Rasistikortti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rasistikortin käyttö tarkoittaa pyrkimystä leimata etnisistä vähemmistöistä epäsuotuisia väitteitä esittävä henkilö rasistiksi riippumatta väitteiden asiasisällöstä tai henkilön motiiveista.

Rasistikorttia esiintyy kahdella eri tavalla. Ensimmäinen ja yleisin tapa on, että henkilö syyttää toista rasistiksi, jotta saisi itselleen jonkinlaista etua. Esimerkkinä voi mainita O.J. Simpsonin oikeudenkäynnin, jossa kriitikot väittivät puolustuksen käyttävän rasistikorttia ("playing the race card")[1], kun se yritti esittää Mark Fuhrmanin rasistina. Näin Fuhrmanin uskottavuus todistajana tummaihoista Simpsonia vastaan asetettiin kyseenalaiseksi.

Toisella tavalla rasistikortti tarkoittaa sitä, että joku tuomitsee ennalta jonkun toisen pelkästään tämän rodun vuoksi. Esimerkkinä tästä käytöstä on vuonna 1990 tapahtunut senaattori Jesse Helmsin kampanjointi, jossa esitettiin, että "mustat miehet vievät valkoisten työt". Sen katsottiin lietsovan aiheetonta pelkoa valkoihoisissa äänestäjissä.

Kesällä 2014 Suomessa ulkomaalaistaustainen mies tuomittiin sakkoihin kunnianloukkauksesta tämän haukuttua suomalaista pysäköintitarkastajaa rasistiksi. [2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.