Raphinha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raphinha
Henkilötiedot
Koko nimi Raphael Dias Belloli
Syntymäaika 14. joulukuuta 1996 (ikä 27)
Syntymäpaikka Porto Alegre, Brasilia
Pelipaikka hyökkääjä
Pituus 176 cm
Paino 68 kg
Seura
Seura Barcelona
Pelinumero 11
Junioriseurat
2014–2016 Avaí FC
Seurat
Vuodet Seura O (M)
2015–2016 Avaí FC
2016 Vitória Guimarães B 16 (5)
2016–2018 Vitória Guimarães 57 (18)
2018–2019 Sporting CP 28 (6)
2019–2020 Rennes 28 (6)
2020–2022 Leeds United 65 (17)
2022– Barcelona 13 (2)
Maajoukkue
2021– Brasilia 15 (5)

Seurajoukkueuran tilastot kattavat vain kansalliset sarjat, päivitetty 6. joulukuuta 2022.
Maajoukkueuran tilastot päivitetty 6. joulukuuta 2022.

Raphael Dias Belloli (s. 14. joulukuuta 1996 Porto Alegre) on brasilialainen jalkapalloilija, joka edustaa La Ligassa pelaavaa Barcelonaa. Belloli on pelipaikaltaan oikea laitahyökkääjä.

Belloli tunnetaan myös nimellä Raphinha, jota hän käyttää muun muassa hänen pelipaidassansa.

Hän aloitti uransa brasilialaisjoukkue Avaín kanssa, jonka jälkeen hän siirtyi portugalilaisseuraan Vitória Guimarãesiin vuonna 2016, jossa hän sai hänen ammattidebyyttinsä. Vakuuttavien esitysten jälkeen hänet siirrettiin suurseuraan Sporting CP. Siellä hän pelasi vuoden ennen siirtoansa Ranskan pääsarjan joukkueeseen Stade Rennais F.C.:hen. Vuoden jälkeen häneen iski siirtohuhut uudelleen, ja hän siirtyi englantilaisjoukkue Leeds Unitediin, jossa hän pelasi kaksi vuotta ennen siirtoansa jättiläisseura FC Barcelonaan.

Elämän alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphinha syntyi Porto Alegressa, Brasiliassa, jossa hän kasvoi keskellä Restingaa favelassa köyhissä oloissa, joka oli kaukana kaupungin keskustasta. Hänen isänsä oli ammatiltaan muusikko. Hän kasvoi vaikeissa oloissa. Hän on kertonut, kuinka hän joutui jakamaan makuuhuoneen hänen vanhempiensa, pikkuveljensä ja lemmikkiensä kanssa. Pahimmillaan he joutuivat jopa anomaan ruokaa muilta.

Seitsemänvuotiaana Raphinha meni Ronaldinhon syntymäpäiväjuhliin hänen isänsä ja setänsä suhteiden takia. He ovat tavanneet useita kertoja tämän jälkeen ja ovat nykyään hyviä kavereita.

Ennen hänen ammattijalkapalloilu-uraansa Raphinha kävi várzea-turnauksissa, kunnes hän täytti 18 vuotta. Näitä hän he kuvailee ”itsenäisten otteluiden ja turnausten verkostona, jotka olivat paikallisen yhteisön järjestämiä.” Näihin sai osallistua kaikki muut paitsi jalkapalloakatemioihin jo kuuluvat pelaajat. Ottelut ja turnaukset pelataan todella kovissa olosuhteissa, johon lukeutuu kotijoukkueen kannattajien aiheuttamaa häirintää vastustajajoukkueen pelaajia kohtaan pukuhuoneiden lähellä ennen ottelun alkua, aseiden laukauksia, hiekkaiset ja roskaiset kentät, valtava kuumuus, pelkät tolpat maalien sijasta ja paidattomia tiimejä.

Hän on erittäin hyvä ystävä Bruno Fernandesin kanssa ja on kuvaillut hänen olevan Raphinhalle kuin veli. Hän on kehunut, kuinka Fernandes on ollut hänelle iso apu niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Hän kertoo heidän kaverisuhteensa alkaneen jo ennen kuin he olivat joukkuekavereita Sporting CP -jalkapalloseurassa. Fernandesilla on ollut myös osaa Raphinan saapumiselle Englannin valioliigaan.

Seurajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaí[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäonnistuneiden kokeilujaksojen, jotka olivat Raphinhalla Internacionalissa ja Grêmiossa, jälkeen hän aloitti uransa pelaamalla jalkapalloa juniorijoukkueessa Imbitubassa, josta Avaín kykyjenetsijät löysivät hänet. 18-vuotiaana Raphinha aloitti urnasa Avaín alle 20-vuotiaiden joukkueessa Campeonato Brasileiro Série A:ssa vuonna 2014. Hänen loukkaannuttuaan hän oli kykenemätön päästääkseen joukkueeseen, mutta jatkoi harjoittelua yksin. Vaikka Raphinha herätti kiinnostusta Brasilian jättiläisjoukkueissa, sai Avaí pidettyä kiinni hänestä vuoteen 2016 asti. Siellä hän vakuutteli kyvynetsijöitä Copa São Paulo de Futebol Júniorissa.

Vitória Guimarães[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2. helmikuuta 2016 Raphinha siirtyi portugalilaisjoukkue Vitória Guimarãesiin 600 000 euron siirtosummalla. Deco oli löytänyt hänet Copa São Paulo de Futebol Júniorin kautta ja myöhemmin suorittanut hänen siirtonsa. Hän debytoi Vitória Guimarãesille 13. maaliskuuta 2016 Paços de Ferreiraa vastaan. Hän teki ensimmäisen maalinsa joukkueelleen C.S. Marítimoa vastaan on 20. elokuuta 2016. Hän debytoi eurokentillä kauden 2017–2018 UEFA Eurooppa-liiga -ottelussa 14. elokuuta 2017 Red Bull Salzburgia vastaan. Hän voitti Vitória Guimarãesin sisäisen Vuoden läpimurtopelaaja palkinnon vuonna 2017. Hän teki 18 maalia 43 peliin (kaikissa kilpailuissa) 2017–2018 Primeira Liga kauden aikana Vitória Guimarãesille.

Sporting CP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2018 21-vuotias Raphinha siirtyi portugalilaiseen suurseura Sporting CP:hen vuoteen 2019 asti. Siirtosummana oli 6,50 miljoonaa euroa. Hän debytoi 12. elokuuta Moreirensea vastaan. Hän teki ensimmäisen maalinsa joukkueelle 20. syyskuuta 2018 FK Qarabagia vastaan 2–0 voitossa kauden 2018–1919 UEFA Europpa-liiga -ottelussa. Raphinha oli osana joukkuetta, joka voitti kauden 2018–2019 Taça de Portugalin vetäessään onnistuneen rangaistuspotkun rangaistuspotkukilpailussa voitossa Portoa vastaan.

Stade Rennais F.C.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän siirtyi ranskalaisjoukkue Rennesiin vuonna 2019. Siirtosummana oli tuolloin 21 miljoonaa euroa, joka on joukkueen ennätyssiirtosumma. Hän teki maalin ja sai syöttöpisteen hänen viimeisessä pelissään joukkueellensa Ligue 1 -ottelussa kaudella 2020–2021 ottelussa Reimsiä vastaan 2–2 tasapelissä 4. lokakuuta 2020. Hän teki kahdeksan maalia ja sai seitsemän syöttöpistettä ajallansa joukkueessa. Hän oli iso apu Rennesille heidän saadessaan kolmannen sijan Ligue 1 -kautena 2019–2020 ja karsiutuessaan kaudelle 2020–2021 Mestarien liigaan.

Leeds United[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2020-2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5. lokakuuta 2020 Raphinha liittyi Leeds Unitediin neljän vuoden pituisella sopimuksella siirtosummana 18 miljoonaa euroa. 19. lokakuuta 2020 sai hän debyyttinsä tultuaan vaihdosta kentälle toisella puoliajalla 1–0 vierastappiossa Wolverhampton Wanderersille. 22. marraskuuta 2020 oli hänen ensimmäinen ottelunsa avauksessa Leedsille, joka oli kotiottelu Arsenalia vastaan. 28. marraskuuta 2020 Raphinha sai hänen ensimmäisen maalinsa Leedsill] 0–1 vierasvoitossa Evertonia vastaan. Hänen voittomaalinsa ansiosta Leeds sai heidän ensimmäisen voittonsa Goodison Parkista valioliigassa ja heidän ensimmäisen voittonsa Evertonista vuoden 1990 jälkeen. Hänellä oli kauden päätyttyä kuusi maalia ja yhdeksän syöttöpistettä valioliigassa. Raphinhan Leeds sijoittui yhdeksänneksi tuona kautena, ja heitä pidettiin valioliigakauden 2020–2021 mustina hevosina.

Kausi 2021–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphinha sai kauden ensimmäisen maalinsa 21. elokuuta 2021. Leedsin ensimmäisessä kotiottelussa, 2–2 tasapelissä Evertonia vastaan. Tämä maali oli ehdolla Englannin valioliigan kuukauden maaliksi. Leedsin kausi oli erittäin pettymyksellinen, sillä heidän odotettiin taistelevan valioliigassa pääsystä Eurooppaan, mutta he joutuivatkin taistelemaan liigassa säilymisestä. Leeds päätyi sijalle 17 ja jäi kolmen pisteen päähän putoamisesta. Tästä huolimatta Raphinhalla oli tehokas kausi ja hän herätti kiinnostusta Euroopan suurimmissa seuroissa koko kauden ajan. Hänen 11 maalillaan ja kolmella syöttöpisteellään oli valtava merkitys Leedsin säilymisessä valioliigassa. Hän oli joukkueensa kauden paras maalintekijä. Raphinha oli koko kauden siirtohuhujen alaisena ja kauden päätyttyä jättiläisseurat Arsenal, Chelsea ja Barcelona, johon hän lopulta päätyi, olivat erityisen kiinnostuneita hänestä.

FC Barcelona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. heinäkuuta 2022 Raphinha siirtyi La Liga -joukkue FC Barcelonaan viiden vuoden sopimuksella. Siirtosummana oli 50 miljoonaa puntaa, joka voi nousta lisien myötä 55 miljoonaan puntaan. 13. elokuuta 2022 Raphinha debytoi joukkueellensa 0–0 tasapelissä Rayo Vallecanoa vastaan liigassa. 3. syyskuuta 2022 hän teki ensimmäisen maalinsa Barcelonalle 0–3 vierasvoitossa Sevillaa vastaan Ramón Sánchez Pizjuánissa.

Maajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2021 Raphinha kutsuttiin edustamaan Brasiliaa MM-karsintoihin Chileä, Argentiinaa ja Perua vastaan. Päävalmentaja Tite oli yrittänyt kutsua häntä vuoden 2021 Copa Américaan, mutta ei onnistunut siinä Raphinhan ollessa tuolloin loukkaantuneena.

7. lokakuuta 2021 Raphinha sai maajoukkuedebyyttinsä tullessaan puoliajalla vaihdosta 3–1 comebackvoitossa Venezuelaa vastaan. Hän syötti kaksi maalia ja onnistui hankkimaan rangaistuspotkun 45 minuutin aikana kentällä, mistä hän sai kehuja kriitikoilta ja kannattajilta.

Hänen kolmannessa maaottelussaan ja ensimmäisessä, jossa hän aloitti kentältä, hän teki hänen kaksi ensimmäistä maaliaan maajoukkueelle karsintaottelussa Uruguayta vastaan.

7. marraskuuta 2022 Raphinha oli nimetty Brasilian maajoukkueen mukaan vuoden 2022 Qatarin MM-kisoihin. Brasilian suuresta ennakkosuosikin asemasta huolimatta he tippuivat jo puolivälierissä Kroatialle tuloksella 1–1, rangaistuspotkukilpailu 4–2.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphinha on naimisissa Natalia Rodriguesin kanssa. Hän on roomalaiskatolinen kristitty, ja hän on osoittanut uskoansa Jumalaan useasti kentällä. Hän ei ole koskaan käynyt peruskouluja ja keskittyi jalkapalloon jo nuorella iällä. Hän on kertonut idolisoivansa jalkapallolegendaa Ronaldinhoa ja katsoneensa isänsä kanssa useasti myös Thierry Henryn pelaamista, joka oli hänelle suuri inspiraatio jalkapallon suhteen.

Pelityyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphinha tunnetaan teknisesti lahjakkaana, kikkailevana laitahyökkääjänä, mahtavien kuljetustaitojen ja hyvän yhteispelaamisen omaavana pelaajana. Hän pystyy pelaamaan sekä oikeaa että vasenta laitaa hyökkäyksessä, mutta häntä nähdään kuitenkin enemmän oikealla laidalla jalkapallo-otteluissa.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkuesaavutukset

Voittaja

Sporting

FC Barcelona

Henkilökohtaiset saavutukset

Vitória Guimarães Vuoden läpimurtopelaaja: 2017

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raphinha - Titles & achievements www.transfermarkt.com. Viitattu 17.5.2023. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Raphinha & fr:Raphinha