Ratsastushousut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratsastushousuja

Ratsastushousut ovat ratsastuksessa käytettävät housut. Niiden tärkeimmät ominaisuudet ovat riittävä väljyys tai joustavuus, jotta normaali ja tehokas ratsastus on mahdollista, sekä hankaamattomuus ja käyttömukavuus. Hankauksen välttämiseksi ratsastushousut ovat yleensä hyvin tyköistuvat, jotta ryppyjä ei muodostu, ja ne ommellaan siten, että ratsastajan ja hevosen väliin tulee mahdollisimman vähän saumoja. Lahkeen sisäsivulla ei yleensä ratsastushousuissa olekaan saumaa.

Nykyaikaiset eurooppalaistyyppisessä ratsastuksessa käytettävät ratsastushousut on yleensä tehty joustavasta materiaalista ja ne ovat hyvin vartalonmyötäiset. Lahkeen malli vaihtelee sen mukaan, onko housut tarkoitettu käytettäviksi ratsastussaappaiden kanssa (saappaanvarren sisään tuleva kapea säärenmyötäinen lahje, jonka suussa yleensä tarrakiinnitys ja joka saattaa yltää vain puoleenväliin pohjetta) vai ratsastuskenkien kanssa ("jodhpurhousut", joissa on polvesta alaspäin jonkin verran levenevä kengän varren päälle tuleva lahje ja usein jalkaterän alle tuleva lenkki hiihtohousujen tapaan).

Ratsastushousujen lahkeiden sisäsivua eli satulaa vasten tulevaa aluetta on tavallisesti vahvistettu niin kutsutuilla paikoilla. Alun perin paikkojen tarkoituksena oli varsinaisten housujen suojaaminen kulumiselta, ja ne usein ommeltiin tai teetettiin heti uusiin housuihin. Tällaiset paikat olivat kankaiset ja laajuudeltaan nykyisten polvipaikkojen luokkaa eli ylsivät lahkeen sisäsivulla hieman polvitaipeen ylä- ja alapuolelle. Nykyisin Suomessa käytetyissä ratsastushousuissa ovat yleisimpiä niin kutsutut kokopaikat, jotka yltävät lahkeensuusta aina ylös takamukselle peittäen käytännössä koko hevosen (satulan) kanssa kosketuksiin tulevan alueen, joskin myös pelkkiä polvipaikkoja näkee. Nykyiset paikat ovat usein mokkanahkaa tai samantyyppistä synteettistä materiaalia, joka lisää housujen ja siten ratsastajan istunnan "pitoa" satulassa. Myynnissä ja käytössä on kuitenkin edelleen myös kangaspaikkaisia housuja, joissa erityistä lisäpitoa ei ole.

Ratsastushousujen materiaali vaihtelee housujen käyttötarkoituksen ja käyttövuodenajan sekä muodinkin mukaan (muun muassa farkkukankaiset ratsastushousut). Talvikäyttöön myydään paikoilla varustettuja toppahousuja ja -haalareita mutta myös enemmän normaalien ratsastushousujen mallisia esimerkiksi softshell-housuja. Housujen värit ja kuosit vaihtelevat arkikäytössä paljolti muodin mukaan. Esimerkiksi este- ja kouluratsastuksessa kilpailuasu kuitenkin edellyttää vaaleita, käytännössä tavallisesti valkoisia ratsastushousuja.

Ennen joustavien ja kestävien housukankaiden yleistymistä ratsastushousut ommeltiin joustamattomista kankaista, jolloin reiden ja vyötärön alueelle jouduttiin käytännön syistä jättämään liikkumavaraksi "pussit". Pussihousuja saatetaan edelleenkin toisinaan kutsua ratsastushousuiksi, vaikkeivät tällaiset housut lainkaan välttämättä ole muuten ratsastukseen sopivaa mallia.