Rauman Energia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rauman Energia Oy
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1900/ yhtiö 1.7.1997
Toimitusjohtaja Marko Haapala
Kotipaikka Rauma, Suomi
Toimiala Sähkönsiirto, sähköntuotanto, kaukolämpö, valokuitu, aurinkoenergia ja sähköautoilun latauslaitteet
Liikevaihto 26milj, € (2020)[1]
Henkilöstö 29 (2020)
Emoyhtiö Rauman Energia Oy
Tytäryhtiöt Lännen Omavoima Oy, Satavakka Oy, Vertek Oy (omistukset yhdessä Vakka-Suomen Voima Oy:n kanssa)
Omistaja Rauman kaupunki
Kotisivu www.raumanenergia.fi

Rauman Energia -konserni on Rauman kaupungin omistama energiayhtiö, jonka tuotteita ovat kaukolämpö, sähkönsiirto, sähköntuotanto ja Sukkela-valokuituliittymät. Valokuidun lisäksi on syntynyt uutta liiketoimintaa aurinkoenergian ja sähköautojen latauslaitteiden ja -palvelujen alalla.

Rauman Energia on verkostoitunut vahvasti kumppanuusyritysten kanssa. Sähkön hankinnasta ja myynnistä on vastannut 1.1.2009 alkaen Lännen Omavoima Oy, jonka Rauman Energia ja Vakka-Suomen Voima omistavat puoliksi. Vuoden 2022 alusta lähtien Lännen Omavoimaan tulevat uusiksi osakkaiksi Leppäkosken Energia Oy ja Valkeakosken Energia Oy.

Rauman Energia Sähköverkko Oy vastaa sähkön jakelusta Rauman kaupungin alueella. Yksikkö vastaa verkon valvonnasta, kunnossapidosta ja rakennuttamisesta. Verkon rakentamispalvelut ostetaan pääosin osakkuusyhtiö Vertekiltä. Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman yhteistyöyritys Satavakka Oy (SAVA) omistaa 110 kV:n alueverkkoa Rauman, Laitilan ja Uudenkaupungin välisellä alueella.

Kaukolämpö-liiketoimintayksikkö vastaa kaukolämmön myynnistä ja jakelusta. Yksikkö ostaa verkonrakennuspalvelut paikallisilta kumppaneilta. Kaukolämpö tuotetaan pääosin Rauman Biovoiman voimalaitoksella, josta Rauman Energian omistaa 28 % (72 % Pohjolan Voima). Lisäksi Rauman Energialla on omia kaukolämpökeskuksia, joita käytetään huippukuormavoimaloina pakkaskausilla ja varavoimaloina mahdollisissa häiriötilanteissa.

Tuotanto-liiketoimintayksikkö vastaa sähkön tuotanto-osuuksien hallinnasta ja osuussähkön myynnistä. Rauman Biovoimasta saadaan kaukolämmön lisäksi sähköä. Rauman Energia on osakkaana myös Jyväskylän Voima Oy:n Keljonlahden CHP-voimalaitoksessa ja EPV Energia Oy:n kautta Tornion Voima Oy:n CHP-voimalaitoksessa. Vesivoimaosuus yhtiöllä on Voimapiha Oy:n osakkaana Ruotsin Indalsälvenistä ja tuulivoimaosuuksia EPV Tuulivoiman osakkaana muun muassa Tornion Röyttän, Vähänkyrön Torkkolan ja Tornion Puuskan tuulivoimapuistoista.

Hankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauman Energia on Fennovoiman suomalaisen enemmistöomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n osakas. [2], mikä takaa yhtiölle tulevaisuudessa tuotanto-omavaraisuuden. Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan oli määrä tuottaa sähköä vuonna 2024, mutta koska säteilyturvakeskuksen ydinturvallisuusselvitys viivästynee 2020:een 2017:stä toimittamattomien asiakirkojen vuoksi, voimalan käynnistyminen viivästynee. [3]

Rauman Energia on EPV Energian kautta pienellä teho-osuudella mukana Olkiluoto 3:ssa. Se on mukana myös EPV Tuulivoiman Ilmajoen Santavuoren ja Kristiinankaupungin Metsälän tuulipuistohankkeissa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 perustetun Rauman Energia Oy:n juuret ovat kaupungin sähkölaitoksessa. Ensimmäiset katuvalot syttyivät Raumalla 1. syyskuuta 1900. Historiallista hetkeä edelsi useita yrityksiä hankkeen läpiviemiseksi. Ensimmäisiä sähköasiakkaita olivat sataman lisäksi rautatie, kirjasto ja koulut. Sähkölaitos oli käynnissä vain pari tuntia aamuin illoin syyskuusta helmikuun lopulle. Merkittävä askel otettiin vuonna 1913, kun kaupunki päätti ostaa kaiken tarvitsemansa sähkön Vuojoki Gods Ab:lta (myöhemmin Rauma-Repola Oy/ UPM-Kymmene). Valtakunnan verkkoon Rauma-Repola liittyi vuonna 1940, jolloin Raumalta valmistui voimajohto Harjavallan vesivoimalaitokselle. Energiansaannin turvaamiseksi sähkölaitos ryhtyi Imatran Voiman asiakkaaksi 1.1.1967 alkaen. IVO rakensi 110 kV:n linjan Kalannin ja Rauman välille, jolla saatiin toinen yhteys valtakunnan verkkoon.

Kaukolämmön myynti alkoi vuonna 1976 Kourujärven kaupunginosassa. Kaukolämpöosasto perustettiin vuonna 1981 ja samana vuonna aloitettiin kaukolämpöputkiston rakentaminen keskustassa.

Energialaitoksen ja metsäteollisuuden energiayhteistyö alkoi Raumalla vuonna 1984. Yhteisen voimalaitoksen rakentamisesta päätettiin vuonna 1994 ja lämmöntoimitus alkoi vuonna 1996. Voimalaitoksen laajennus valmistui vuonna 2006. Rauman Biovoiman voimalaitos tuottaa sähköä ja prosessihöyryä UPM:n Rauman paperitehtaalle sekä kaukolämpöä ja sähköä Rauman Energialle. Laitoksen pääpolttoaineita ovat puun kuori ja hakkuutähteet. Lisäksi käytetään turvetta, biolietettä ja pieniä määriä kierrätyspolttoainetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rauman Energian vuosikertomus 2020. PDF.
  2. Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaat Voimaosakeyhtiö SF. Viitattu 03.10.2018 00:33.
  3. Fennovoiman ydinvoimala myöhästyy Yle Uutiset. 02.10.2018 23:34. Viitattu 03.10.2018.