Koordinaatit: 51°18′N, 6°51′E

Ratingen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratingen
vaakuna
vaakuna

Ratingen

Koordinaatit: 51°18′N, 6°51′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Hallintopiiri Düsseldorf
Piirikunta Mettmann
Hallinto
 – Pormestari Harald Birkenkamp
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 88,74 km²
Korkeus 35–180 m
Väkiluku (31.12.2016[1]) 87 158

Ratingen on kaupunki Mettmannin piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa Saksassa. Kaupungissa asuu noin 87 000 ihmistä ja sen pinta-ala on 88,74 neliökilometriä[1]. Ratingen sai kaupunginoikeudet 11. joulukuuta vuonna 1276.

Ratingen, St. Peter ja Paul.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hautalöydöt Ratingenin keskustasta antavat olettaa, että alueella oli pysyvää asutusta jo 500-luvulla eaa. Varhaisin asiakirjamaininta Ratingenista on ennen vuotta 849 muodossa "Hratuga". Keskiajalta alkaen Ratingenin alue kuului ensin Bergin kreiveille ja myöhemmin Bergin ruhtinaskuntaan. Kaupunkioikeudet myönnettiin vuonna 1276. Ratingen oli yksi neljästä Bergin paikkakunnasta, joka koki taloudellisen nousun keskiajan lopulla. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana kasvu tyrehtyi. Liikemies Johann Gottfried Brügelmann avasi alueen ensimmäisen teollisen tuotantolaitoksen, puuvillakehräämön, vuonna 1783. Laitoksesta kasvoi Textilfabrik Cromford, joka on nykyään osa Reinin teollisuusmuseota (Rheinisches Industriemuseum). Napoleonin aikana Ratingenista tuli osa Bergin kaupunkia ja vuonna 1815 se liitettiin Preussin kuningaskuntaan.

Ratingen säilytti itsenäisyytensä vuoden 1929 kuntauudistuksessa. Toisessa maailmansodassa kaupunki kärsi verraten vähän vahinkoja. 1960- ja 1970-luvut olivat nopean kasvun aikaa.

Väestökehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiajalla ja Uuden ajan alussa Ratingenissa oli joitain satoja asukkaita. Väkiluku kasvoi hitaasti ja sitä verottivat sodat, kulkutaudit ja nälänhädät. Teollisen vallankumouksen myötä väestön määrä lisääntyi rajusti; vuonna 1850 asukkaita oli viitisen tuhatta, vuonna 1900 noin 10 600 ja vuonna 1950 noin 25 000. Vuonna 1973 asukasluku oli 52 216. Vuoden 1975 kuntaliitos, johon kuului muun muassa Lintorf, kasvatti väkiluvun 85 000:een.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratingen on selviytynyt verraten hyvin teollisuuden rakennemuutoksesta. Perinteisen teollisuuden tilalle on tullut palveluita sekä IT- ja telekommunikaatioyrityksiä. Muun muassa seuraavilla kansainvälisillä yrityksillä on toimipaikka tai pääkonttori Ratingenissa: Vodafone, Asus, Sun Microsystems, Hewlett-Packard, SAP, CEMEX, Tiptel, LogicaCMG, Ball Packaging Europe ja Esprit.

Keskeisen sijaintinsa johdosta Ratingenin liikenneyhteydet ovat hyvät. Düsseldorfin kansainvälinen lentoasema on kaupungin tuntumassa. Lentokentän rautatieasema (Der Bahnhof Düsseldorf Flughafen) sijaitsee aivan kaupungin rajalla. Ratingenin alueella risteävät moottoritiet A 3 (KölnOberhausen), A 52 (DüsseldorfEssen) ja A 44 (Mönchengladbach–Ratingen Ost). Lisäksi valtatie Bundesstraße 1 kulkee kaupungin halki.

Kuuluisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratingenissa syntyneitä tai vaikuttaneita kuuluisuuksia ovat muun muassa kuvanveistäjä Johann Peter Melchior, arkkitehti Emil Fahrenkamp, koomikko Dieter Nuhr sekä iskelmätaiteilija Claudia Jung.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bevölkerung der Gemeinden Nordrhein-Westfalens am 31. Dezember 2016 (pdf) webshop.it.nrw.de. Viitattu 29.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ratingen.