Ratikkamuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratikkamuseo
Raitioliikennemuseo
Tram museum helsinki.jpg
Osoite Töölönkatu 51 A
Sijainti Taka-Töölö, Helsinki
Koordinaatit 60°11′02.5″N, 24°55′12.4″E
Rakennustyyppi Erikoismuseo
Valmistumisvuosi 1900, museona avattu 1993
Suunnittelija Waldemar Aspelin
Haltija Helsingin kaupunki
Kerrosluku 1
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ratikkamuseo tai Raitioliikennemuseo on Helsingin kaupunginmuseon alaisuudessa toimiva erikoismuseo Helsingin Taka-Töölössä. Museo esittelee Helsingin raitiovaunuliikenteen historiaa. Se on sijoitettu Helsingin vanhimpaan, vuodelta 1900 peräisin olevaan raitiovaunuhalliin, jonka on suunnitellut arkkitehti Waldemar Aspelin.

Raitioliikennemuseo kertoo Helsingin joukkoliikenteen historian vaiheet aina hevosraitiovaunuista alkaen. Museossa on raitiovaunuja, runsaasti niihin liittyvää esineistöä ja kuvia. Kiskoilla on myös helsinkiläisten kesäkuumalla suuresti suosima seinätön avovaunu, jota käytettiin viimeksi olympialaisten aikana vuonna 1952. Ajurien ja rahastajien asut sekä varusteet eri vuosikymmeniltä kertovat heidän tekemästään työstä. Museossa on sähköraitiovaunut ja kengityspaja rinnakkain.

Helsingin kaupunginmuseo avasi 12.6.2008 uudistuneen Ratikkamuseon osana Kulttuuritehdas Korjaamon tarjontaa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevosraitiovaunu Tukholmassa vuonna 1877.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen edeltäjät, Helsingin Omnibusosakeyhtiö harjoittivat liiketoimintaansa vuodesta 1887 alkaen Töölössä Ruusulan huvila-alueella. Hevosraitiovaunuliikenteen tarpeisiin alueella oli muun muassa hevostallit, vaunuvaja, pesutupa, öljyvarasto ja satulaverstas. Yhtiön nimi muutettiin hevosraitioliikennettä suunniteltaessa vuonna 1890 Helsingin Raitiotie- ja Omnibusosakeyhtiöksi. Se vastasi raitioliikenteen rakentamisesta ja liikennöinnistä Helsingin alueella ja yksityisillä esikaupunkilinjoilla Kulosaaressa, Haagassa ja Munkkiniemessä 1910-luvulta alkaen. Raitiovaunujen ohella liikenteessä oli edelleen omnibusseja. Helsingin kaupunki hankki yhtiön osake-enemmistön vuonna 1913.[2] [3]

Helsingissä säännöllinen liikenne alkoi vuonna 1891. Ensimmäiset hevosvetoiset vaunut kulkivat reiteillä Kaivopuisto-Töölö ja Lapinlahti-Sörnäinen. Vuosisadan vaihteessa raitiovaunuliikenne sähköistettiin. Sähköraitiotieliikenteen alkaminen merkitsi alueen muuttumista uudenaikaiseksi hallialueeksi.

Vuonna 1900 valmistui vaunuhalli, nykyinen Raitioliikennemuseo, joka on arkkitehti Valdemar Aspelinin suunnittelema. Rakennuksen kummassakin päässä oli alun perin ovet, joten vaunut voitiin ajaa sen läpi. Lisäksi rakennuksessa toimi hevosten kengityspaja. Myöhemmin rakennettiin viereen laajempi vaunuhalli, nykyinen Töölön raitiovaunuvarikko.

Vaunuhallista museoksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaunuhallin muuttaminen museoksi alkoi 1980-luvun puolivälissä, joka valmistui vuonna 1992. Lokakuussa 1993 Helsingin kaupungin liikennelaitos luovutti museokokoelmansa Helsingin kaupunginmuseolle ja Raitioliikennemuseo avattiin yleisölle[4]. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.[5]

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuosisadan ratikkamatka Ratikkamuseossa (Alkanut 12.6.2008)
  • Joukkoliikenne Helsingissä (Päättynyt 2.9.2007)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ratikkamuseo.