Rayman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo ensimmäisestä Rayman-pelistä. Pelisarjasta on oma artikkeli.
Rayman
Rayman.png
Kehittäjä Ubisoft
Ubisoft Montpellier
(Sega Saturn)
Digital Eclipse
(Game Boy Advance)
Julkaisija Ubisoft
Suunnittelija Michel Ancel
Serge Hascoët
Taiteilija Alexandra Steible
Eric Pelatan
Sylvaine Jenny
Säveltäjä Rémi Gazel
Pelisarja Rayman
Julkaistu
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kids to Adults
Alusta Atari Jaguar, Microsoft Windows, PlayStation, Sega Saturn, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo DS, PlayStation Network
Jakelumuoto CD, pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Rayman on Ubisoftin PlayStationille ja Atari Jaguarille vuonna 1995 julkaisema tasohyppelypeli. Rayman on tavanomainen sivuttaisesti vierivä tasohyppelypeli, jossa irtoraajaisen päähahmon Raymanin pitää pelastaa värikäs maailmansa salaperäiseltä Mr. Darkilta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rayman on sivuttaisesti vierivä 2D-tasohyppelypeli. Pelin päätehtävä on vapauttaa kaikki Electoonit häkeistään ja voittaa Mr. Darkin kätyrit kuudessa maailmassa: Dream Forest (unenomainen metsä), Band Land (musiikkiteemainen paikka pilvissä), Blue Mountains (lumiset vuoret), Picture City (täynnä taidevälineitä), Caves of Skops (synkkä luolasto) ja Candy Chateau (makeislinnake). Vasta kun kaikki Electoonit on vapautettu häkeistään, Rayman voi mennä viimeiseen Candy Chateau -maailmaan. Muuten pelaajan pitää selvittää kentät pääsemällä puisen kyltin (jossa on huutomerkki) luo.

Läpi kenttiä on ripoteltu pieniä kiiltäviä sinisiä palloja, joita kutsutaan Tingeiksi. Jos pelaaja kerää niitä sata, Rayman saa yhden ylimääräisen elämän. Tingejä voi käyttää myös maksuna ”The Magician” -hahmolle, jolloin pääsee salaiseen kenttään, jossa kaikki Tingit keräämällä Rayman voi voittaa yhden ylimääräisen elämän. Rayman saa myös pelin aikana useita parannuksia kuten tehokkaamman kultaisen nyrkin, sinertävän nopeamman nyrkin, P-kirjaimella merkittyjä punaisia palloja, jotka parantavat Raymanin ja paikallaan leijuvia keijukaisia, jotka kutistavat Raymanin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rayman sai palkinnon Electronic Gaming Monthly -lehdeltä parhaista pelimusiikeista ja parhaasta animaatiosta. Peli myi 900 000 kappaletta kahdessa vuodessa. Se on myös kaikkien aikojen parhaiten myynyt PlayStation-peli Isossa-Britanniassa, jossa sitä on myyty noin viisi miljoonaa kappaletta, voittaen myyntiluvuissa täten esimerkiksi Gran Turismon ja Tomb Raiderin.

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.