin myös lyhytikäinen tietokoneanimaatiosarja, jossa tosin esiintyy peleistä Raymanin lisäksi vain pieni Ludiv ja Partateräparta. Sarjassa esiintyi ensimmäistä kertaa suuret hyonteistä muistuttavat ihmisten korvaamiseen tarkoitetut hahmot, jollaisia on myös myöhemmin Rayman 3: Hoodlum Havoc -pelissä. Rayman 2 on myytävänä PlayStation Storessa PlayStation Portablelle ja PlayStation 3:lle. Maaliskuussa 2011 peli julkaistiin Nintendo 3DS:lle Rayman 3D-nimen alaisena.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nintendo 64 ja Microsoft Windows[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rayman 2: The Great Escape julkaistiin ensimmäisenä Nintendo 64 -alustalle ennen Microsoft Windows -versiota, parannuksella sen versioon (sisältäen grafiikat ja musiikki). Pelissä ei ole mukana ymmärrettävää puhetta, vaan hahmot puhuvat Raymanin omalla kielellä.

Nintendo 64 -versiosta peli on siirretty Nintendo DS -alustalle nimeltään Rayman DS, jota julkaistiin 24. maaliskuuta 2005. Nintendo 64 -versiosta on erittäin muutama muutos. Joistakin musiikkikappaleista on poistettu osia ja joitakin graafisia kuvioita on yksinkertaistettu; Euroopan versiossa osa musiikkisovituksista on remiksattu. Versio sisältää myös kosketusnäyttöohjaimia.

Dreamcast[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dreamcast versio on suunnilleen sama kuin Microsoft Windows ja Nintendo 64 versiot, mutta pelissä on erilainen kenttävalikko ja siinä on Globoxin kylä, jossa voi keskustella Globoxin lapsien kanssa ja johon avaa minipelejä, jos kerää Globox kristalleja pelin kentistä.

Myöhemmin Dreamcast-versio siirrettiin iOS -laitteille maaliskuussa 2010 ja Nintendo 3DS:lle maaliskuussa 2011. Molemmissa versioissa ei ole Globoxin kylää ja sen minipelejä.

PlayStation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on mukana ymmärrettävää puhetta, jonka voi alussa vaihtaa englannin-, ranskan-, saksan-, espanjan- tai italiankieliseksi. Myös kerättävien Lumsien maksimaalinen määrä on 800 tuhannen sijasta, minkä vuoksi täydellisen suorituksen saavuttamiseksi vaadittu prosentuaali on 90%. Saavutettuaan vaaditun määrän pelin lopputekstien jälkeen avautuu pelin alkuperäinen 2D-protyyppi, joka muistuttaa graafisesti ja pelimekaniikaltaan ensimmäistä Rayman-peliä.

PlayStation 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä peli on laajennettu versio muihin versioihin verrattuna. Pelissä on parannellut grafiikat ja enemmän yksityiskohtia, kuin muissa versioissa. Pelissä on mukana PlayStation -version tapaan ymmärrettävää puhetta. Mutta toisin kuin PlayStation versiossa, PlayStation 2 versiossa pystyy pelaamaan Raymanin omalla kielellä, jota kuulee Nintendo 64 ja Microsoft Windows versioissa. Kyseinen peli on paranneltu versio PC- sekä Nintendo 64-versioilta.

Peli sisältää minipelejä ja bonus-haasteita, Raymanin voimien parannukset, tässä versiossa neljännen maskin nsijaan Globoxin lapsi antaa pelaajalle sademaskin, jonka avulla voit mennä tekemään kentissä olevien pilvien päälle sadetanssin (niinkuin Globox) ja siitä kasvaa kasvi joka vie sinut salapaikkaan. Kenttien uudelleenvierailu taustaäänet musiikkien sijaan, kolme uutta pomovastusta ja suurimpana uudistuksena Hub word, josta mennään kenttiin. Toisin kuin muissa versioissa, pelaaja pystyy tallentamaan, kun kenttä on suoritettu vain osittain.

Game Boy Color[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gameboy Color versio on täysin eri peli muihin versioihin verrattuna. Tämä versio on kolmiulotteisen ympäristön sijasta sivulta kuvattu kaksiulotteinen tasoloikkapeli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raymanin taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Energiapallot: Vastaa Raymanin nyrkin heittoa. Raymanin tehokkaat energiapallot kimpoilevat sitä enemmän mitä pitää lataamisnäppäintä pohjassa. Energiapallojen teho kasvaa myös kultakäsineistä, joita on ympäri maailmaa (kultakäsineet saa myös voittamalla tason The Walk of Power).

Hyppy: Tasohyppelypeliin tyypillisesti kuuluva hyppytaito.

Helikopteri: Raymanin helikopteritukka on esiintynyt lähes kaikissa Rayman-peleissä. Tukallaan Rayman siis hidastaa maahan putoamista hypättyään. Beneath the Sanctuary of Rock and Lava -tasossa Ly antaa Raymanille kyvyn, jolla tämä voi lentää propellitukkansa ansiosta.

Uiminen: Rayman pystyy uimaan vesissä, joita Robo-merirosvot eivät ole vielä saastuttaneet. Veden alla Raymanillä on happimittari, jota saa kasvatettua sinisten lumien tai Carmen-valaan ilmakuplien kautta.

Kiipeäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • seinää pitkin: Rayman pystyy kiipeämään seinillä, jos niissä on hämähäkinverkkoa, köynnöksiä tai jotain muuta minkä avulla voi kiivetä.
 • kahden seinän välissä: Jos seinät ovat tarpeeksi lähellä toisiaan, Rayman pystyy kiipeämään niistä tukea ottamalla

Uudet voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rayman Revolution -versiossa Rayman pystyy ostamaan itselleen uusia voimia keltaisilla lumeilla, kuten tynnyrin kanssa juokseminen, panosten kimpoaminen ja panosten kimpoaminen vihollisten päistä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Robo-merirosvot ovat valloittaneet maailman ja Rayman on ainoa, joka voi pelastaa koko kansan orjuuttamisen. Raymanin pitää päästä Robo-merirosvojen vankilaivaan tuhotakseen amiraali Partateräparran. Päästäkseen vankilaivaan Rayman tarvitsee eri pyhätöistä neljä taikanaamiota. Niiden avulla Raymanin ystävä Polokus pystyy teleporttaamaan Raymanin Robo-merirosvojen vankilaivaan, jossa amiraali Partateräparta hallitsee.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raymanillä on uusia ystäviä, joita ei esiintynyt edellisessä osassa. Raymanin ystävät Rayman 2: The Great Escape -pelissä:

 • Globox – Raymanin paras ystävä, jonka kanssa Rayman viettää paljon aikaa.
 • Ly – Haltiatar, joka auttaa Raymania maailmanpelastamisessa Robo-merirosvojen kynsistä.
 • Clark – Raymanin ystävä, joka pystyy kukistamaan useita Robo-merirosvoja yhdellä kerralla.
 • Sssssam – Nuori käärme, joka haluaa auttaa suon ylittämisessä.
 • Murfy – Raymanin neuvoja, joka osaa auttaa Raymania tilanteissa, joissa Rayman ei tiedä mitä tehdä.
 • Teensiet – Metsän pikkuväkeä, jotka auttavat Raymania pääsemään tasosta seuraavaan.
 • Polokus – Taikahahmo, jonka voima on valtavan suuri. Auttaa Raymania pääsemään Vankilaivaan, jossa odottaa amiraali Razorbeard.
 • Umber – Kiven ja tulen pyhätön (The Sanctuary of Stone and Fire) vartija, jonka Ly suostuttelee auttamaan Raymania. Vartioi toista taikamaskia. Pelin PlayStation-versiossa hänen nimensä on Colossus.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Amiraali Partateräparta – Pelin pääasiallinen antagonisti. Amiraali Partateräparta haluaa haltuunsa maailman kaikki lumit ja orjuuttaa koko maailman kansan.
 • Jano – Pahojen unien luolan (The Cave of Bad Dreams) vartija, joka vartioi aarrettaan Cave of Bad Dreamin mailla.
 • Henchman 800 – Amiraali Razorbeardin sotilaita, jotka orjuuttavat kansaa ja yrittävät estää taikamaskien keruun. Arvon voi selvittää elämän määrästä, ja piraatin väristä.
 • Axel – Veden ja jään pyhätön (The Sanctuary of Water and Ice) vartija, joka vartioi ensimmäistä taikamaskia.
 • Foutch – Kallion ja laavan pyhätön (The Sanctuary of Rock and Lava) vartija, joka vartioi kolmatta taikamaskia.
 • Grolem 13 – Neljännen taikamaskin vartija, joka esiintyy vain pelissä Rayman Revolution.
 • Muita vihollisia, jotka yrittävät vahingoittaa Raymania: Hämähäkit, hyppivät silmät, piraijat, zombiekanat, piikkikasvit ja madot.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikin peliin on säveltänyt ranskalainen säveltäjä Eric Chevalier.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rayman 2: The Great Escape Gamerankings.com. Arkistoitu 12.3.2009. Viitattu 24.4.2013.
 2. Rayman 2: The Great Escape Review Gamespot.com. 2.12.1999. Viitattu 24.4.2013.
 3. Rayman 2: The Great Escape IGN.com. 21.3.2000. Viitattu 24.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]