Rauhantekijä (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rauhantekijä on suomalainen televisiosarja, jonka ohjasi A. J. Annila ja käsikirjoitti Eriikka Etholén-Paju. Sarja esitettiin Suomessa syksyllä 2020 ja se on herättänyt kansainvälistä huomiota. Sitä alettiin esittää Yle TV1:n kanavalla ja Yle Areenan puolella ja se on alun perin suunniteltu kymmenosaiseksi. Aihe keskittyy pääosin kurdien itsenäisyystaisteluun, mutta se koskee myös YK:n ja kansainvälisen yhteisön toimintaa eri puolilla maailmaa. Pääosaa, rauhanneuvottelijaa, suomalaista Ann-Mari Sundellia esittää Irina Björklund. Muita keskeisiä osia esittävät muun muassa Kardo Razazzi, Louise Peterhoff ja Sampo Sarkola.[1][2]

Sarja perustuu oman määritelmänsä mukaan todellisiin asioihin, mutta itse tapahtumat ja henkilöt ovat fiktiota.[2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomissa Leena Virtanen piti Rauhantekijän asetelmaa kovin yksinkertaisena verrattuna samaan aikaan esitettyyn ranskalaiseen Le Bureau -sarjaan, mutta kirjoitti suomalaissarjan kuitenkin etenevän vakuuttavasti hänen katsomissaan viidessä ensimmäisessä jaksossa. Hänestä niissä jokaisessa on omat jännitteensä, joka tuo juoneen kaivattua lisäkierrettä. Käsikirjoitusta Virtanen piti hieman varovaisena, mutta Annilan ohjaustyötä vakuuttavana. Björklundin hän sanoi näyttelevän pääroolia älykkäästi mutta hieman sävyttömästi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jenni Uotinen: Suomalainen sarja nähdään useassa eri maassa: Tästä Rauhantekijässä on kyse Iltalehti. 6.9.2020. Viitattu 9.11.2020.
  2. a b Mirja Kolttola: Rauhantekijä-sarja ja sen tapahtumat ovat fiktiivisiä, mutta neuvottelijoiden työ perustuu oikeisiin henkilöihin – vertaa kuvia Yle Elävä arkisto. 11.9.2020. Viitattu 9.11.2020.
  3. Virtanen, Leena: Odotettu sarjauutuus Rauhantekijä nostaa taas pykälän verran kotimaisten tuotantojen tasoa. Helsingin Sanomat, 6.9.2020. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2023.
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.