Rantahernesara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rantahernesara
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: viridula
Muunnos: viridula
Kolmiosainen nimi

Carex viridula var. viridula

Synonyymit
  • Carex oederi ssp. fennica
  • Carex serotina ssp. serotina
  • Carex viridula ssp. viridula

Rantahernesara (Carex viridula var. viridula) on sarojen (Carex) sukuun kuuluvan hernesaran (Carex viridula) nimimuunnos. Rantahernesara kuuluu muiden hernesaran muunnosten tavoin keltasararyhmään[1], jonka lajien, alalajien, muunnosten ja risteymien erottaminen toisistaan on vaikeaa.

Rantahernesara on erilaistähkäinen sara, jonka kukinto koostuu yhdestä hedetähkästä sekä 2–4 emitähkästä. Emitähkät ovat kellertäviä ja tiiviisti lähellä toisiaan. Emikukat ovat kolmeluottisia. Pullakot ovat lyhyitä ja hyvin lyhyen suuodan omaavia.[1]

Rantahernesara kasvaa monenlaisilla kosteilla kasvupaikoilla[1]. Tavallisimmin sitä kasvaa suhteellisen avoimilla paikoilla, joilla muu kasvillisuus on matalaa, kuten rantaniityillä, ojissa sekä turvemailla[1]. Suomessa rantahernesaraa kasvaa etenkin Ahvenanmaalla, mutta myös muualla Etelä- ja Keski-Suomessa suunnilleen Oulun korkeudelle asti[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Ärtstarr (Carex viridula) Den virtuella floran. 1996. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 9.3.2021. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Rantahernesara (Carex viridula var. viridula) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 9.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]