Rauman museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rauman museo
Tyyppi kulttuurihistoriallinen museo
Sijainti Kauppakatu 13, Rauma
Perustettu 1891
Ylläpitäjä Rauman kaupunki
Johtaja Risto Kupari[1]
Kotisivut http://www.rauma.fi/koe-kaupunki/kulttuuri/museot/rauman-museo
Koordinaatit 61°07′40.5″N, 021°30′40.5″E
Kartta
Rauman museo

Rauman museo on vuonna 1891 perustettu kulttuurihistoriallinen museo, jota ylläpitää Rauman kaupunki. Rauman museon kohteissa esitellään kaupungin historiaa, erityisesti Vanhan Rauman monisatavuotista historiaa sekä asumista ja elämistä Unescon maailmanperintöalueella.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauman museo on yli 120-vuotisen toimintansa aikana keskittynyt Rauman alueen historiaan ja museon kokoelmissa on runsaasti esineitä ja erilaista arkistomateriaalia. Vanhimmat esineet ovat peräisin keskiajalta. Rauman museon erityinen oma erikoisala on raumalainen pitsinnypläys.[2] Nypläys on edelleen elävä, Raumalle ominainen perinteinen käsityötaito ja harrastus. Rauman museo on erikoistunut myös kulttuuriperintöön ja toimii aktiivisesti Rauman kahden maailmanperintökohteen (Vanha Rauma ja Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue) hoidossa.

Vanha Raatihuone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon vanhin näyttelytila sijaitsee Rauman vanhalla raatihuoneella, jonka yläkerrassa näyttelytoiminta aloitettiin vuonna 1902. Myöhemmin 1930-luvulla museo sai käyttöönsä koko raatihuoneen.[2] Nykyään siellä on esillä Rauman kaupungin historiaan sekä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä. Museon yläkerran tiloissa on vaihtuvaa näyttelytoimintaa. Rakennuksessa on myös museokauppa.

Muut näyttelytilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauman museon hallintaan kuuluvat Raatihuoneen lisäksi Vanhassa Raumassa sijaitsevat kotimuseot Marela ja Kirstin talo sekä vanhan kaupunkialueen ulkopuolella sijaitseva Savenvalajan verstas. Museon toimistotilat ovat Kauppakadulla Marelan kotimuseon yhteydessä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rauman museo: henkilökunta ja yhteystiedot Rauman kaupunki. Viitattu 5.4.2023.
  2. a b Rauman museo Rauman kaupunki. Viitattu 31.1.2016.
  3. Rauman museo Museoliitto. Viitattu 23.6.2014.