Suomen rautatieliikenne

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rautatieliikenne Suomessa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karkea kartta Suomen rautateistä. Vihreä: matkustaja- ja tavaraliikennettä
Ruskea: vain tavaraliikennettä
Harmaa: lakkautettu
Sininen: Porvoon museorautatie.

Rautatieliikenne Suomessa toimii valtakunnallisen joukkoliikenteen runkokuljettajana. Suomessa junaliikennettä hoitaa pääasiassa valtion omistama VR-Yhtymä ja rataverkkoa ylläpitää liikenne- ja viestintäministeriön alainen Väylävirasto (vuosina 2009–2019 Liikennevirasto ja ennen vuotta 2009 Ratahallintokeskus).

Rautatieliikenne vapautettiin kilpailulle vaiheittain vuosina 2003–2021 erikseen kilpailutettavaa ostoliikennettä lukuun ottamatta[1]. Helsingin seudulla lähiliikenne on kilpailutettua, ja sen kalustosta vastaa Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy. VR:n lisäksi Suomessa liikennöiviä rautatieyrityksiä ovat Fenniarail, Aurora Rail sekä Nurminen Logistics (2020–2022 toimineen Operail Finlandin jatkaja).[2][3][4]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sm3 eli Pendolino Helsingin päärautatieasemalla.
Sm6 eli Allegro liikennöi Helsingin ja Pietarin välillä.
Sm2-lähijuna Malmin rautatieasemalla alkuperäisessä värityksessään.
Saneerattu Sm1-lähijuna.
Sm4-lähijuna tammikuussa 2015.

VR:n matkustajajunia kulki vuonna 2011 päivittäin kaukoliikenteessä noin 300 junavuoroa ja Helsingin seudun lähiliikenteessä noin 900 junavuoroa[5]. Eri matkustajaryhmiä palvelevat junat on ryhmitelty nopeisiin Pendolino-juniin, nykyaikaisiin InterCity-juniin, hieman vanhempiin pikajuniin sekä paikallisjuniin eli taajamajuniin ja lähijuniin. Pendolino-junien kohderyhmänä ovat liikematkustajat, InterCity- ja taajamajunat ovat kaupunkien välisen liikenteen peruskalustoa. lähde? Taajamajunat liikennöivät väleillä, joilla kaukojunat eivät kulje ja pysähtyvät asemilla, joilla pitkän matkan junat eivät pysähdy. Rautatieliikenteeseen kuuluvat lisäksi jatkoyhteyksiä tarjoavat rautatieasemat ja matkakeskukset.

Joissakin junissa ei käytetä erillistä veturia, vaan vaunut ovat moottorivaunuja. Näin toimivat muun muassa suurten kaupunkiseutujen lähijunat ja nopeat Pendolino-junat ja Dm12-kiskobussit. Näissä etuna on, että junan suunta voidaan vaihtaa nopeasti, kun veturia ei tarvitse viedä junan toiseen päähän. Lisäksi lyhyessä junassa on energiataloudellisempaa käyttää moottorivaunuja kuin raskasta veturia ja muutamaa vaunua. lähde? InterCity-junissa käytetään Edo-ohjausvaunua. Se on junaan liitettävä vaunu, jonka toisessa päässä on ohjaamo, mutta jossa ei ole vetokoneistoa. Ohjausvaunun tarkoitus on nopeuttaa toimintoja pääteasemilla, kun veturia ei tarvitse siirtää junan päästä toiseen. Junaa voidaan ohjata ohjausvaunusta käsin, jolloin veturi työntää junaa vaunuletkan perältä.

Kilpailukykyisin juna on suurten kaupunkien välillä, jossa se on usein henkilöautoa selvästi nopeampi. Lähiliikenteessä juna on erityisen nopea Helsinki–Riihimäki-rataosalla ja Lahden oikoradalla. Kaukoliikenteessä junien matka-ajat Helsingistä ovat erityisen kilpailukykyisiä Hämeenlinnaan, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Seinäjoelle, Tampereelle, Turkuun ja Vaasaan. Useimmat näistä kaupungeista kuuluvat Pendolino-liikenteen piiriin, ja rataosat on kunnostettu suuremmille nopeuksille.

Junaliikenteen tarjonta jakautuu rataverkolla epätasaisesti. Etelä-Suomessa matkustajia on paljon ja junia kulkee tiheästi Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja Kouvolaan. Etelä-Suomen tiheä asutus mahdollistaa usein kulkevat junavuorot. Muualla maassa asukkaita on huomattavasti harvemmassa kuten myös junayhteyksiä. Useimmilla joko lähtö- tai kohdepaikkana on Helsinki, sillä matkustajista paljon suurempi osa on matkustamassa Helsinkiin tai Helsingistä kuin muiden kaupunkien välillä.lähde? Säästösyistä suuri osa Suomen entisistä rautatieasemista on lakkautettu ja niistä monet ovat nykyään yksityiskäytössä.

Nykyään suurin osa Suomen henkilöjunakalustosta on jo sähkövetoista. Monilla vähemmän liikennöidyillä rataosuuksilla ajetaan silti yhä henkilöjunia dieselvetureilla tai dieselkiskobusseilla (Dm12). Vanhat pikajunien siniset vaunut poistuvat vähitellen liikenteestä, kun niiden tilalle ostetaan IC²-vaunuja ja Pendolino-yksikköjä.

Suomessa rautatieliikenteen osuus tavaraliikenteestä on eurooppalaisittain korkea. Tähän vaikuttaa teollisuuden rakenne. Suomessa vientiteollisuutta sijaitsee sisämaassa.[6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:

Rautateiden rakentaminen alkoi Suomessa suhteellisen myöhään, vuonna 1857, jolloin useissa maissa rataverkot olivat jo laajoja ja kehittyneitä.[7] Esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Belgiassa ja Saksassa liikennöinti oli alkanut 1830-luvulla, ja vuoden 1850 aikoihin Ranskassa oli rautateitä jo 3 000 kilometriä.[8] Vielä vuonna 1846 arvioitiin, että harvaanasutussa Suomessa ei tulisi koskaan olemaan tarvetta kuin yhdelle rautatielinjalle, joka kulkisi Pietarista rantaa pitkin Turkuun[9] osana Venäjältä Britanniaan ulottuvaa laiva- ja rautatieyhteyksien ketjua.[8]

Ensimmäinen rataosuus avattiin 31. tammikuuta 1862 Helsingin ja Hämeenlinnan välillä; tästä muodostui myöhemmin Suomen päärata. Vuonna 1870 valmistui Riihimäki–Pietari-rata, joka oli siihen aikaan tärkeä yhteys keisarikunnan pääkaupunkiin. Koska Suomen suuriruhtinaskunta oli osa Venäjän keisarikuntaa, täällä alettiin käyttää venäläistä raideleveyttä (5 jalkaa eli 1 524 mm; Venäjällä nykyisin 1 520 mm).

Helsinki–Hämeenlinna-rataosuuden jatkeeksi rakennettiin rata Toijalan kautta Tampereelle sekä haararata Toijalasta Turkuun, jotka avattiin liikenteelle 22. kesäkuuta 1876. Näin maan kolme suurinta kaupunkia (Helsinki, Turku ja Viipuri) oli yhdistetty. Vuonna 1878 seurasi yhteys Tampereelta Haapamäen kautta Seinäjoelle ja Vaasaan, ja vuonna 1886 myös Oulu oli liitetty Seinäjoelle. Vuonna 1909 rautatiet veivät vihdoin myös Lapin pääkaupunkiin Rovaniemelle.

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautateillä oli merkittävä rooli Suomen sisällissodassa, jossa niitä käytettiin joukkojen kuljetuksiin ja huoltoon.[10] Maailmansotien välisenä aikana aikana ratojen rakentaminen oli Suomessa edelleen varsin vilkasta verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan.[11] Vuonna 1939 alkanut toinen maailmansota kuitenkin hidasti tilannetta. Moskovan välirauhan katkaistua rautatieyhteyden Joensuusta Parikkalaan vuonna 1944, rakennettiin yhteys 1960-luvulla Parikkalasta Onkamoon. Vuosikymmeniä myöhemmin, 1960-luvulla ja 1970-luvulla saatiin vihdoin rakennettua lisää rataa, esimerkiksi oikorata (Tampere–)LielahtiParkano–Seinäjoki, joka lyhensi Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen välistä matka-aikaa selvästi.

Yleistynyt autoliikenne ja maantieverkon kehitys alkoivat vähentää uusien rautateiden tarvetta 1900-luvun alkupuolella. Samalla alkoi kuulua kriittisiä puheenvuoroja tiettyjen ratasuuntien kannattavuudesta. Vastauksena VR muun muassa käynnisti oman linja-auto- ja kuorma-autoliikenteen.[12] Valtionrautatiet kokeili myös juna-autolinjoja, joissa yksi osuus matkasta liikennöitiin junalla ja toinen linja-autolla.[13] Toinen maailmansota vauhditti huomattavasti auto- ja lentoliikenteen kehitystä.[14]

Laaja sähköistysprojekti alkoi vuonna 1968. Myöhäisen aloituksen etuna oli, että voitiin käyttää uusinta tekniikkaa eli 25 kV ja 50 Hz. Sähköistämisen etuna on pienempi energiankulutus ja saasteettomuus. Sähköistäminen aloitettiin Helsingistä Kirkkonummelle vievällä rataosuudella. Aikataulumukainen sähköjunaliikenne Kirkkonummelle alkoi 26. tammikuuta 1969. Monet reitit saatiin sähköistettyä vasta 1990-luvulla, kuten Tampere–Jyväskylä vuonna 1994 ja Helsinki–Turku vuonna 1995. Sähköistämisen alkuaikoina järjestettiin televisio- ja lehtikampanja, jossa korostettiin sähköjunan hiljaisuutta moottori- ja höyrykalustoon verrattuna ja kansalaisia varoitettiin onnettomuusriskistä.lähde? Myös ajolankojen korkeajännite oli kampanjan aihe.

Suomen rautatiet 100 vuotta – Suomen postilaitoksen vuonna 1962 julkaisemat merkit:

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurnopeusjunayhteys Helsingin ja Pietarin välillä avattiin joulukuussa 2010. Allegro-nimellä markkinoitu yhteys käyttää vuonna 2006 valmistunutta Kerava–Lahti-oikorataa, joka on Suomen ainoa varsinainen suurnopeusrata ja jolla suurin sallittu nopeus on 220 km/h. Lahti–Luumäki-osuudella sallittu nopeus on rataparannusten avulla nostettu 200 kilometriin tunnissa. Allegron matka-aika oli vuonna 2011 Helsinki–Pietari-välillä 3 tuntia, 36 minuuttia ja reitin pituus 417 kilometriä.[15] Tavoitteena on lyhentää matka-aika edelleen kolmeen tuntiin sekä Venäjällä että Suomessa tehtävien rataparannusten avulla. Parannukset kohdistuvat myös muille kuin Allegron käyttämille osuuksille siten, että tavaraliikenteen siirtyminen osin pois Allegro-junien reitiltä mahdollistuu. Allegro-junien liikenne keskeytettiin keväällä 2022 Venäjän Ukrainaa vastaan aloittamien sotatoimien vuoksi.

Helsinkiä kiertävä lähiliikenteelle tarkoitettu Kehärata valmistui vuonna 2015. Vuonna 2017 valmistui Liikenneviraston Seinäjoki–Oulu-välillä teettämä laaja perusparannushanke[16], jossa rakennettiin kaksoisraideosuuksia ja poistettiin tasoristeykset koko osuudelta. Matkustajajunien suurimmat sallitut nopeudet nousivat koko rataosuudella.

Rautatieliikenteen kilpailu avattiin VR:n ohella yksityisille toimijoille vaiheittain osana Euroopan unionin laajuisia lainsäädäntöpaketteja. Kilpailu vapautui EU-maiden välisen tavaraliikenteen osalta 15. maaliskuuta 2003[1], kotimaan tavaraliikenteen osalta 1. tammikuuta 2007[17], EU-maiden välisen henkilöliikenteen osalta 1. tammikuuta 2010[18], Venäjän yhdysliikenteen osalta 22. joulukuuta 2016[19] ja henkilöliikenteen osalta 1. tammikuuta 2021[20]. HSL-alueen sisäinen lähiliikenne tosin kilpailutettiin erikseen vuonna 2021, jolloin sen liikennöitsijäksi valittiin kymmenen vuoden sopimuksella VR.[21] Nykyään jo muutama VR:n ulkopuolinen liikennöitsijä harjoittaa Suomessa tavaraliikennettä, ja henkilöliikenteen osalta Turun seudun lähijunaliikennettä on suunniteltu aloitettavaksi 2020-luvulla.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset höyryveturit saapuivat Britanniasta Suomeen syksyllä 1860, ja Britanniasta tilattiin myös matkustajavaunuja.[22] Ensimmäisissä käyttöön otetuissa matkustajajunissa ei ollut käymälöitä, ja vaunut lämmitettiin penkkien alle asetetuilla metallilaatikoilla, joissa oli kuumaa hiekkaa.[23] Helsingin konepajalla valmistettiin ensimmäiset vaunut vuonna 1863.[24] Suomen rautateillä käytettyjä vetureita ovat valmistaneet muun muassa tamperelaiset Tampella ja Lokomo. Tampella valmisti vetureita vuosina 1898–1957 ja Lokomo 1915–1969. Veturituotantoa jatkoi Valmet, yritysjärjestelyjen myötä Transtech, viimeiset Dr16-veturit 1990-luvulla. Linjavetureita Suomessa ei enää valmisteta, mutta Saalasti Oy:n tytäryhtiö Teräspyörä Oy valmistaa erilaisia järjestelyvetureita. Nykyisestä sähköveturikalustosta Sr1 on neuvostoliittolaista, Sr2 sveitsiläistä tuotantoa. Junayksiköistä Sm3 Pendolino ja Sm6 Allegro ovat puolestaan italialaisia.

Neuvostoliittoon viettiin 700 höyryveturia osana Suomen sotakorvauksia. Sodan jälkeen höyryvetureiden käyttöä haluttiin kustannussyistä vähentää henkilöliikenteessä, ja siksi Valtionrautatiet alkoi tilata Dm3-moottorivaunuja, joiden perään voitiin kytkeä liitevaunuja.[25] Höyryvetureiden tilaaminen lopetettiin vuonna 1955, ja niistä viimeiset valmistuivat vuonna 1957. Viimeinen höyryveturi poistettiin käytöstä vuonna 1975.[26] Paikallisliikenteessä höyryjunien tilalle tulivat 1950-luvun lopulta lähtien niin sanotut Lättähattu-kiskobussit. Niissä oli matkustajapaikkoja 56 + 7, ja suurin nopeus oli 95 km/h (osalla kalustoa 115 km/h). Suurin mahdollinen yhteenliitettävä vaunumäärä oli 10 vaunua. Viimeiset Lättähatut poistuivat säännöllisestä matkustajaliikenteestä vuonna 1988, mutta niitä käytetään edelleen museojunissa. Lisäksi niitä oli käytössä henkilöliikenteestä poistumisen jälkeen sähköratojen työ- ja tarkastusvaunuiksi (Ttv) muutettuina.

Liikenteen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkustajamäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatieliikenteen ensimmäisenä vuonna 1862 matkustajia Helsingin ja Hämeenlinnan välillä oli kaikkiaan 39 000 ja seuraavana vuonna 64 000.[22] Luvut kasvoivat voimakkaasti Riihimäki–Pietari-radan avaamisen myötä. Koko rataverkolla miljoonan matkustajan raja ylitettiin vuonna 1874. Vuonna 1910 rataverkolla tehtiin noin 14,5 miljoonaa matkaa ja vuonna 1917 33,4 miljoonaa.[27]

Viimeisten 30 vuoden aikana junan markkinaosuus matkustajienkuljetuksessa on laskenut Suomessa, kuten useimmissa muissakin Euroopan maissa. Vuonna 1996 osuudet eri kulkuvälineiden mukaan jakaantuivat seuraavasti:

  • Henkilöauto: 79,4 %
  • Linja-auto: 12,6 %
  • Juna: 5,2 %
  • Lentokone: 1,2 %

Laskien absoluuttisina lukuina junaliikenne kuitenkin kasvoi. Vuonna 1996 henkilökilometrit kasvoivat noin 2,2 % (vuosikymmenen alun laman jälkimainingeissa). Henkilökilometrien kehitys miljardeissa:

  • 1960 – 2,3
  • 1970 – 2,2
  • 1980 – 3,2
  • 1982 – 3,3
  • 1983 – 3,3
  • 1996 – 3,3

Rahtikuljetukset erottuivat edukseen kehittymällä suotuisasti vuosien 1960 ja 1983 välillä (luvut miljardeissa nettotonnikilometreissä):

  • 1960 – 4,9
  • 1970 – 6,3
  • 1980 – 8,3
  • 1982 – 8,0
  • 1983 – 8,1
  • 2003 – 10,0

VR:n tilastot

Vuosi Henkilöliikenne (matkoja)[28] Tavaraliikenne (tonneja)[28]
1862 39 000 13 000
1870 404 000 132 000
1880 1 813 000 506 000
1890 2 542 000 954 000
1900 6 899 000 2 463 000
1910 14 483 000 3 860 000
1920 17 549 000 5 439 000
1930 22 033 000 9 574 000
1938 23 714 000 13 731 000
1950 45 656 000 15 803 000
1960 36 603 000 19 042 000
1970 23 357 000 23 620 000
1980 39 310 000 29 574 000
1990 45 998 000 34 562 000
2000 54 783 000 40 501 000
2010 68 950 000 35 795 000

Matka-ajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkustusajat ja keskinopeudet nopeimmilla junavuoroilla Helsingistä tai Helsinkiin (2007). Lisäksi junayhteyksien määrät yhteensä Helsingistä paikkakunnalle ja takaisin arkivuorokautena.

Kaupunki Junavuoroja Matka-aika 1991 Ennen 9/2006 1/2008 alkaen Keskinopeus (km/h) Junatyyppi
Haapamäki (301 km) 8 3 h 10 min 3 h 6 min 95 Pendolino + taajamajuna
Hämeenlinna (108 km) 73 1 h 1 min 54 min 1 h 3 min 103 InterCity
Joensuu (482 km) 21 4 h 34 min 4 h 59 min 4 h 17 min 113 Pendolino + InterCity
Jyväskylä (342 km) 29 3 h 26 min 3 h 2 h 51 min 120 Pendolino
Kajaani (607 km) 15 7 h 2 min 5 h 43 min 106
Kotka (218 km) 12 2 h 24 min 2 h 45 min 2 h 17 min 98 InterCity + taajamajuna
Kouvola (166 km) 42 1 h 56 min 1 h 23 min 120 Pendolino
Kuopio (439 km) 18 4 h 8 min 4 h 41 min 3 h 52 min 114
Lahti (104 km) 59 1 h 14 min 1 h 21 min 48 min 130
Lappeenranta (252 km) 15 2 h 30 min 2 h 42 min 2 h 9 min 117
Mikkeli (279 km) 13 2 h 45 min 3 h 5 min 2 h 23 min
Moskova, Leningradin asema (1 091 km) 2 13 h 28 min 13 h 8 min 83 Pikajuna
Oulu (680 km) 23 6 h 5 h 44 min 5 h 25 min (2017) 125 InterCity
Pietari, Suomen asema (417 km) 6 5 h 30 min 5 h 41 min 3 h 36 min (2010) 116 Allegro
Pori (322 km) 13 3 h 16 min 3 h 3 h 2 min 106 Pendolino + InterCity
Rovaniemi (900 km) 17 9 h 51 min 7 h 50 min (2017) 115 InterCity
Seinäjoki (346 km) 33 2 h 42 min 2 h 39 min 131 Pendolino
Tampere (187 km) 73 1 h 40 min 1 h 27 min 1 h 26 min 130
Turku (194 km) 44 1 h 59 min 1 h 44 min 1 h 44 min 112
Vaasa (420 km) 19 4 h 15 min 3 h 42 min 3 h 28 min (2017) 121

Taulukosta voi havaita, että junien aikataulut hidastuivat vuodesta 1991 vuoteen 2006 useilla reiteillä. Vuonna 2006 otettiin käyttöön Kerava–Lahti-oikorata, joka mahdollisti Helsingistä Lahden kautta kulkevien junayhteyksien tuntuvan nopeuttamisen. Vuoden 2006 jälkeen aikatauluja on kuitenkin väljennetty useaan otteeseen. Junia on jouduttu hidastamaan muun muassa lisääntyneen liikenteen ja ratojen huonokuntoisuuden takia.

Suomen suurin keskinopeus on Tikkurilan ja Lahden välillä, jossa Pendolinon keskinopeus on 165 km/h. Nopein lähiliikenneväli on Tikkurilan ja Keravan välinen osuus, jossa pääkaupunkiseudun R- ja Z-junavuorojen keskinopeus on 98 km/h.

Matka-aikavertailu 1939–2010

Matka-ajat[29]
Reitti Vuosi Kesto
Helsinki–Tampere 1939 2 tuntia 39 minuuttia
2010 1 tunti 26 minuuttia
Helsinki–Turku 1939 3 tuntia 13 minuuttia
2010 1 tunti 47 minuuttia
Helsinki–Kuopio 1939 8 tuntia 11 minuuttia
2010 3 tuntia 57 minuuttia
Helsinki–Oulu 1939 14 tuntia 44 minuuttia
2010 5 tuntia 42 minuuttia

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa matkat kaupunkien välillä ovat pitkät ja asukkaita on vähän. Tämä matkustajapotentiaalin vähäisyys johtaa siihen, että junia ajetaan yleensä melko harvoin. Poikkeuksena tähän sääntöön ovat Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja Kouvolaan johtavat radat, joilla kysyntä on suurempaa ja junaliikenne tiheää. Lisäksi Pohjanmaan radalla Tampereelta Ouluun kysyntää on merkittävästi, mutta radan yksiraiteiset osuudet ja kohtauspaikkojen puute rajoittavat junaliikenteen tiheyttä.

Tulevaisuudessa ratoja on tarkoitus kunnostaa päällysrakennetta ja raiteita uusimalla sekä tasoristeyksiä poistamalla, jotta nopeudet voidaan nostaa aina 220 kilometriin tunnissa saakka. Rataverkon laajuuden takia töiden tekeminen kestää kauan. Ensin kunnostetaan vilkasliikenteisimmät rataosat ja vaiheittain edetään muille reiteille. Kaikkia rataosia ei koskaan tulla kunnostamaan suurille nopeuksille, koska liikennemäärät perustelevat vain Helsingistä säteittäin lähtevien pääreittien parantamisen. Lopuilla rataosilla enimmäisnopeudeksi jää 140 km/h.lähde?

Suomen vilkkaimmillakaan reiteillä matkustajia ei ole niin paljoa, että olisi taloudellisesti järkevää rakentaa erilliset raiteet suurnopeusjunille. Nopeuksien nostamiseen on pyritty olemassa olevilla radoilla. Koska vanhat radat ovat mutkaisia, normaalijunilla suuret nopeudet olisivat matkustajan kannalta epämukavia.lähde? Tämän takia VR on hankkinut kallistuvakorisia Pendolino-junia, joilla voidaan ajaa suurinta radan kestämää nopeutta tinkimättä matkustusmukavuudesta. Käytännössä kuitenkin ratojen kunto ja kapasiteetti on monilla rataosuuksilla (kuten Helsinki–Turku) pakottanut VR:n ajamaan Pendolino-junia samalla aikataululla kuin IC2-kalustoa, jolloin kallistuvan korin mahdollistamaa suurempaa nopeutta ei hyödynnetä. Pendolino-yksiköille tehtiin vuosina 2012–2014 laajahkot muutostyöt, joissa muun muassa rajoitettiin korien kallistamisen liikerata pienemmäksi,[30]

Maaliskuussa 2012 pääministeri Kataisen hallitus kehysriihessään päätti pitkään vallinneesta linjasta poiketen rahoittaa ratahankkeita yhteensä suuremmalla summalla kuin tiehankkeita.[31] Rahoitettavien hankkeiden joukossa ovat Seinäjoki–Oulu-osuuden perusparannuksen lisäksi muun muassa Helsingin ratapihan asetinlaitteen uusiminen, lisäraiteita Kerava–Riihimäki-osuudelle ja Riihimäen kolmioraide. Lisäksi tehtiin periaatepäätös kaksoisraiteen rakentamisesta osuudelle Luumäki–Imatra–Venäjän raja ja päätettiin rahoittaa Helsingin keskustan Pisararadan suunnittelua.

Ratayhteyden avaamisesta Tornion ja Haaparannan kautta Ruotsin yleiseurooppalaisen normaaliraideleveyden rataverkolle on keskusteltu, mutta asia ei ole edennyt poliittisessa päätöksenteossa. Vaihtoehtoina olisivat muun muassa Kemi–Tornio-välin (20 km) sähköistäminen, jolloin junanvaihdon järjestäminen Torniossa helpottuisi, ja toisena vaihtoehtona yleiseurooppalaisen raiteen jatkaminen Haaparannalta Kemiin, jossa on pysyväisluonteinen liikennetarjonta Rovaniemen ja Oulun välillä. Yleiseurooppalaiseen raideleveyteen pääsy Haaparannan kautta avaisi myös pääsyn junalla Norjan Narvikin satamaan, josta on erinomainen laivayhteys sekä Jäämerelle että Atlantille.

Junat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junatyypit
Moottorivaunut
  • Sm1 – lähiliikennejuna (junayksikköön kuuluu vetovaunu Sm1 ja liitevaunu Eio)
  • Sm2 – lähiliikennejuna (junayksikköön kuuluu vetovaunu Sm2 ja liitevaunu Eioc)
  • Sm3 – suurnopeusjuna ”Pendolino” (junayksikköön kuuluu kuusi vaunua, joista ensimmäinen ja viimeinen ovat vetovaunuja)
  • Sm4 – lähiliikennejuna (junayksikkö koostuu kahdesta Sm4-vetovaunusta)
  • Sm5 – lähiliikennejuna (junayksikkö koostuu neljästä Sm5-vetovaunusta)
  • Sm6 – suurnopeusjuna ”Allegro” (junayksikköön kuuluu seitsemän vaunua, joista ensimmäinen ja viimeinen ovat vetovaunuja)
  • Dm12 – dieselmoottorivaunu tai kiskobussi vähäliikenteisille radoille
Sähköveturit
Dieselveturit
Vaunutyypit

Rataverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suomen rataverkko

Vuoden 2018 lopussa Liikenneviraston hallinnoiman rataverkon pituus oli 5 926 kilometriä, josta 3 330 kilometriä oli sähköistetty. Kaksi- tai useampiraiteisia ratoja oli 692 kilometriä.[32]

Artikkeleita Suomen rataverkon osuuksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen rautatieasemat ovat perinteisesti olleet VR-Yhtymän omistuksessa, mutta VR on luopunut asemien omistuksesta vähitellen. VR omisti vuoden 2023 keväällä 64 asemarakennusta, joista valtaosasta se aikoi luopua tulevina vuosina. Vain Helsingin ja Tampereen asemien oli toistaiseksi tarkoitus jäädä varmasti VR:lle.

Lisäksi Venäjän rajalla sijaitsevien kolmen aseman tilannetta tarkastellaan erikseen. Ne ovat Kuhmo Vartius, Lappeenranta Vainikkala ja Tohmajärvi Niirala.[33]

Matkustajainformaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HELMI-järjestelmä on vilkkaimmilla asemilla käytössä oleva infomonitorijärjestelmä. Se on automaattinen, aikataulupohjainen ja myöhästymistietoa antava sähköinen infojärjestelmä. Osalla alueiden asemista on vain kaukokuulutuslaitteet.

Järjestelmä on käytössä VR:n lähiliikennealueella vilkkaimmilla asemilla. Lisäksi se on käytössä Turussa, Riihimäellä, Tampereella, Seinäjoella, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Lappeenrannassa. lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kallio, Kalle: Ratajätkät – Rautatienrakentajien kokemukset 1857–1939. SKS Kirjat, 2022. ISBN 978-951-858-314-4.
  • Zetterberg, Seppo: Yhteisellä matkalla. VR 150 vuotta. Helsinki: WSOY, 2012. ISBN 978-951-0-34742-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kilpailun vaikutukset henkilöliikenteessä ja tavarajunaliikenteessä (PDF) (sivu 12) 6/2022. Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Viitattu 6.9.2023.
  2. Rautateiden verkkoselostus 2024 (PDF) (s. 18) 2022. Väylävirasto. Viitattu 24.4.2023.
  3. Tillaeus, Juulia: Viron valtion omistama Operail aikoo vetäytyä Suomesta – aloitti tavarankuljetukset vain kaksi vuotta sitten 25.10.2022. Yle Uutiset. Viitattu 24.4.2023.
  4. Nurminen Logistics on saattanut päätökseen 13.1.2023 julkistamansa kaupan ostaa suomalaisten sijoittajien kanssa Operail Finland Oy:n koko osakekannan 14.2.2023. Nurminen Logistics. Viitattu 7.1.2024.
  5. VR Vuosiraportti 2011[vanhentunut linkki]
  6. https://raidepuolue.fi/uutiset/5/4/2018/suomessa-poikkeuksellisen-paljon-rautateiden-tavaraliikennett
  7. Kallio 2022, s. 45
  8. a b Zetterberg 2012, s. 17–19
  9. Niklander, Seppo: Höyryllä ja tunteella. Klaukkala: Recallmed, 2001. ISBN 9789518470093.
  10. Zetterberg 2012, s. 107
  11. Zetterberg 2012, s. 128
  12. Kallio 2022, s. 364
  13. Zetterberg 2012, s. 173
  14. Zetterberg 2012, s. 262
  15. Allegron aikataulut, VR[vanhentunut linkki]
  16. Liikennevirasto: Ratahanke Seinäjoki-Oulu (Arkistoitu – Internet Archive)
  17. VR:n kilpailija keräsi rahat - Täältä tulee Fennia Rail. Talouselämä. 13.10.2014. Arkistoitu 14.10.2014. Viitattu 21.3.2022.
  18. Vainikainen, Iiro: Rautateiden suunnittelustandardit Euroopassa, ja niiden vaikutus valtioiden väliseen liikenteeseen (PDF) 2016. Novia-ammattikorkeakoulu. Viitattu 21.3.2022.
  19. Suomen ja Venäjän välinen rautatieliikennesopimus voimaan 22.12.2016 21.11.2016. Liikenne- ja viestintäministeriö. Viitattu 21.3.2022.
  20. VR-Yhtymän kommentti kansanedustaja Jenni Pitkon kirjalliseen kysymykseen 11.2.2021 12.2.2021. VR. Viitattu 21.3.2022.
  21. HSL hallituksen pöytäkirja hsl01.oncloudos.com. 5.5.2020. Arkistoitu 8.3.2022. Viitattu 12.7.2022.
  22. a b Zetterberg 2012, s. 29
  23. Tolmunen, Tapio: Viisi minuuttia seuraavaan lähtöön – HSL-alueen joukkoliikenteen historia, s. 42. Helsingin seudun liikenne, 2016. ISBN 978-952-253-288-6.
  24. Zetterberg 2012, s. 30
  25. Kortelainen, Kari: Sotakorvaukset söivät Suomen höyryveturit – 1950-luvulla rautateille ilmestyi ketterä ja kevyt haastaja, joka pian mullisti koko raideliikenteen Kauppalehti. 6.12.2022. Viitattu 7.12.2023.
  26. Zetterberg 2012, s. 280
  27. Zetterberg 2012, s. 81
  28. a b Zetterberg 2012, s. 534
  29. Zetterberg 2012, s. 149
  30. VR Vuosiraportti 2011[vanhentunut linkki]
  31. Helsingin Sanomat: Hallitus siirsi painopisteen raiteille (Arkistoitu – Internet Archive)
  32. Rataverkko Väylävirasto. Viitattu 17.3.2021.
  33. VR luopuu lähes kaikista asemista – Katso onko oma paikkakuntasi listalla www.iltalehti.fi. Viitattu 12.5.2023.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laakso, Mikko: Oikeilla raiteilla : raideammattilaisten työn historia. Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL. Helsinki : Siltala, 2017. ISBN 978-952-234-470-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suomen rautatieliikenne.